E-books, waar haal je ze?

Vergelkijk verschillende e-book abonnementen

Jarenlang heb ik stapels en stapels aan papieren boeken versleten. De bibliotheek had een vaste klant aan me. Toen de eerste e-books kwamen moest ik even aan het idee wennen, maar inmiddels ben ik helemaal “om” en lees ik alleen nog boeken op mijn e-reader.

Het scheelt enorm veel gesjouw (elke keer met een paar kilo aan boeken naar de bieb heen en weer!).  Nu staan er op mijn lichtgewicht e-reader een hele voorraad aan boeken. Ik zit nooit zonder dus. Je kunt de lettergrootte zelf instellen (niet onhandig als je ogen het ‘s avonds af laten weten) en je hebt geen lampje nodig omdat dat gewoon in de reader zit. Ook buiten in het zonlicht is het ding prima te lezen. Ik neem hem zelfs mee in bad…

Hoe kom je aan e-books?

Je kunt de e-books die je wilt lezen natuurlijk per stuk kopen, bij vrijwel alle bekende boekhandels. Ik zelf ben meer van de vaste uitgaven en betaal graag voor een abonnement of dienst. Veel keuze voor een vaste prijs.

Bibliotheek

De laatste keer dat ik e-books van de bibliotheek heb geleend was een aantal jaar terug. Toen viel het aanbod me erg tegen. Ik vond het relatief lastig om ze over te pompen naar mijn e-reader en vooral baalde ik ervan dat ze na drie weken weer verdwenen van mijn apparaat als ik niet op tijd verlengde. Ook het boek waar ik nog middenin zat wat opeens weg.

Misschien is de service inmiddels wat beter, wie van de lezers weet dat? Er zijn wel veel meer boeken te lenen dan vroeger in ieder geval. Een abonnement op de Online Bibliotheek is natuurlijk niet duur met 42 euro per jaar en voor kinderen volgens mij zelfs gratis.

Voordelen

 • Een redelijke prijs
 • Een redelijk groot aanbod. Ik lees op de site net dat ze 28.000 e-books en ruim 4.200 luisterboeken hebben.

Nadelen

 • Minder gebruiksvriendelijk
 • Je kunt de boeken maar een tijdje lenen

Thuisbieb

Via de thuisbieb kun je nu in vakantietijd en nu ook in Coronatijd een aantal boeken gratis downloaden! Dan hoef je ook geen lid te zijn of worden van de bieb. Ik heb het zelf eerlijk gezegd nog niet geprobeerd.

Kobo plus van BOL.com

Ik heb een Kobo Plus abonnement bij BOL.com afgesloten, wat overigens niet alleen op je Kobo e-reader te lezen is maar ook op je tablet of telefoon. Voor 12,99 euro per maand kun je een onbeperkt aantal boeken kiezen uit het enorme aanbod van BOL waarvan een groot deel gratis. Wil je een boek buiten het aanbod dan kun je natuurlijk besluiten om er voor te betalen. Maar dat doe ik eigenlijk nooit.

Ook kun je luisterboeken krijgen op dit abonnement. Ik ben daar zelf geen fan van trouwens, maar ik deed het wel eens voor de kinderen of voor mezelf tijdens het sporten in de sportschool.

Het openen van de uitgekozen boeken op je e-reader gaat heel simpel. Wanneer je met wifi bent verbonden verschijnen ze eigenlijk vanzelf op je e-reader als je je daar aanmeldt met je account.

Omdat vanwege Corona maatregelen de bieb dicht was is ook jongste zoon nu begonnen met ebooks, hij leest ze op de iPad. (De computerheks of Juf Braaksel en het meesterbrein van Carry Slee)

Wil je Kobo Plus ook proberen? Het is de eerste 30 dagen gratis en pas daarna besluit je of je wilt opzeggen of je abonnement wilt aangaan.

