De grote lego opruiming

Onze kerstvakantie? Ik had het al helemaal gepland. Lekker rustig thuis, Jan van Haasteren van 1000 stukjes op de grote tafel, de Top- 2000 op de radio, oliebol, flesje wijn en veel muziekdocumentaires en netflix op tv. Natuurlijk ook nog het een en ander aan kindervermaak. Maar de ervaring leert dat zelfs die op een bepaald moment wegzakken in de decemberlethargie.

Maar de man had andere plannen. Lego uitzoeken! Het is onderhand eens tijd om dit speelgoed op te gaan ruimen. De kinderen (en de man) hebben er vele jaren veel lol van gehad. Maar nu staat het in de weg en stoft het onder. Opruimen dus, sorteren en op zoek naar ander kindjes die er weer blij van worden.

De tafel werd ontruimd, er verschenen enorme bergen met ongesorteerde blokjes, mooie bouwwerken in meer of minder afgebroken staat.  Boekjes en dozen. Aan ons allen (!) de taak om de juiste blokjes bij de juiste instructieboekjes en dozen te zoeken en alles verkoopklaar in zakjes te proppen. Hel.

Verzameling lege legodozen en instructieboekjes. Hier en daar nog een meer of minder compleet bouwwerk.

Eerste klus: sorteer zoveel mogelijk van de berg losse blokjes. Op kleur, functie of grootte. Dat maakt het zoeken nét even iets minder lastig.

Een deel van de blokjes netjes gesorteerd

Kind 1 brak het zweet uit bij het zien van deze oneindige klus en verdween al snel met een flinke depressie naar boven. Kind 2 heeft het nog een uurtje volgehouden en aardig geholpen. Kind 3 huppelde er vrolijk tussendoor met zijn eigen bezigheden. Zodat uiteindelijk vooral de man en ik uren en uren hebben zitten rommelen in bakken om dat ene “gele tweetje met haak” of een “donkergrijze -nee k*t toch een zwarte – trekhaak” te vinden. “Zeg schat, heb jij een boos kijkend mannetje met middeleeuwse helm een soort rode broek met strepen daar liggen?” “Ik kijk wel even, maar dan moet jij voor mij een zwart tweetje met van die gaten vinden.”

lego minifigs
Lego Minifigs – de kleine mannetjes en vrouwtjes

En zo brachten wij onze kerstvakantie overdag grotendeels door in het lego-universum dat op de plek stond waar vroeger mijn woonkamer zich bevond. Een fijne test voor de relatie (geslaagd), het doorzettingsvermogen (geslaagd) en frustratietolerantie (geslaagd). We hebben vrolijk gemopperd en creatief gevloekt en vooral veel gelachen.

Proberen de benodigde blokjes terug te vinden bij de verschillende boekjes en nog één keer bouwen.

Ik zelf ben niet zo’n ervaren bouwer en greep dus wel eens mis naar een bepaalde moeilijke verbinding, de man is enigszins kleurenblind en bleef maar bruine blokjes in het donkergrijs gooien. Het viel ook vooral op dat vergeleken met een paar jaar terug het helemaal niet zo vanzelfsprekend meer was om steeds weer te hurken – of erger – weer soepeltjes op te staan na een tijdje op de grond te hebben gezeten, rommelend in de verzameling steentjes van kleur x. Stijfheid en rugpijn. Maar het is gelukt. Met dank aan de top2000, waarbij papa en mama tot verdriet van de kinderen bijna elk ouderwets liedje mee konden brullen. Aan de logeerpartijtjes van de kinderen. De flessen wijn die we ’s avonds bij de muziekdocumentaires achterover hebben geslagen, de oliebollen. Zo nu en dan een uitje naar een museum of een winkel tussendoor. Het was leuk.

En nu? Het meeste is klaar en staat alles klaar voor de verkoop. De resten mogen weg als een berg losse blokjes. We zijn er klaar mee.

