Gezinsauto voor 5 personen

Stel, je hebt 3 kinderen en een echtgenoot. Of je hebt om een andere reden een auto nodig waarin je 5 personen op een comfortabele manier wilt vervoeren, liefst dus met minimaal 3 volwaardige zitplaatsen op de tweede rij. Welke auto kies je dan?

Vroeger was alles beter anders

Nee, dan vroeger. Mijn schoonvader ging gewoon met de ruimste stationwagon die er toen te koop was (een Toyota Corolla, meen ik me te herinneren) met vrouw en 10 (tien!) kinderen op vakantie. Wáár hij ze allemaal liet weet ik niet, maar met op de eerste en de tweede rij een bankje en een kofferbak ging het lukken. Geen verwarmde, voorgevormde stoelen, geen veiligheidsgordels achterin (en ik betwijfel voorin) en de baby gewoon op schoot bleek het gewoon te gaan. Die tijden zijn voorbij…

Moderne eisen, veiligheid en verwennerij

Wil je anno 2020 een redelijk betaalbare auto waar je je drie bloedjes toch op een comfortabele manier in kunt vervoeren, dan moet je goed zoeken. Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld met auto’s die genoeg ruimte hebben voor ons gezin van 5 met 3 tieners.

Er zijn genoeg ruime auto’s te koop. Omdat je op de foto’s op internet vaak niet kunt zien hoe de ruimte op de achterbank is zijn we de afgelopen tijd veel showrooms gaan bekijken. Onze conclusie: de meeste auto’s hebben geen of een armoedig plekje voor nummer drie in het midden achterin. Het lijkt zelfs een trend: de luxere middenklasser ziet er vaak reuze ruim uit aan de buitenkant, heeft enorme comfortabele voorstoelen en beenruimte voor, maar bij een inspectie van de achterbank is er alleen ruimte voor twee of hooguit nog één ondergeschoven kindje. Op de plek in het midden is er een luxe armsteun met bekerhouders gemaakt, of de twee achterstoelen zijn zo breed dat er alleen maar een smal hard stukje in het midden overblijft. Over de bodemplaat loopt een grote verhoogde hobbel in het midden en het middenconsole van de voorstoelen loopt zo ver door dat nummer drie beter geen benen kan hebben die verder dan 10 centimeter over de zitting uitsteken. Zeker onze jongste heeft geen probleem met een wat smaller plekje, maar hij heeft wel benen die hij liever niet zijn nek stopt en een harde bult in je rug zit ook niet fijn.

Overigens, kleinere kinderen hebben dan nog wel geen lange benen, maar daar geldt dan weer dat ze in een autostoeltje moeten zitten. Gezien het formaat van dergelijke kinderstoelen is ook dáár niet altijd ruimte voor op de achterbank, zeker als je drie stoeltjes naast elkaar wilt proppen kan het wel eens niet passen. In die zin zijn we blij als ook de jongste boven de 1.50 zal zijn. Dat scheelt weer in de breedte.

Lastig dus! Gaf ook een vriendelijke eerlijke autoverkoper toe. Het lijkt er op dat 4 toch de norm is. Die 5e kun je met een beetje goede wil nog kwijt, maar wil je een auto (of een huis of een vakantie) voor twee ouders en 4 kinderen dan wordt de spoeling al dunner. Zeker als het ook nog betaalbaar moet blijven.

Auto’s geschikt voor 5 of 7 personen

Grande Picasso / Grand C4 Space Tourer

Een ruime auto met drie echte stoelen op de tweede rij, én nog twee wat kleinere stoelen op de derde rij. Geschikt voor 7 personen dus. Ideaal voor vakantie, vonden wij. Normaal rijden we met de twee extra stoelen neergeklapt, zitten de kinderen gewoon naast elkaar op de tweede rij. Maar ga je met de auto op vakantie, dan is het heerlijk om er eentje op derde rij te zetten zodat ze allemaal wat meer ruimte hebben om eventueel wat te kunnen liggen en niet elkaar in de weg zitten. Ook voorin zit je super ruim. Dankzij de hoge zit en de enorme ramen heb je een prima uitzicht.

De maximale binnenruimte van Citroën Grand C4 SpaceTourer

Foto: Renault

Het nieuwere model heet Grand C4 SpaceTourer en is leverbaar vanaf 25.690 euro.

De “gewone” C4 Picasso en de C4 SpaceTourer , zonder de “grand” dus, zijn nog steeds flink ruim maar missen de derde rij. Maar zeker wel geschikt voor 5 personen dus!

