Dakterras inrichten

Home-improvement in Coronatijd

Vanaf mijn werkkamer op zolder is er een deur naar buiten naar een stuk plat dak van het huis. Een groot balkon, zou je kunnen zeggen. Mijn “platje”, noem ik het meestal oneerbiedig. Er is weinig aan gedaan, de laatste tijd, maar nu ik zo vaak hier thuis werk én dan op dat platje uitkijk, wordt het tijd om er eens wat moois van te maken. Het uitzicht is er prachtig op het groen en het water erachter.  En op een hete zomerdag is het er vaak een stuk aangenamer dan in de beschutte tuin.

Tijd dus om dat platje om te toveren in een heus dakterras. Een dakterras waar ik in werkpauzes ongestoord een lekker kopje koffie kan gaan zitten drinken. En wie weet, kunnen man en ik er op een lange hete zomeravond nog tot heel laat (heel stil, vanwege buren en kinderen) een beetje gaan liggen soezen. Het sluit namelijk ook nog eens aan op onze slaapkamer…

uitzicht op dakterras balkon
Het uitzicht op mijn dakterras vanuit mijn werkkamer

 

Stap 1 : de vloer van het dakterras

MediterraanseTegels vlonder dakterras
Foto: Ikea

Bij de Ikea heb ik deze super-schattige tegeltjes gevonden. Helemaal het sfeertje dat ik wil hebben. Het leggen was in een piep en een zucht gedaan, want je legt ze zo aan de bijbehorende matjes – die je ook bij de Ikea koopt – op de ondervloer vast.

dakterras vloer tegels
dakterras vloer tegels

Het verslepen van de spullen van de Ikea naar 3 hoog was andere koek. Het zijn namelijk echte porseleine tegeltjes, en dat weegt toch wat meer dan plastic. Per pak van 9 stuks 22 kilo. (Gelukkig hebben we een hele sterke 17 jarige thuis wonen die meer conditie heeft dan zijn ouders bij elkaar… )

Stap 2 : wind en inkijk

Vanaf het terras heb ik mooi uitzicht op het groen. Dat moet dus zeker blijven. Maar mocht ik er ook echt lekker in mijn korte jurkje op gaan liggen loungen, dan hoef ik dat niet persé in het zicht van de achterburen te doen. Het hekwerk, dat toch al niet zo mooi is, mag dus wel wat worden dichtgemaakt. Met planten, plantenbakken of een andere oplossing.  Ook al omdat het op 3 hoog  best wel hard kan waaien, zeker vanuit het westen!

plantenbakken zwart breed
Grote brede plantenbakken in zwart als afscheiding

Tijd voor een paar mooie strakke plantenbak dus. Wit is mooi, maar zwart wordt minder vuil. Ik weet alleen nog niet goed wat een mooie hoogte is. Ze mogen de inkijk en de wind tegenhouden, maar ik wil zelf natuurlijk nog wel naar het groen van het park verderop kunnen kijken.

Stap 3: beplanting

Dan is de vraag, welke wintergroene vaste planten houden het uit op een balkon op het westen? Met schaduw in de ochtend maar flink zon in de namiddag en avond. En flink veel wind. In een pot is er niet al te veel aarde natuurlijk voor de wortels. De planten zullen voornamelijk afhankelijk van de regen voor het water en van mijn goede buien om een gietertje omhoog te brengen – wat mijzelf kennende vaker niet dan wel zal gebeuren…

Sterke planten dus.

We hebben geïnvesteerd in wat duurdere kunststof (want lichtgewicht) bakken met goede drainage. Hydrokorrels op de bodem en flink wat potaarde er in. We kozen voor siergras. Er zijn veel soorten siergras, vooral de Zegge schijnt nogal een makkelijke plant te zijn die tegen een stootje kan. Met zijn allen in een bak geeft het een mooi strak maar tegelijkertijd levendig effect als de wind er doorheen blaast. Wij kozen voor Carex “Ice dance”. Een siergras met smalle bladeren met een lichtere rand, kan ongeveer 50 cm hoog worden.

carex plantenbak dakterras
Een bak vol siergras (Carex Ice Dance) op het terras

Daarnaast heb ik een prachtriet (miscanthus sinensis) gekocht voor de pot op de hoek waar wat meer ruimte is voor wat hoger spul. Deze kan zo’n 150 cm hoog worden.

Stap 3b

Om het hekwerk aan de lange kant dicht te maken heb ik gekozen voor … een kunsthaag. Zonde van de ruimte om er een brede bak neer te zetten, en deze kunststof klimop gaat zeker weten niet dood.   Met groen draad eenvoudig aan de spijlen te bevestigen en voila. Ik zit beschut.

Stap 4 en …. verder

Er moet nog veel meer. Planten, potten, een beetje gezellige aankleding. Een stoel, of twee. Laag, lekker zittend. Iets dat ik gewoon altijd buiten kan laten staan. En wie weet leg ik er nog wel een kussen of matje neer om een middagdutje op te kunnen doen, na een lange ochtend werken. Zo’n dakterras vraagt om een siësta, vind je niet?

Wordt vervolgd!

Tips zijn welkom! 

7 reacties
 1. Rietepietz zegt

  Leuke tegeltjes, gaat helemaal top worden en lijkt me inderdaad een geliefd plekje te worden.

 2. Martine zegt

  Superleuk die tegeltjes!

 3. Naomi zegt

  Oeh, die tegeltjes zijn echt geweldig!

 4. Nicky zegt

  Die tegeltjes zijn echt heel leuk! En dat siergras ga ik onthouden. Heerlijk zo’n extra plekje buiten.

 5. nicole zegt

  Ik vind die tegeltjes zo mooi! Ik ga mijn oudste zoon tippen, want die heeft best een groot balkon dat veel gezellig kan volgens mij.

 6. Liesbeth zegt

  Ik ben benieuwd welke bakken je hebt uitgekozen! Wij zijn ook met ons dakterras bezig, vind het moeilijk om de hoogte te bepalen…. Tegeltjes staan super, ben benieuwd hoe het er nu met aankleding uitziet!

  1. Saralien zegt

   Leuk! Ik ben benieuwd…. als je nog tips hebt?!

   De bakken zijn van Elho. Plastic dus, maar ziet er niet goedkoop uit, wel licht en met drainaigesysteem. En met wieltjes eronder dus verplaatsbaar. (Type vivo, in mat uitstraling).

   Qua hoogte, het ligt er ook een beetje aan waar het staat, wat je er in zet en of je nog uitzicht wilt hebben. Ik wil graag nog over de planten heen naar groen buiten de tuin kunnen kijken. In de hoek heb ik ook een pot van 41 hoog maar daarin een plant (gras/riet) die wel anderhalve meter kan worden. Op die plek wil ik wat hoger, tegen de inkijk en wind dus.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!