Bachelors, masters, hoe zit dat tegenwoordig met studeren?

Wegwijs in het woud van titels, afkortingen en niveaus

Een studiekeuze maken is niet altijd even makkelijk. Welke studierichting is natuurlijk punt één, maar dan, welk niveau ga je doen? Vroeger hadden we het over een hbo opleiding of een opleiding op de universiteit, tegenwoordig kiezen we nog steeds voor een studieniveau, maar er zijn ook veel meer studies om uit te kiezen. Bovendien is het ook mogelijk om te kiezen tussen opleidingen aan reguliere of particuliere onderwijsinstellingen en is er de keuze om werk en studie te combineren. Hoe zit dat nou precies met studeren in Nederland?

Hbo of universiteit? Bachelor en master?

In Nederland zijn er twee soorten bacheloropleidingen: op hbo niveau of op universitair (wo) niveau. Een bacheloropleiding op het hbo duurt vier jaar, een bacheloropleiding op wo niveau duurt drie jaar. Het grootste verschil tussen beiden is dat je na een bacheloropleiding op hbo niveau direct kan gaan werken, al is het ook mogelijk om te kiezen voor een masteropleiding. Na een bacheloropleiding op wo niveau is er nog vrijwel geen praktijkervaring en daarom is het vanzelfsprekend om daaropvolgend een masteropleiding te doen. Een masteropleiding duurt één of twee jaar. Een volledige universitaire studie is dus een bachelor- én een masteropleiding.

Wat is een hbo bacheloropleiding?

Een hbo bacheloropleiding is een hogere beroepsopleiding en kan een student doen als de havo, het vwo of het mbo is afgerond. Deze opleiding bestaat uit theorielessen, praktijklessen en een stage en het bereidt een student voor op de beroepspraktijk.

Wat is een hbo masteropleiding?

Het is ook mogelijk om een hbo masteropleiding te doen, dit is meer praktisch en beroepsgericht dan een wo masteropleiding. Bij een hbo master wordt ook vaak al om werkervaring gevraagd en de student is, tijdens de hbo master, zowel aan het werk als aan het studeren.

Wat is een wo bacheloropleiding?

Een universitaire bacheloropleiding is een wetenschappelijke en theoretische opleiding die een student kan doen als het vwo is afgerond. De bacheloropleiding is dus vooral theoretisch en leidt een student op tot wetenschapper of onderzoeker. Er is weinig aandacht voor praktijk, de voorbereiding op het werken komt voornamelijk in de masteropleiding aan bod. Dat is ook de reden waarom het gebruikelijk is om direct een master te doen na een wo bacheloropleiding.

Wat is een wo masteropleiding?

Tijdens een universitaire masteropleiding zal een student zich specialiseren, maar ook een stage lopen en een afstudeerverslag schrijven. Het is mogelijk om een masteropleiding te doen in het verlengde van de bacheloropleiding, maar een heel andere richting is ook een optie. Het is zelfs mogelijk om een masteropleiding op een andere universiteit te doen of in het buitenland. Een wo masteropleiding is ook toegankelijk voor studenten met een hbo bachelor, maar daar hangen wel bepaalde voorwaarden aan. Dat verschilt per studie.

Wat is een associate degree?

Een associate degree (ad) opleiding is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). De opleiding zit tussen een mbo 4 en een hbo bachelor in. Na het behalen van een ad opleiding is het mogelijk om direct te starten met werken of verder te gaan studeren voor een hbo bachelor.

Welke titel na het afstuderen?

Sinds september 2002 zijn de titels na het afstuderen gedeeltelijk veranderd. Bekijk in de tabel hieronder hoe je de titels van vroeger en nu kunt vergelijken.

Opleiding Titel Titel vóór 1 september 2002
hbo-bachelor 4-jarige Bachelor (B) gevolgd door vakgebied. Vanaf 2014 ook ‘of Arts’ of ‘of Science’. Dit is afhankelijk van de opleiding en beoordeling door NVAO 4-jarige baccalaureus (bc.), ingenieur (ing.) of Bachelor, eventueel gevolgd door vakgebied
Associate degree Associate degree (Ad) Niet van toepassing
hbo-master Master (M) gevolgd door vakgebied. Vanaf 2014 ook ‘of Arts’ en ‘of Science’. Dit is afhankelijk van de opleiding en beoordeling door NVAO Niet van toepassing
hbo-master volgend op afgeronde hbo-master Master (M) gevolgd door vakgebied/beroepenveld Master (M) gevolgd door vakgebied/beroepenveld
wo-bachelor 3-jarige Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van de opleiding. Een in het verleden behaald kandidaats-getuigschrift geeft geen recht op de Bachelortitel Min of meer vergelijkbaar met kandidaats-getuigschrift
wo-master Doctorandus (drs.), meester (mr.), ingenieur (ir.), Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc), afhankelijk van de opleiding Doctorandus (drs.), meester (mr.), ingenieur (ir.) of Master (M), eventueel gevolgd door vakgebied
wo-master volgend op afgeronde wo-master Master (M) gevolgd door vakgebied/beroepenveld, Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) Master (M) gevolgd door vakgebied/beroepenveld
Bron: rijksoverheid.nl