Citroën C5 aircross

Nieuw sinds 2019 in het Citroën assortiment is de C5 aircross. Wat een heerlijke auto is dat! Hij ziet er stoer en modern uit, heeft allerlei moderne snufjes en technologie en rijdt heerlijk. Je zoeft over de weg. En het is één van de weinige auto’s met drie losse stoelen achterin. Veel ruimte voor hoofden en benen, én genoeg ruimte in de kofferbak.  De drie stoelen zijn los van elkaar naar voren en achteren te schuiven en desnoods plat te leggen voor nog meer ruimte in de kofferbak.  Vanaf 31.650 euro nieuw te koop.

Miniatuurversie Citroën C5 Aircross SUV

(Foto: Citroën Nederland)

 Renault  Scénic

Deze auto heeft het zo ongeveer uitgevonden, de grotere hogere familieauto met 3 ruime plekken op de achterbank. De Renault Kadjar, de nieuwe SUV van Renault, vind ik persoonlijk aan de buitenkant wat sexy-er ogen, maar ook daar heb je binnenin achterin weer nét wat te weinig ruimte voor de benen van in ieder geval mijn derde kind.

Ford C-Max

De Ford had tot voor kort natuurlijk de C-Max, ook een ruime fijne auto. Maar die lijkt helaas niet meer nieuw geleverd te worden. Maar zeker een kanshebber voor een tweedehands model, lijkt me.

Peugeot 5008

De Peugeot staat bekend om zijn ruimte. Helaas blijkt ook voor kind nummer drie de 308 SW of zelfs de SUV 3008 die toch erg ruim is, net weer geen goede plek te bieden in het midden achterin. De Peugeot 5008 is daarentegen wel een fijne luxe auto met prima plek voor 3 volwassenen op de tweede rij. Vanaf 35000.

Toyota Prius plus

In de Prius plus, die er nog uitziet als een gewone auto in plaats van de suv’s die je steeds meer ziet (en daar moet je ook maar van houden), zitten 7 zitplaatsen! Omdat de auto wat lager is dan zo’n suv heb je op de tweede rij als volwassene al wat minder hoofdruimte,  en is de derde rij helemaal geen aanrader, maar een paar kinderen kun je er prima in vervoeren.

De Prius plus is een hybride auto, dus met veel minder schadelijke uitstoot. Ook wat waard!

Samenvattend

Er zijn niet heel veel auto’s in het middensegment waar je met 3 volwaardige stoelen op de tweede rij hebt en genoeg ruimte voor volwassenen of grotere kinderen. Bovenstaande auto’s hebben wij onlangs bekeken en voldoen daar wel aan. Het lijstje is vast niet uitputtend, dus voel je vrij om zelf je ideeën in de reacties achter te laten!

 

(* dit artikel is helaas niet gesponsord, maar wel voorzien van veel eigen meningen)


9 reacties
 1. Villasappho zegt

  Ik heb nul verstand van auto’s maar als de binnenruimte goed is kijk dan naar benzine / diesel en kies geen diesel. Daarnaast kijk of de onderdelen ook in Nederland te verkrijgen zijn. Mijn vader kocht een Nissan Vanette Largo Coach zo’n 30 jaar geleden en die rijdt nog.

 2. Roos zegt

  Wij rijden een Renault Grande Scenic. Fijne auto. Met zeven zitplaatsen. De stoelen op de derde rij zijn ook praktisch. in de bodem wegklapbaar. Onze jongste is nu dertien er begint er helaas uit te groeien(niet heel veel beenruimte meer Maar we hebben al veel plezier van deze auto gehad.

 3. Daantje zegt

  Mijn ouders hebben een Scenic, maar ik vind dat toch in het midden ook niet echt comfortabel ziten eerlijk gezegd.

 4. Nicky zegt

  Ik vind de Volvo XC90 mooi. Da’s jammer genoeg geen middenklasser. Ik zou voor de Grande Picasso gaan.

 5. Rietepietz zegt

  Hoewel je bij onze Susuki Splas inderdaad w;el met drie achterin kunt zitten is dat toch geen optie voor de lange afstand.

 6. Erik zegt

  S-Max van ford is de ideale tweedehands, ga wel voor een wat pittigere motor want de auto is ook wat zwaarder

 7. Karen zegt

  Ford galaxy tweede hands; 7 zitplaatsen. Achterin ook voor volwassenen.

 8. Annika zegt

  De gewone Citroën Xsara picasso heeft ook de goede 3 plekken achterin die hebben wij namelijk!

 9. Robin zegt

  Wij rijden zelf een 6 zitter namelijk een Honda FR-V (3 voor en 3 achter), maar er zijn ook een aantal prima andere tweedehands opties waarbij je achter 3 volwaardige stoelen hebt en toch nog kofferbak ruimte genoeg hebt die ook wat nieuwer zijn naast bovengenoemde zoals de Kia Carens (laatste model, die vorige is echt lelijk), Toyota Corolla Verso, Ford S-Max er is ook nog de Volkswagen Touran maar die laatste wordt sterk afgeraden door diverse problemen.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!