Voordelen

 • Flink veel keuze: 508.174 boeken en luisterboeken lees ik net op de site.
 • Gebruiksvriendelijk. Met één klik kiezen en lezen.
 • Ook boeken buiten het abonnement eenvoudig tegen betaling te lezen op de e-reader
 • Het abonnement is maandelijks opzegbaar
 • Ook te lezen op je tablet of telefoon

Nadelen

 • Niet de goedkoopste met bijna 13 euro per maand
 • Wanneer je je abonnement opzegt zijn de boeken ook weg

Bookchoice

Bij Bookchoice heb je vanaf 3,99 per maand een abonnement op ebooks en luisterboeken. Let wel, hier is géén onbeperkte keuze. Er worden per maand 10 boeken beschikbaar gesteld om te kunnen downloaden. Tussen die 10 zit van alles wat. Bestsellers, debuten. Romans en thrillers maar ook af en toe literatuur of non-fictie.

Vaak pik ik de (psychologische) thrillers mee, en als ze een wat meer literair boek hebben, heel soms iets historisch. Chicklit is aan mij niet besteed, die laat ik voor wat ze zijn. Over het algemeen heb ik toch zo’n 4 boeken per maand. Grappig hoe je soms toch een leuk boek treft dat je zelf niet snel uitgekozen zou hebben. En valt het toch tegen? Dan kan ik tegenwoordig ook gewoon na een bladzijde of dertig besluiten om er mee te stoppen en een ander te proberen.

Ook bij Bookchoice is de eerste maand om te proberen gratis. Daarna kun je een abonnement voor een maand, jaar of half jaar nemen. Er zijn vaak ook acties, bijvoorbeeld bij de ING bank en veel spaarmogelijkheden om een gratis maand te kunnen krijgen.

Voordelen

 • goedkoop
 • boeken blijven in je bezit

Nadelen

 • keuze uit slechts 10 boeken per maand

 

Lees jij e-books of boeken op papier? 

12 reacties
 1. Rietepietz zegt

  Nog een flinke brug te ver voor me, kom sowieso niet aan boeken lezen toe maar áls ik een boek lees is het niet van een scherm.

 2. nicole zegt

  Ik lees steeds vaker eBooks ook door dat de bibliotheek nu afschuwelijk is om te bezoeken. Ik was altijd van de papieren boeken, maar zit steeds vaker met de eReader in mijn hand. Laatst betrapte ik mezelfs zelfs op swipen in een papieren boek…..

  1. Saralien zegt

   O dat zie ik zo voor me, heb ook de neiging om te zoeken in tekst op papier met de ctrl
   F…. zo handig! 🙂

 3. Naomi zegt

  Ik ben ook meer en meer fan van de e-reader. Ik leen de e-books nu bij de bibliotheek. Ik heb pas ook gekeken naar KoboPlus, maar heb toch besloten mijn abonnement bij de bibliotheek te houden. Veel boeken die ik wilde lezen waar in KoboPlus (nog) niet beschikbaar. Ook niet in de online bibliotheek, dus die leen ik dan op papier. Ik moet wel zeggen dat het aanbod bij de bibliotheek steeds groter wordt. Verlengen is helaas nog niet mogelijk. Je moet na drie weken het boek opnieuw downloaden (en ja, dat is net iets omslachtiger dan bij andere aanbieders).

 4. Jeanette zegt

  Sinds ik een e-reader heb ben ik geen lid meer van de bieb. Ik lees geen papieren boeken meer, alles gaat digitaal wat mij betreft. Luisterboeken zijn trouwens niet aan mij besteed.

  Ik ben lid van Kobo plus en ik heb via de ING inderdaad de voucher voor Bookchoice, daar betaal ik per keer 2 euro voor en dan krijg ik maandelijks 8 e-books en eventueel ook 8 luisterboeken voor. Alleen die laatste haal ik dan niet binnen omdat ik daar echt niets mee doe.

  Heel af en toe koop ik een ebook via een online boekwinkel. Maar ik koop alleen maar boeken die ik al als serie heb, maar de overige delen nog niet, die wil ik dan toch persé hebben ipv te lenen…

  Voorlopig is bij mij het enige nadeel aan een e-reader de hoesjes. Ik doe iets verkeerds denk ik, want eerst had ik de Kobo Glo en dankzij het hoesje raakte mijn Glo van slag. Na een ander hoesje ging het goed (tot ik de Glo liet vallen…daar was die niet tegen bestand helaas…) en toen voor een kleine week een Clara die meteen muurvast zat in het hoesje en niets meer deed, hop terug naar de fabriek! En nu met mijn Kobo Aura H2o Edition 2 weer geëmmer met het hoesje…dus hoesje er af en nu gaat het prima, maare…heb jij daar een tip voor? Verder erg gelukkig met mijn e-reader!