Regulier of particulier onderwijs

De meeste opleidingen zijn reguliere opleidingen, wat betekent dat ze door de overheid worden gefinancierd. Bij deze opleidingen worden vaste studiekosten gehanteerd en hebben studenten recht op studiefinanciering. Bij particuliere opleidingen is dit niet het geval. Het collegegeld ligt een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld. Er zijn wel een aantal particuliere onderwijsinstellingen erkend door de overheid, waarbij de student wel recht heeft op studiefinanciering.

Voordelen van particulier onderwijs zijn onder andere de kleinschaligheid en de flexibiliteit. Doordat particuliere onderwijsinstellingen vaak kleiner zijn dan reguliere hogescholen of universiteiten, is er meer plek voor persoonlijke aandacht en individuele wensen van een leerling. Ook zijn particuliere studies vaak flexibel(er) in te richten, waarbij studenten meer controle hebben over het studietempo. Daarom is particulier onderwijs vaak in trek bij topsporters en studenten die werken, maar zich bijvoorbeeld laten omscholen.

Voltijd, deeltijd en duaal studeren?

Wat is het verschil tussen voltijds en deeltijds studeren, en wat betekent “duaal”? Er zijn verschillende opleidingsvormen mogelijk, wat ook de mogelijkheid biedt om werk en studeren te combineren:

 • Voltijd: een voltijdstudent volgt vrijwel elke dag lessen, loopt stage en doet aan zelfstudie. Een student besteedt gemiddeld 40 uur per week aan de studie. De student heeft recht op studiefinanciering.
 • Deeltijd: een deeltijdstudent combineert studeren met werken. Vaak betreft dit mensen die al een baan hebben maar toch nog weer verder willen studeren. De lessen worden meestal in de avonduren gevolgd. De student heeft géén recht op  studiefinanciering.
 • Duaal: bij een duale studie wordt studeren en werken afgewisseld of gecombineerd. Het verschil tussen een deeltijd studie en een duale opleiding is dat bij een duale opleiding werk en studie elkaar helemaal aanvullen. Bijvoorbeeld een studie duale verpleegkunde waarbij ook direct in de verpleging in het ziekenhuis wordt gewerkt. Zonder passend werk is het niet mogelijk om een duale opleiding te volgen. Je loopt dus ook geen stage en je ontvangt gewoon salaris. Een student heeft recht op studiefinanciering voor de periode dat hij studeert.

De keuze is dus reuze.

Ondersteun jij jouw kind bij het maken van de studiekeuze?

4 reacties
 1. Ilona zegt

  Geen kinderen dus dat is niet van toepassing maar het lijkt mij sowieso heel moeilijk om iets te kiezen wat goed bij je past en aansluit bij je interesses. Laat staan nu in deze virus tijd. Er zijn geen open dagen etc. etc. Mijn man heeft ruim 30 jaar als docent op de HU gewerkt en de laatste jaren stonden studenten steeds meer onder druk.

 2. Nicky zegt

  Mijn dochter wist echt heel lang niet wat ze wilde gaan doen. Ik werd er stiekem wel eens zenuwachtig van. Ze had een middelbare schoolprofiel waarmee ze alle kanten op kon, maar toch… en ineens tijdens een biologieles viel het kwartje. Ze wilde klinische neuropsychologie studeren. Daarna had ze weinig hulp meer nodig, zo zeker was ze van haar zaak. Erg interessante studie trouwens. Ze heeft er nooit spijt van gehad.

  1. Saralien zegt

   Kan ik me voorstellen, zou ik ook wel willen doen, alsnog!

 3. Rietepietz zegt

  Tja, geen schoolgaande kinderen meer en dat is ook al zó lang geleden dat ik de draad al kwijt raakte toen drs. en dr. veranderde in bachelor en master maar toch vaak weer net even anders was. Het enige dat niet veranderd is is dat zolang je er niet mee te maken hebt het onderscheid best lastig is. Het verschil tussen afstuderen en promoveren was ook vaak onbekend.
  Maar het is dus alweer veranderd begrijp ik uit dit logje, waarschijnlijk omdat het verschil tussen een universitaire en HBO opleiding niet duidelijk was en de universitaire titels eigenlijk een beetje degradeerde in de nieuwe titels. .

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!