December feestmaand- leuk of irritant?

Waarom ik een hekel heb aan december

 • Het is donker. ‘s Ochtends als ik opsta is het nog donker, aan het einde van de middag is het al weer donker. En vaak ook nog er tussen in. Ik mis zon en licht.
 • Het weer laat te wensen over. Koud, nat, winderig.
 • Kerstmis. In de overtreffende trap: kerstbomen. Kerstdecoratie. Vrolijke kerstmannen en opgeklopt marketing gedoe.

Help! Kerstellende...
Help! Kerstellende…
 • Kerstfilms. Ik háát ze. Niet alleen maar een beetje oppervlakkig maar gewoon superdom. Veel te blij en met overduidelijke boodschap. Blegh.
 • Kerstmuziek. Ik weet niet wat ik het meest haat, Maria Carey’s All I want for Christmas of een Home Alone film. (Sissi is buiten categorie, die neemt niemand meer serieus tegenwoordig, toch?) Ik heb mezelf beloofd dat Sky Radio (“the Christmas station”) deze maand uit mag blijven.
 • Verplichtingen. Ergens eind november wil men weten WAT WE MET KERST doen. En dan wordt er een beetje van uit gegaan dat je meedoet met familiebijeenkomsten en kerstdiners. Ik houd van eten, ik houd van mijn familie, maar absoluut niet van het “moetje” eind december.
 • Ik beweeg veel te weinig.

Waarom december best wel fijn is

 • Het moment dat de zon dan eindelijk doorbreekt en flink schijnt. Na al dat donker en grauw is dat extra welkom. Sneeuw rond kerst hoeft niet echt van mij (ook weer zo’n moetje) maar een witte wereld vol ijs en sneeuw en zon vind ik wel heel erg mooi.
 • Sinterklaas! Drukke periode, maar altijd leuk.
 • De top2000! Ik heb al gestemd, jullie ook? Goede muziek luisteren en/of nostalgie. Overdag de radio aan als het uitkomt, vooral ‘s avonds genieten van de muziekdocumentaires bij de top2000 a gogo op tv. De kinderen vinden het wat minder, maar man en ik zwijmelen weg.
 • Wordt het allemaal te zoetsappig en te blij, dan zetten we gewoon een depressieve cd van Nirvana op. Of U2’s New Years Day keihard aan in de auto.
 • Vakantie. Rust en relax. Alles is goed en de rest zal me een zorg zijn. Aan het einde van de maand (na kerst) is mijn toestand vergelijkbaar met een zeer ervaren yogi master die een halve dag heeft ziten mediteren. Als moeder en zzp-er en control freak heb je – neem ik –  nooit vrij eigenlijk.  Toch weet ik mezelf in vakantiestemming te krijgen tegen het einde van de maand. De kinderen en man zijn vrij en hebben ook niet veel behoefte veel te doen. We doen soms wat leuke uitjes, maar ook vaak helemaal niets. Lekker thuis met verwarming hoog opgestookt een van Haasteren puzzel van 1500 stukjes maken. Film kijken of Binge watchen. Ik herinner mij een kerst waarbij man en ik de Millenium serie hebben uitgekeken. Scandinavische thrillers doen het altijd goed trouwens.
 • De drank (wijn en bier) vloeien meestal iets rijkelijker dan in de rest van het jaar. Samen met te veel calorierijke borrelhapjes een goed recept voor een relaxte, ontspannen sfeer.
 • Los van de “moetjes” is het natuurlijk ook wel weer leuk om toch stiekem wat meer mensen te zien die je normaal misschien niet zo vaak treft gedurende het jaar.
 • Oliebollen en appelflappen. Het is niet culinair of gezond, maar die laatste week van het jaar kan ik er zó enorm van genieten. Warm en vet in grote schalen. Heerlijk.
8 reacties
 1. Anne zegt

  Dat van die kerstversiering.
  Hier bij ons is een winkel in de buurt, ik weet niet goed hoe ik die moet omschrijven, volgens Google hebben ze er Tuinartikelen, BBQ, Kerstartikelen, Kuisproducten… euh ja.
  Ergens in oktober beginnen ze die de winkel om te bouwen, en ik heb altijd wel een moment dat ik denk: OK, nu MOET ik naar de Kangoeroe. En als ik er een kwartier rondloop heb ik de slappe lach, elke keer weer, omdat het zo compleet, ongelofelijk, verschrikkelijk over the top is wat ze er aan kerstgerief hebben. Zoveel, zoveel kitsch, zoveel kerstmuziekjes door elkaar, van de kleinste stommiteiten tot levensgrote beelden… zo helemaal over the top dat het leuk wordt. Enorm goed voor mijn humeur. Kerstversiering. Echt.

 2. mariimma zegt

  Die “moetjes” dat is die zure appel èn het zwaard van damocles. Plus donker. Van mij mag het morgen januari zijn….

  … hoewel die opgewonden blijdschap vanmiddag, tijdens het uitpakken van de kadootjes, wel fantastisch was…. echt… die had ik dan weer niet willen missen…!

  Maar kerst.

  Neej.

 3. villasappho zegt

  Ik doe al jaren wat ik zelf wil 2n daarbij moet ik meestal toch werken. Lekker rustig en al dat moeten is er dan gewoon niet bij. Ik moet niks of geen kerstkaart versturen. Sneeuw zou ik wel leuk vinden das nog altijd leuker dan regen.

 4. nicole zegt

  Mooi lijstje met de goede en negatieve kanten van december. Ik heb zelf vooral heel veel zin in Rust!

 5. nicole zegt

  Oh, ik zie nu net dat je Ozark ook hebt gekeken! Leuk is die serie hè?! Ik vind de karakterontwikkeling van de moeder fascinerend. Ze begon toch vrij braaf, en nu schrikt ze volgens mij niet eens meer terug voor moord. Gewoon omdat het wel moet ….

  1. admin zegt

   Mooi ja, zo’n karakterontwikkeling. Ik kreeg hoe dan ook de kriebels van haar 🙂 Goede serie.

 6. Rietepietz zegt

  Ach…. we rollen er wel weer door hoor, ik heb er niet zo’n moeite mee!

 7. Mrs. T. zegt

  Jaaaaa, tuurlijk heb ik gestemd. En ik heb gewoon vakantie met kerst en oud & nieuw. Dus ik ben voor!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!