Ouder wordend haar

Kun je er nog hetzelfde mee als vroeger?

De overgang zorgt bij veel vrouwen voor lichamelijke veranderingen. Dit kan ook gevolgen hebben voor het haar. Zo kunnen vrouwen die vroeger een volle bos hadden op latere leeftijd last krijgen van dunner wordend haar, haaruitval of juist haargroei op ongewenste plekken. Gelukkig heeft niet elke vrouw hier last van, maar wanneer dat wel het geval is slaat vaak de paniek toe. Want wat nu? Kan je er überhaupt wel wat tegen doen?

Haar en overgang

Waarom ontstaan er soms haarproblemen tijdens of na de overgang?

Dit heeft veelal te maken met de veranderende hormoonspiegel. Tijdens de overgang vermindert de productie van het hormoon oestrogeen, soms wel tot 80%. De haarzakjes hebben oestrogeen juist nodig om het haar te laten groeien. Omdat de haarzakjes minder oestrogeen tot hun beschikking hebben kan het haar gaan uitvallen. Naast uitvallend hoofdhaar is het ook mogelijk dat er haaruitval ontstaat op andere plekken op het lichaam.

haaruitval vrouw

Ook kan het zijn dat je haar dunner wordt en niet meer glanst. Dat komt onder andere door het mannelijke hormoon androgeen, dat tijdens de overgang ook minder wordt aangemaakt. Dit kan zorgen voor gevoeligheid van de hoofdhuid.

Behalve hormonale veranderingen kunnen ook stress en een tekort aan voedingsstoffen haarproblemen veroorzaken.

Wat kan je doen aan haarproblemen in de overgang?

Als je last hebt van haarproblemen tijdens de overgang dan is dat helaas niet (helemaal) tegen te houden, maar gelukkig zijn er wel een paar dingen mogelijk om het haar zo gezond en mooi mogelijk te houden:

1 – Verzorg het haar goed

Het haar mooi houden gaat helaas niet (meer) vanzelf, dus zorg voor goede en voedende haarproducten zonder parfum en parabenen. Wees lief voor je haar en ook een beetje voorzichtig. Probeer het hardhandig uitkammen van klitten te  voorkomen. Verwen jezelf met een hoofdmassage. Dat is niet alleen fijn, het stimuleert ook de bloedtoevoer in je hoofd, waardoor het haar weer beter kan groeien. Denk ook goed na over bijvoorbeeld blonderen of verven van je haar. Het maakt het haar niet alleen droog, het vergroot ook de kans op haaruitval.

2 – Eet gezond

Gezond voedsel en verschillende vitamines hebben positieve invloed op de kwaliteit van het haar. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B6, B8, B12, vitamine C, vitamine D, foliumzuur, ijzer, koper, silicium en zink. Wanneer je lichaam signalen geeft dat er een tekort is aan voedingsstoffen, kan je dat aanvullen met supplementen. Let wel op: het slikken van supplementen is geen wondermiddel. Bovendien heeft het tijd nodig om enig resultaat te kunnen behalen.

3 – Voorkom zoveel mogelijk stressgevoelens

Stress voorkomen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is een echte boosdoener voor het haar. Langdurige stress kan haaruitval versnellen. Sport en beweging kan in stressvolle situaties een goede uitlaatklep zijn. Bovendien stimuleert het de bloedtoevoer naar hoofd én haar, wat weer ten goede komt van de kwaliteit van het haar.

Tips voor een leuk kapsel, ook na je 45e

Er is gelukkig ook goed nieuws. Het haarverlies door de overgang is meestal maar tijdelijk. De symptomen van de overgang zwakken na verloop van tijd af. Het haar zal dan ook minder erg uitvallen. Daarnaast kan je met een goed kapsel veel goedmaken, waardoor het niet zal opvallen dat jouw haar zo’n grote verandering doormaakt. Er zijn genoeg ‘trucs’ om te verbloemen dat je last hebt van dunner wordend haar of haaruitval, bijvoorbeeld:

1 – Speel met de scheiding

Door een rechte scheiding in het midden van het hoofd te dragen valt het vaak op dat het haar dunner aan het worden is doordat er meer van de hoofdhuid is te zien. Een scheiding aan de zijkant maakt dat minder zichtbaar en het zorgt voor meer volume bovenop.

2 – Ga voor een pony

Een pony kan het gezicht jonger doen lijken. Een pony met lichte plukjes of als lok opzij verzachten het gezicht. Bijkomend voordeel is dat het de aandacht van de wenkbrauwen kan afleiden, wat prettig is als de wenkbrauwen ook uitvallen.

3 – Kies voor highlights

Highlights  die rond het gezicht vallen maken het haar niet alleen lichter, het zorgt ook vaak voor een frisse en jongere uitstraling. Bovendien zijn highlights beter voor het haar dan wanneer je haar helemaal blijft verven.

4 – Ga voor kort

Waarom kiezen zo veel wat oudere vrouwen voor een korter kapsel? Kort haar staat  vaak beter omdat het niet de focus legt op gezichtsdelen die veranderen tijdens het ouder worden. Een bob is een kort kapsel en geschikt voor alle leeftijden én elk haartype. De lengte is goed aan te passen aan de vorm van het gezicht.

Vrouw met korte grijze bob

Tot slot

Gezond haar doet veel met een mens. Zorg er dus goed voor en heb je wat haarproblemen? Voorkom dan kapsels waarbij het nodig is om elke dag te föhnen of te stijlen. En heb je op een gegeven moment echt helemaal genoeg van je niksige haar? Zet die schaar er in en zie het als een leuke reden om te gaan voor een totaal nieuwe look!

● https://www.avogel.nl/informatie/overgang/symptomen/gp/haarproblemen.php
● https://www.haarstichting.nl/actueel/nieuws/haaruitval-door-overgang
● https://plusrubriek.nl/kapsels-voor-50-plus/

Hoe draag jij je haar? 

3 reacties
 1. Nicky zegt

  Nou! Lekker dan! Mijn bos krullen is nu al verdwenen. En dan moet de overgang nog komen.

 2. nicole zegt

  Een kort pittig kapsel is voor mij iets wat ik ten allen tijde wens te vermijden moet ik bekennen. Dan steek ik het wel op.

  1. Saralien zegt

   Ik geloof dat ik aan jouw kant sta. Hoewel ik een Bob lijn niet uitsluit .. verder ga ik niet!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!