Alle steentjes in de juiste zakjes…

Voor wie ook een dergelijke klus staat te wachten, hierbij wat tips van ervaringsdeskundigen:

Tips bij het uitzoeken van je oude lego

 • Sorteer vooraf. Op kleur, daarna op grootte of soort. Te veel verschillende steentjes in een bak of zakje maakt het onoverzichtelijk. Investeer die tijd, je hebt er later plezier van.
 • Wist je dat je lego heel goed kunt wassen? In een sloop (goed dichtknopen!) of zo’n waszak met rits en in de wasmachine en plakkerige, stoffige blokjes zien er weer als nieuw uit.
 • Stop de uitgezochte blokjes in plastic gripzakjes, zoals ze ooit ook verkocht zijn. Zakje 1 in een zakje, zakje 2 in een zakje. Alle zakjes van een bouwdoos in (de/een) doos of grote gripzak mét boekje erbij.
 • Gebruik internet. Soms is in het instructieboekje niet duidelijk welk blokje er wordt bedoeld. Welke kleur precies, soms kun je een onderdeel niet goed zien. Dat is geen probleem als je een klein zakje hebt waar maar een beperkte keuzemogelijkheid is maar wel als je in stapels met blokken moet zoeken. Internet is vaak duidelijker. Zoek bijvoorbeeld bij Toypro op “lego” in combinatie met het  onderdeelnummer (staat vaak achterin het boekje) en je krijgt een duidelijke foto te zien, vaak met omschrijving.
 • Kun je een onderdeel niet vinden? Schrijf het op een briefje en zoek verder naar de rest. Soms duikt het onderdeel later vanzelf op. Dan kun je het altijd weer afstrepen.
 • Mis je echt een onderdeel wat niet meer boven water komt? Aan de einde van de rit kun je vrijwel alle ontbrekende onderdelen los bijbestellen. Dat kan de moeite waard zijn. Onderdelen zijn niet duur (let op verzendkosten, bestel alles in een keer) en als je doos compleet is is hij net weer wat meer waard.
 • Zoek je vooral uit voor de verkoop? Bekijk vooraf de marktwaarde van een doos die je eventueel wilt verkopen. Uren besteden aan het uitzoeken en dan merken dat je er een fooitje voor krijgt is misschien niet de moeite waard.
 • Verkopen is leuk, maar gratis weggegeven kan natuurlijk ook! Je nichtje, je buurjongen, de speelgoedbank of de school zijn er heel blij mee!
7 reacties
 1. Anne J. zegt

  Ha ha, ik heb mijn kinderen vandaag ook opdracht gegeven om een playmobilset weer bij elkaar te scharrelen en om ale Lego Bionycles (of zoiets??) in elkaar te zetten. Ben benieuwd wat ze hebben gedaan als ik terugkom van werk, weinig vrees ik. En wij hebben echt vreselijk veel lego, ook van nog van vroeger…..

 2. Anne zegt

  Heerlijk geschreven, ik heb genoten 🙂

 3. Mrs. T. zegt

  Man, wat een geduld zeg. Nou snap ik weer waarom we destijds al onze playmobil in een koop weggedaan hebben. Wat overigens in het voorjaar niet lukte, maar in oktober (net voor sinterklaas) in één klap.
  Ben benieuwd hoeveel de lego jullie gaat opleveren. Succes met de verkoop. Oh ja, wat goed dat jullie al die dozen en boekjes nog hadden. Die hadden wij dus ook niet meer.

 4. Villasappho zegt

  Wat een klus! Hoop dat jullie er leuk aan gaan verdienen dat mag wel voor zoveel moeite.

 5. Christian zegt

  Mijn zoontje heeft een zakje vol reserve onderdelen. We willen alles gaan uitzoeken. Hoe weten we welke reserve deel bij welke set hoort.

  1. Satalien zegt

   Heb je de boekjes bewaard? Meestal zit er achterin een onderdelenlijst, dat is inclusief reserveonderdelen.

 6. Rietepietz zegt

  Lijkt me best leuk om te doen, maar ja, wij hebben allang geen lego meer in huis al heeft het nog wel dienst gedaan als de kleinkinderen kwamen spelen.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!