De Duif

Leuk he, vogeltjes in je tuin. Ik hang altijd wel een nestkastje op voor de koolmeesjes en de pimpelmeesjes. Ik geniet van mereltjes die mooi zitten te fluiten in de boom voor ons huis de kat helaas ook  en hang overal voederhuisjes met zaadjes en pinda’s op. Zó leuk als daar roodborstjes op af komen!

Van roodborstje naar kauw

Ik discrimineer niet hoor. Alle vogels zijn leuk. Maar toen er bovenop die schattige vogelvoedersilo bedoeld voor kleine vogeltjes opeens twee hele dikke kauwen heen en weer aan te schommelen waren om de zaadjes er met geweld uit te schudden, en er twee dikke duiven op de grond zaten te wachten op de restjes, moest ik me toch even achter de oren krabben.

Die kauwen, die zijn slim, maar ook best erg groot. Ze sjouwen takken mee, hele boomstammen soms, watjes uit de vuilnisbak van de buurvrouw, schelpen ook (waar hálen ze ze vandaan, van die hele grote?) Kennelijk bedoeld voor in hun nest ergens onder het dak van de buren, maar om de een of andere reden valt de helft ervan in mijn tuin. Ik heb een bezem nodig om ’s ochtends de deur uit te kunnen. Of misschien is het toch ook wel de schuld van de duif.

Duif

Mijn grootste (onzinnige, maar toch) ergernis op het moment. Duif en co.

In eerste instantie begon ik hem te haten toen Duif besloot om ook onder ons dak te willen komen wonen. Gelukkig aan de buitenkant, het dak hangt wat over, maar wel in onze tuin.  Ze zaten al aan het begin van de straat onder de dakpannen, maar rukten langzaam op naar het deel waar wij wonen. Enorme klodders groene, moeilijk af te wassen klodders poep kreeg ik op mijn auto, op mijn terras en pas gewassen ramen.  Gadverdamme. En waar er eerst nog twee duiven waren werden dat er al snel meer. Ik begreep opeens waarom de mensen daar vooraan in de straat ze niet zo leuk vonden.

Duif&co hebben een flink bord voor hun kop, want hoe duidelijk we het ook maken dat we hun nest hier niet willen, ze geven niet op. Wij halen het (onbemande, nog niet van eitjes voorziene) nest weg, zij bouwen het dezelfde dag nog terug. Wij plaatsen strategisch spijkers en kippengaas in de opening, zij gaan er met hun dikke duivenbillen gewoon bovenop zitten. Ik doe vijfhonderdrieendertigduizend keer per dag BOEHIEWAAAHOEO als een hysterische vogelverschrikster en maak wapperende gebaren bij mijn vreemde geluiden. Dan vliegen ze even een stukje op om, als ik weer binnen ben, direct terug te keren met een nieuw takje in de bek. Potver!

nest adelaar
Dit is wel weer schattig, nestje met baby adelaartjes. Hoewel misschien ook niet onder mijn slaapkamerraam.

Hysterische vogelverschrikker

Zoals het wel vaker gaat met dit soort dingen groeien kleine ergernissen tot steeds wanstaltiger onrealistische proporties van haat uit. Ook al zouden ze niet meer poepen, geen nesten meer maken in de omgeving van mijn huis en me een ton smartengeld betalen, ik krijg kortsluiting in mijn brein als ik dat domme geluid van ze hoor: RoeKoeeee! Roekoeeee! ’s Ochtends vroeg als ik nog in bed lig begint het al. Op mijn dak, ergens. Ik ben er vlákbij maar kan Duif niet zien. Van lieverlee sta ik maar iets vroeger op en ga schoonmaken beneden, dan hoor ik het tenminste niet. De jongste zoon die ook vroeg wakker is weet me altijd wel af te leiden van de duif. Bovendien komt zijn geluidsvolume nog wel over die duif heen. Maar als hij naar school is en ik me op zolder terugtrek achter de pc om geconcentreerd te gaan werken begint het weer. Roekoeeeeee.

“Maar schat, dat is toch gezéllig”, roept man dan, die bij het horen van het geroekoe nostalgische warme herinneringen heeft aan een huis in de stad van zijn jeugd. Ik vind van niet. Ik zou de man bijna aanvliegen om zo’n stomme opmerking. Man zucht diep en biedt mij zijn klappertjespistool aan. Maar nee. Dát gaat me te ver. Het blijft een levend beest. Hij hoeft niet dood, alleen maar te verhuizen (naar de andere kant van het land).  Bovendien zou het Duif 2 en Duif 3 er niet van weerhouden om de nestplek in te nemen en de duivenpopulatie nog wat verder uit te breiden.

Tijd voor de rijdende rechter. Ik als hysterische overgevoelige buurvrouw en Duif als onverstoorbare egoïst die gewoon zijn ding blijft doen. Wordt vast een hilarische uitzending.

