De magnetische ramenwisser

Ramen lappen op de eerste verdieping

Ramen zemen op een eerst of hogere verdieping van je huis. Hoe doe je dat? Met een laddertje, met een hele lange stok of toch maar een magnetische wisser? Ik kocht er eentje, dit zijn mijn ervaringen.

Ramen klappen naar buiten open

Op de eerste verdieping van ons huis klappen de ramen naar de buitenkant open. Onmogelijk om te wassen dus van binnenuit.  We hebben een tijdje een glazenwasser gehad, vriendelijke mannetjes met laddertjes die supersnel alle ramen van hele huis aan de buitenkant zeemden. Maar vaak nét niet alle hoekjes van het raam raakten. Of met veel kabaal kwamen als je net lag te slapen (overdag ja, dat gebeurt wel eens) of hun hoofd boven de vensterbank uitstaken als je nét even snel bloot van slaapkamer naar badkamer probeerde te glippen. En dat kostte dan zo’n 25 euro per keer.

Kortom, we dachten het zelf beter te kunnen.

Ladder, stok of van binnenuit wassen

Maar hoe dan? Op een ladder staan en dan capriolen uithalen met spons en emmer en wisser? Mijn man begint er niet aan, en ik vind het ook eng. Met een hele lange stok, dacht mijn echtgenoot. Maar ook daar zag ik mezelf nog niet zo mee worstelen, en hij maakte ook weinig aanstalten. (Mannen zien überhaupt niet dat iets vies is, zegt mijn vriendin, en het zou kunnen dat ze daar gelijk in heeft…)

Magnetische ramenwisser

Dus kocht ik een magnetische ramenwisser bij BOL.com . Het schijnt dat de allergoedkoopste niet de beste zijn, dat er wel wat kwaliteitsverschil in zit. Deze wisser vond ik met 60 euro niet duur, en hij had redelijk goede reviews. En met een 30 dagen niet goed geld terug garantie. Als het ding niet bevalt mag hij terug. Mij leek het zeker het proberen waard.

Het idee is dat je het ene deel aan de binnenkant van het  raam zet, het andere deel aan de buitenkant. Net als vroeger bij dat ramen-wissertje in het aquarium dat ik vroeger altijd zo fascinerend vond. Je zeemt dus beide kanten tegelijkertijd en hoeft niet naar buiten, alleen even een hand uit het raam steken om het ding op het raam te installeren.

Het pakje kwam al snel binnen. Zoals beloofd mét Nederlandse gebruiksaanwijzing, een zak met extra sponsjes, een opvangtouw aan de ene kant van de wisser voor als hij per ongeluk toch buiten van het raam valt en je geen zin hebt om het hele eind naar beneden te wandelen (of liever niet hebt dat hij op het hoofd van de onderbuurman terecht komt) . Er was ook een instructiefilmpje van de verkoper op Youtube. Heb ik natuurlijk netjes bekeken voor ik begon.

Kleine stukje stof als sponsje

Wat mij een beetje tegenviel was de grootte van het sponsgedeelte. De wisser is redelijk handzaam, maar slechts een kleine driehoekje van stof kun je daarvan gebruiken om nat te maken en met zeep te besproeien. Heb je dat gedaan, dan moet je het hele raam (ik heb best veel en best hoge ramen) met dat stukje doen. Er zit ook een rubberen randje aan dat als wisser dient.

Instellen op sterkte

Voor dunner glas of dikke ramen van dubbel glas heb je verschillende standen op de magnetische raamwisser zitten. Als de magneet te hard trekt kun je je raam kapot maken, als de kracht te laag is blijft het ding natuurlijk niet zitten. Door een extra tussenstuk te plaatsen (zo zit hij in de verpakking) heb je wat minder kracht tussen beide platen.

Ik pakte het ding uit de doos en trok de beide delen redelijk eenvoudig uit elkaar. De kracht voelde oké, maar de instructievideo en mijn echtgenoot spoorden mij aan toch de  hogere magneetkracht te gebruiken en ik haalde het tussenstuk er uit.

magnetische ramenwisser
Waarschuwing: geen vingers er tussen doen

Natuurlijk heb ik de instructie gelezen, natuurlijk ook de veiligheidswaarschuwingen. Natuurlijk zou ik nooit mijn vingers tussen de platen stoppen. Ik ben toch niet gek?

Alleen een beetje onhandig kennelijk. Wist ik veel dat het ding zó hard zou trekken! En voor ik het wist trok de ene plaat de andere, die in mijn beleving nog mijlenver weg was aan en zat mijn duim, die net op de zijkant lag, er tussen. Mijn man die gelukkig vlak naast me zat kon me direct helpen om de dingen uit elkaar te trekken. Ik kreeg zelf de platen niet meer los. Dat was even schrikken!

En nu is mijn nagel bont en blauw en doet mijn duim pijn. Vooral heb ik besloten dat ik het ding in ieder geval niet meer verder ga uitproberen. Dat laat ik over aan iemand die handiger is dan ik.

Het probleem is nu dat de beide kanten van de magneet aan elkaar zijn geplakt zonder raam of opbergbescherming ertussen, en we krijgen ze met geen mogelijkheid meer uit elkaar. Nou mag ik het ding wel omruilen voor een andere die nog vers in de verpakking zit om het opnieuw te proberen, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het iets voor mij is. Het zal ongetwijfeld beter gaan als je er wat meer mee hebt gewerkt en goed oplet of de beide delen niet zomaar bij elkaar komen, maar ik persoonlijk geef het voor nu even op en ga een andere oplossing (telescoopsteel?!) proberen.

