Follow:

De koelkastklem (eet je restjes op!)

koelkastklem

Of ik een koelkastklem wilde testen. Een “tool” die je helpt de restjes voeding op te maken en zo verspilling tegen te gaan. Van het Voedingscentrum. Op zich ben ik altijd geïnteresseerd, en ik geloof wel in Het Voedingscentrum, maar die foto begreep ik niet helemaal. Dus bekeek ik nog eens goed waar het nu precies om gaat en ik vond dit filmpje: Bekijk de koelkastklem hier.

Een koelkastklem?

Wat blijkt, het is inderdaad gewoon dat oranje stukje (plastic!) op de foto, een klem die je op een plank in de koelkast kan klemmen. En dan moet je je koelkast zo organiseren dat de restjes op die plank komen te staan.

Hmh. Misschien leuk voor de warrige types onder ons, maar ik heb een vaste indeling en ijzeren discipline in onze koelkast. Kaas bij kaas, groente bij groente, de vele liters melk voor mijn man nemen een hele plank in beslag en in de deur staat overig drinken (en ik vul mezelf bij vanuit de kraan of het koffiezetapparaat).

Ijzeren discipline

Er is allemaal goed over nagedacht, wat mag iets warmer, wat moet kouder. En vooral: hoe krijg je de weekboodschappen voor een gezin van 5 inclusief pubers anders in een koelkast van normaal formaat gepropt? Dat past dus maar op één manier. (Tenzij het vrijdag is, dan is hij leeg). We moeten altijd al die grote plastic boxen om bijvoorbeeld het vlees verwijderen en het vlees zelf in luchtdichte diepvrieszakjes terug stoppen om het überhaupt in de vriezer/koelkast te laten passen. Er is in ieder geval geen plank over om restjes op te zetten. Het voordeel van deze vaste indeling is wel dat ik altijd weet waar alles te vinden is. Ook de restjes.

Ik ben helemaal niet voor voedselverspilling, maar eerlijk gezegd maken we niet altijd alle restjes op. Die halve paprika, daar kan ik wel iets mee. En de boerenkool van de vorige dag, die stop ik ook wel weer in de magnetron of – als ik een hele goede bui heb – bak ik die op. De overgebleven bami van de chinees eet ik de volgende dag bij de lunch (voor een dubbele calorie-bonus).

Het moet wel lekker blijven

Maar soms hebben we gewoon niet voor een tweede keer in de week zin in boerenkool (lang leve de vriezer!), en soms is die kleffe kledder macaroni zonder saus of iets ook gewoon te onaantrekkelijk. Stel dat ik wat meer inspiratie zou hebben of handiger zou zijn in het maken van lekker eten, dan kon ik er wellicht nog wat mee. Veel verder dan een rest opwarmen in de magnetron kom ik vaak niet. En daar wordt een kleffe kledder naakte macaroni ook niet lekkerder van.

Conclusie koelkastklem

Ik zie het dus even niet zitten, die klem. Doe mij maar een kok. Desnoods een aantal handige tips of eenvoudige recepten voor de geen-minuut-te-veel kokkin die ik ben. Want het is natuurlijk wél heel handig om een tweede dag heel weinig tijd kwijt te zijn aan het bereiden van je avondeten. En als je dan ook nog verspilling tegengaat en geld bespaart, dan doe ik daar graag aan mee.

Een andere conclusie die ik al jaren trek maar waar hoofd financiën hier thuis het maar niet mee eens is, en het past eigenlijk ook niet in de keuken: we hebben een grotere koelkast én grotere vriezer nodig.

Wat denk jij van restjes eten en van de koelkastklem?

Share on
Previous Post Next Post

Lees ook