14 reacties
 1. Naomi zegt

  Ik durf nu natuurlijk bijna niet te zeggen dat ik koerende duiven heel erg prettig vind. Maar ja, ik snap ook wel dat je gek van ze wordt als ze hun nest onder je dak bouwen. Rijdende rechter zou ik zeker doen. Ik wed dat je dan trending wordt op Twitter;).

 2. Marlou zegt

  Hoi Saralien,

  haha… ja, ik ben net als jij: overal vogelvoer in de tuin,
  een nestkastje… en de kat van de achterbuurvrouw, die op “mijn” vogeltjes zit te jagen…

  De duif laat zich hier niet zo zien: wel tortelduifjes. Die mogen blijven!

  groetjes van Marlou

  .

 3. Saralien zegt

  Kleine update: na het posten van dit bericht kom ik in de woonkamer een zeer onschuldig kijkende kater en een dode koolmees tegen. Potver! In plaats dat hij nou die duif had gepakt… 🙂

 4. Ilona zegt

  Vreselijk duiven….dakratten zo worden ze in Amsterdam genoemd. In de vorige woning van mijn moeder (in Amsterdam dus) had ze op de rand van het balkon van die scherpe punten op de rand om nesten en duivenpoep te voorkomen. Een tijd geleden was er zo’n programma over dieren in Amsterdam (Stadsmormels of de Wilde stad??) in ieder geval hebben duiven niet alleen een nest in het voorjaar maar gaan ze gewoon het gehele jaar door. Geef mij maar Merels, Roodborstjes, Koolmeesjes, Scholeksters en wat mij betreft mogen de Eksters ook verhuizen naar verweggistan. 🙂

 5. Ilona zegt

  Uit Vroege Vogels
  Broeden in de winter? De stadsduif doet het
  zondag 20 januari 2019, 07:00 uur

  Luister live Toevoegen aan afspeellijst
  In mei leggen alle vogels een ei. Toch? Maar niet alle vogels houden zich aan deze regel. Want veel stadsduiven hebben nu, in januari, al een nest met jongen. Ook al is het winter, de stadsduif blijft het hele jaar eieren leggen en haar jongen grootbrengen. In de stad heeft de duif genoeg te eten. De vogel heeft genoeg aan zaadjes en aan het afval dat de mens achterlaat. Onze stadsduif stamt af van de rotsduif. Vandaar dat de stadsduif haar nesten bouwt op kleine richeltjes en in kieren en gaten.

  In Amsterdam worden ze dakratten genoemd, mijn moeder had in haar vorige woning van die ijzeren pinnen op het balkon tegen broeden en poep….

 6. Bertie zegt

  Hahaha… Maar ik begrijp je helemaal. Wij hebben Dolly en Dorus heeft onze kleindochter besloten
  Tja en als je ze eenmaal persoonlijk kent..

 7. klaproos zegt

  keileuk die vogels,
  hier broedt inmiddels een merel en ik zie steeds een roodborstje, dat zou ik zo gaaf vinden als dat hier kwam wonen

 8. Villasappho zegt

  Water, werkt grandioos. In mn ouderlijk huis zaten ze pal voor mijn slaapkamerraam in een boom en ondanks dat de beschermd zijn flikkerde ik er elke dag een emmer water overheen. Ze maakte later ene nest in de boom boven mn vaders auto, had ik dan weer geen moeite mee.

 9. Anne zegt

  I feel your pain.
  Ik vind het zo erg dat alles wat wij hier de laatste tijd zien en horen, in de categorie duiven – kauwen – eksters valt. Sorry, alle dierenliefde ten spijt, ellendige beesten, alledrie de soorten.
  Merels, mussen en mezen zijn er steeds minder.
  En dan ging onze overbuurvrouw ook nog eens de duiven voeren. Tot algehele hilariteit bij de aanpalende straatbewoners. Not.

 10. Sandra zegt

  Het leed dat duif heet. Wij hebben een blauwe regen over de breedte ban ons huis en ter hoogte van de tuindeur wilde een koppeltje tortels hun nest bouwen en ze waren niet te ontmoedigen. Gelukkig heeft mijn kat dit probleem opgelost.

 11. loesje zegt

  Herkenbaar.
  Hier hebben ze vorig jaar dapper geprobeerd om te nestelen op het rolluik van onze slaapkamer. Vanaf de zijkant konden ze er net op komen en zaten dan lekker verstopt achter overhangende deel van het dak. Gaas wat we in de zijkanten propten trokken ze weg. Nu zit gaas vast met spijkers, haken en schroeven. Eindelijk rust. 😉

 12. Mrs. T. zegt

  Heel herkenbaar moet ik zeggen. Ik vind duiven ook niet heel plezierig. En we hebben altijd wel een of twee nesten in de tuin.

 13. Rietepietz zegt

  Herkenbaar, althans wat het nestelen van duiven net onder overstekende stukje dak betreft, ik vond het gekoer dan weer niet zo vervelend, de “rommel “die ze maken wél!

 14. nicole zegt

  Arme jij! Is er niet een soort duivenverschrikker te koop? Met een geluid dat alleen zij kunnen horen of zo?

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!