  1. Saralien zegt

   Vervelend! Ik heb hoesjes voor telefoon en tablet, maar eigenlijk niet voor ereader… heb een aura h20 en heeeel soms loopt hij vast of doet ie gek. Helemaal uit en aan heeft het tot nu toe steeds weer opgelost.

   1. Jeanette zegt

    Ik doe nu dus ook zonder hoesje, maar vind dat stiekem een beetje eng. Bang dat ik de ereader uit mijn handen laat vallen… alhoewel, met hoesje en dan laten vallen, dan gaat de ereader ook stuk . Maar het is meer dat ik m nu niet zo even weg kan leggen, ik moet m, voor mijn gevoel, ergens leggen waar het geen kwaad kan, terwijl met mijn telefoon in hoesje, ik die overal en nergens kan neerleggen.

    Vastlopen doet deze ereader nog niet zo vaak, maar ik heb m nog maar een klein jaar, wel veelvuldig in gebruik trouwens.

 5. Nicky zegt

  Ik heb ook een abonnement bij Bol.com en ik ben er erg blij mee. Je kunt trouwens op vijf tablets of telefoon lezen bij één abonnement. Technisch gezien zou je dus je inlogcode aan bijvoorbeeld een vriendin kunnen ‘verkopen’. En laatst zocht ik op internet een patroon. Tot ik me ineens bedacht dat ik bij mijn abonnement natuurlijk ook gewoon knutselboeken en zo kan lezen. Ook heel leuk!

  1. Saralien zegt

   Je kunt er veel mee! Heb zelfs boeken voor werk/studie gedownload. En zoals gezegd, zoonlief doet nu ook mee op mijn abonnement, op de iPad, want slechts één e-reader in huis en die is van mij! En ik hoop dat ik de pubers zo ver krijg dat ze ook weer eens wat gaan lezen….

 6. Anne J. zegt

  Heb ook Koboplus maar dan niet via Bol. Kost 9,99 per maand zonder luisterboeken. Het hele gezin heeft een ereader, hoewel ik papieren boeken graag lees, is de ereader inmiddels favoriet, vooral omdat ik s avonds veel in bed lees. En dat gaat heerlijk met zo’n ereader, en mijn man wordt er niet wakker van (geen bedlampje nodig). Lees nu even het boek van Aaf Brandt Corstius, en ga dan beginnen met De Bourgondiers.

  1. Saralien zegt

   Goede tips qua leesvoer, ik ga even kijken!

 7. Anne zegt

  Dat bij die Kobo abonnement je boeken weg zijn als je je abo opzegt, dat vind ik wel een serieuze bummer. Zou ik dus niet willen doen, eerlijk gezegd. Ik lees dan wel geen papieren boeken meer, maar ik wil mijn eigen boeken hebben 😀
  Ik heb een Kindle, al jarenlang. Geen idee hoe ver dat eigenlijk terug gaat, maar het is lang. Ik heb heel slechte ogen en begon problemen te ondervinden bij het lezen in bed, en een e-reader is dan wel zo handig. Geen licht meer nodig, geen boeken die dichtklappen, geen zware boeken en vooral: lettertype en -grootte in te stellen naar eigen voorkeur. Wat een gemak.
  Ik haal mijn boeken zo’n beetje overal. Engelstaligee boeken hebben het voordeel dat ze goedkoper zijn dan Nederlandstalige. Ik koop bij Amazon, bij Bookspot hier in België, bij bol. Ik wissel ook nog altijd uit met vrienden. Met papieren boeken deed ik dat vroeger ook en daar kraaide geen haan naar, ik laat me niet tegenhouden om boeken te delen met vrienden 🙂

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!