Haarlem winkelstad

Elke vakantie doe ik iets leuks met mijn dochter. Natuurlijk doen we ook heel veel leuke dingen met zijn allen, of ik alleen met alle kinderen of… wat voor samenstelling dan ook. Maar het uitje van dochter en mij is inmiddels wel een leuke traditie geworden. Meestal kiest ze voor een dagje shoppen, natuurlijk met lunch en koffie en eventueel gecombineerd met een bioscoopje erbij. Dit keer gingen we naar Haarlem. En de volgende keer blijven we ook maar eens een nachtje slapen denk ik.

Qua reisafstand (buiten de spits om) prima te doen, parkeren was ook geen enkel probleem, we stonden gewoon middenin het centrum in Parkeergarage Appelhof. Even buiten de grachten bij de Koepel kun je iets goedkoper parkeren en loop je ook zo naar het centrum trouwens. Zo groot zijn de afstanden er allemaal niet.

De binnenstad van Haarlem is zeer sfeervolle met zijn oude gevels, panden en grachten. Ik vond het ook een hele leuke winkelstad. Je hebt er toch net weer even wat andere winkeltjes, naast de grote ketens die dochter graag bezoekt (de H&M, de Bershka, de Hema…)  heb je er leuke Fair Trade en cadeauwinkeltjes, winkeltjes met design en net modezaken die soms net even wat anders te koop aanbieden. Ik had vooraf een hele lijst met “deze winkels moet je bekijken” op het internet gevonden, maar eenmaal daar wandelden we gewoon lukraak een beetje door het centrum en zagen we ook genoeg. Heel veel leuke cafeetjes en zaakjes om lekker te lunchen. Helaas was het een beetje fris, dus geen terrasweer.

Ik was zó van plan een van die leuke cafeetjes te bezoeken voor een lekkere lunch maar het liep anders. We belandden bij de Hudsons Bay – die trouwens verdacht veel op een Bijenkorf leek: de indeling, de schappen, en ze hebben er zoals bij veel warenhuizen van alles niks. Wat ik persoonlijk wel geweldig vond was het oude trappenhuis met prachtig glas in lood werk. Onder meer deze “cadeau van het personeel voor 50 jaar V&D”.

glas in lood V&D
Glas in Lood raam in Haarlem ter ere van 50 jarig bestaan V&D (ooit)

 

Trappenhuis

 

En dan heb je zere voeten, moeie benen en trek en een dochter die best kritisch is qua eten…. en dan kom je als vanzelf toch bij de La Place uit die op de bovenste verdieping van dat warenhuis zat. Waar dochter lunchte met een muffin en ik een focaccia broodje met biet en geitenkaas heb weggewerkt. Het uitzicht daar in het restaurant over de stad met al  die mooie oude panden was wel de moeite waard, al heeft dochter het nu niet zo op “die oude dingen”. Ze is meer van modern en nieuw, schoon en fris. (Ben benieuwd waar ze gaat studeren en vooral of en waar ze op kamers gaat straks 🙂 )

Dochter moet toch even snel haar phone checken natuurlijk… ik trouwens ook. En foto maken!

Uiteindelijk hebben we niets gekocht, maar was het wel heel gezellig samen. Het is een schat van een meid. Ik kom in Haarlem zeker nog een keer terug, misschien wel met mijn man die net even wat meer van oude binnenstad en terrasjes houdt.

9 reacties
 1. Rietepietz zegt

  Haarlem is inderdaad een mooie stad, volgende keer met de trein gaan want Haarlem heeft nog een mooi oud station.

 2. Ingrid zegt

  Mijn geboortestad en zeker een heel mooi station.
  Nooit zo in de gaten gehad, maar nu ik er nog af en toe kom des te meer.

 3. klaproos zegt

  jaaa een van mijn liefste dinnekes woont er met hart en ziel,
  dus ik zie nog wel eens wat 🙂

 4. Naomi zegt

  Wat een mooie traditie, zo samen met je dochter op stap. Ik ken Haarlem eigenlijk niet, maar op de bovenste foto is ‘t wel echt een droomstad. Prachtig. En eh…niks kopen. Ik vind ‘t knap!

 5. Marlou zegt

  Ja…. Haarlem is het!
  Ik woon er!
  Vijf minuten van het centrum.
  Wat leuk dat je er met je dochter bent geweest.

 6. Martine zegt

  Ik woon er ook. Superleuke stad om te winkelen en doorheen te slenteren inderdaad. Gezellig zo’n dagje.

 7. Mrs. T. zegt

  Haarlem is leuk! ben er niet vaak geweest, maar een paar keer. Maar het is er goed toeven.

 8. nicole zegt

  Leuk zo’n traditie. Ik vond en vind het nog steeds ook erg waardevol om soms apart dingen te doen met een kind. Dat is toch anders dan met het hele gezin en je krijgt ook andere gesprekken.

 9. Villasappho zegt

  Dat is een leuke traditie! Haarlem is een mooie stad, ik herinner me dat ik van die parkeerplaats skylinefoto’s heb gemaakt.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!