Wat ik inmiddels wel heb geleerd over (deze) magnetische raamwisser.

Positieve punten
 • De magneet-sterkte is in te stellen
 • Op de sterke stand zijn ze echt flink sterk, ik denk niet dat hij naar beneden zal vallen!
 • En anders zit er een veiligheidstouw aan
 • Vrij goede reviews van andere mensen
 • Klantvriendelijke verkoper. Heeft zelf instructiefilmpje gemaakt en een Nederlandse handleiding. Ook persoonlijk contact gehad en hij is erg klantvriendelijk.
 • Ik vond de magnetische ramenwisser van een paar tientjes niet heel duur, zeker niet als je dan zonder glazenwassers kunt
Negatieve punten
 • Lastig te bedienen en gevaarlijk voor vrouwen zoals ik… In ieder geval op de “sterke” stand.
 • Ik vind het stukje waarmee schoongemaakt kan worden veel te klein
 • De zeempjes kunnen vervangen worden maar zijn best duur
 • Het is geen oplossing voor de kozijnen

Conclusie magnetische ramenwisser

Ik weet zeker, dit ding gaat niet van mijn raam vallen. Of mijn duim er af gaat vallen, ik denk het eigenlijk ook niet. Het doet nog steeds wel pijn, ook bij het tikken van dit stukje.

Als ik het ding zo bekijk weet ik wel dat het geen wondermiddel is, maar wellicht kan het toch handig zijn bij het ramen lappen op plaatsen waar je anders niet bijkomt. Je moet denk ik wel even je draai ermee vinden. Voor mij gaat het hem niet worden. Net zo min als ik mezelf met die alles-doorsnijdende elektrische heggenschaar vertrouw. Sommige dingen kan ik gewoon beter aan mijn man overlaten.

Hoe maken jullie de ramen boven aan de buitenkant schoon?  

7 reacties
 1. Jeanette zegt

  Oei auw 🙁 beterschap voor je duim!

  Tja in dit huis draaien alle ramen boven naar binnen open, dus ik heb niet zo’n probleem met het zemen van de ramen. Ik gebruik daar de laatste jaren het dure HaRa voor, maar wel fijn. Ik heb dat ooit aangeschaft en vervolgens veel bij cliënten gebruikt. Misschien niet al te hygiënisch, maar zo vaak wast niemand zijn ramen (denk ik) dus die paar keer per jaar dat ik dat ding gebruik… En nu helemaal, geen cliënten meer, alleen onze eigen ramen.

  Ik zit te peinzen hoe ik de ramen zeemde in alle andere huizen waar ik gewoond heb waarvan de ramen wel naar buiten open gingen. Ik ben ook niet van het zelf stunten op een ladder en Man-met-hoogtevrees al helemaal niet.

  Ik weet wel van toen ik op de flat woonde (1 hoog) dat ik op een gegeven moment ruzie kreeg met de glazenwasser omdat hij de buitenkant ook niet goed deed en daar geld voor wilde…(ja zo kan ik het ook!) volgens mij heb ik toen daar het gordijn dicht gelaten en niemand die wat zag LOL

  In ons 1e huis waren er andere glazenwassers voor de voorkant. Achterom konden ze niet en daar hadden we kiepramen, dus dat kon ik zelf.

  In ons 2e huis zeemde onze buurman weleens de hoge ramen, nadat hij ook de dakgoot schoon had gemaakt. Hij durfde wel op de lange ladder te staan. Hoera voor die buurman!

  Een tip voor je voor de buitenkant… sorry, geen idee. Ik heb ook wel het een en ander met lange stokken uitgeprobeerd en die konden na het proberen ook weer terug naar de winkel.
  Allemaal geen succes.

  Succes met wat je nu hebt en dat jouw Man toch even snel tijd en zin maakt om het uit te proberen, want anders zou je toch op een enge ladder moeten klimmen en dat is ook geen pretje.

  1. Saralien zegt

   Hara nog nooit van gehoord. En je kent mijn man, handig is ie wel, maar schoonmaken niet zijn ding…. wordt vervolgd.

 2. Naomi zegt

  Dit lijkt me een heel handig ding. Ik woon gelijkvloers, dus ik kan heel makkelijk zelf al mijn ramen zemen. Ik heb er toch een hekel aan, maar dat helpt zeker al een beetje om het iets minder lang uit te stellen;).

  1. Saralien zegt

   Ik heb er geen hekel aan, maar ik kan het niet goed. Na afloop zie ik, als alles is opgeruimd, altijd wel weer een vlek of streep zitten…

 3. Nicky zegt

  Ik zou toch nog een keer een poging wagen als ik jou was. En als je duim beter is. Ik heb ook zo’n ding (voor 5 euro gekocht op Marktplaats) en ik was er in ons vorige huisje wel tevreden over. Je moet echt wel even oefenen. En schijnbaar had ik goede en slechte zeemdagen want de ene keer ging het beter dan de andere. Het resultaat was niet zo goed als ‘gewoon zemen’ maar best acceptabel. Zeker omdat het een onmogelijk raam was (schijfpui met Frans balkon dus het ene deel schoof over het andere). Gelukkig kan ik nu al mijn ramen gewoon zemen!

 4. nicole zegt

  Mijn tante Marietje doet dat 1 keer per maand voor mij gelukkig. Dit systeem klinkt mij een beetje eng in de oren…

  1. Saralien zegt

   Ik heb nu een visioen van een heel oud broos omaatje dat jij naar boven stuurt de ladder op…

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!