Handig afval scheiden in huis

Sinds een tijdje zijn ze in onze buurt over op een nieuw systeem van afvalverwerking. Aan huis worden nu 3 soorten vuil opgehaald:

 • groenafval
 • plastic, blik en pak
 • papier
 • overig

Dat is mooi, maar hoe zorg je er in huis voor dat al die verschillende soorten vuil al gescheiden worden, zonder elke keer naar de kliko in te tuin te moeten hobbelen met één stukje folie?

Papiertas

Het papier, daar hadden we altijd al een aparte big shopper beneden in de kast voor staan en boven in een van de kamers een heuse papiertas van recycled billboard. Zoiets als deze:

Papiertas recycled billboard
Verzameltas voor papier afval

Geen punt, papier is niet vies. Zelfs als het lang moet blijven staan met open deksel stinkt het niet.

Het plastic, blik en pak, dat is een ander verhaal. Een echt schoon plasticje tot daar aan toe, maar zo’n uitgeknepen melkpak is toch niet helemaal lekker fris. De afdekfolies waar nog een spoortje pastasaus aan zit al helemaal niet. Ik heb een tijdje aangerommeld met een plastic tas in de keuken die ik elke keer naar de kliko in de tuin ging brengen. Maar dat is het toch ook niet. Bovendien, wát een berg plastic hebben we. Ik schrik er elke keer weer van, sinds we dit scheiden van het “gewone” afval.

Plastic scheiden van gewoon afval: één of twee prullenbakken?

Tijd voor een nieuwe prullenbak in de keuken dus. Ik weet, er zijn tegenwoordig afvalbakken te koop met een 2-in-1 of zelfs 3-in-1 systeem, waar je je afval dus in dezelfde bak kunt scheiden. Handig, wellicht. Maar dan heb je ook wel weer kleine zakjes, en ben je voortdurend zakken aan het wisselen en naar de kliko’s aan het lopen (wij zijn een gezin met vijf, waarvan drie tieners. Net weer wat meer troep dan gemiddeld dus!) Bovendien, de huidige prullenbak (een Brabantia Touch Bin 60l) die we een jaar of twaalf geleden alweer hebben gekocht was niet goedkoop maar is wel heel fijn. Zelfs na de garantieperiode kregen we een gratis onderdeeltje opgestuurd toen de deksel niet meer dicht wilde. Praktisch, mooi en sterk. We besloten er dus gewoon nóg een bij te kopen.

Touch Bin in de kleur metallic (en ook fijn: vingerafdruk-vrij!)

Wederom Brabantia dus, want beviel erg goed. Dit keer wel een iets kleinere, omdat we er tenslotte nu twee hebben. Deze Brabantie afvalemmer is ovaal en past perfect tegen het muurtje naast het grijze kastje. Voor de liefhebbers: ze hebben hem met 1 bak van 40 l maar ook een met 2 bak naast elkaar van 23 en en kleintje van 10 l (voor het groen).

Zo leuk, zo’n vuilniszak met tekst…

En de kartonnen doos is ook herbruikbaar! Als kattenhuis, slaapplek voor je zoon, of eh…

Altijd leuk, zo’n doos

Glas scheiden en weggooien

Voor glas gebruiken we nog steeds een grote big shopper. Voorheen gooiden we oud glaswerk weg als we naar de supermarkt reden om die tas dan vervolgens weer te vullen met boodschappen. Nu komt de supermarkt bij ons thuis, en moet ik af en toe met een hele volle tas met papier naar die glasbak toe rijden. Waar ik me altijd een alcoholist voel als ik dan met een tas bomvol bier- en wijnflessen aan kom rijden die één voor één in de bak gegooid moeten worden.

Volgens mij zijn we lekker bezig zo, met het scheiden van afval. Al durf ik niet goed te kijken in de prullenbakken die de pubers op hun kamer hebben staan, overlopend met aangestampte viezigheid… Achteraf scheiden is een werkje waar ik in ieder geval niet aan ga beginnen, maar wie weet denken ze er, nu we zo’n mooie prullenbak bij hebben zelf aan…

Hoe zorg jij dat al het afval uit huis op de juiste plek terecht komt?

8 reacties
 1. Naomi zegt

  Ik heb ook meerdere afvalbakken. Helaas wordt groen bij mij niet opgehaald, dus dat belandt bij het restafval. Daar baal ik best wel van, maar het is niet anders. Restafval bestaat voor ‘t grootste deel uit groen bij mij. Heel jammer. En afval van de pubers achteraf scheiden zou ik ook echt niet aan beginnen!

 2. Ilona zegt

  Hier moeten we het plastic in speciale zakken doen die eens per 2 weken gehaald worden. Viezige toestanden en lege zakjes van kattenvoer etc. doe ik er echt niet in. Vanaf eind 2019 krijgen we een oranje kliko en gaat de kliko voor restafval weg…. Je mag dan per zak restafval gaan betalen en hier een 1/2 kilometer mee gaan lopen en dat terwijl de gemeentebelasting steeds duurder wordt. Ben er bovendien van overtuigd dat het plastic “gewoon” via de afvalscheiding eruit gehaald kan worden. Ik denk dat er een heleboel mensen zijn die al dan niet per ongeluk “verkeerd” afval in de PMD container of zak doen. Glas en papier daar kun je niet zoveel fout mee doen al schijnen kassabonnen ook weer niet bij het papier te mogen. Wordt er soms een beetje gek van….

  1. Saralien zegt

   Ik vind het ook wel eens moeilijk ha, at wel en wat niet. Mijn “overig” is ook groter dan nodig…

 3. Mrs. T. zegt

  We scheiden heel veel. Glas, blik, ijzer, spuitbussen, papier, plastic, gft gaat niet meer bij het restafval. Gevolg is dat onze grijze kliko aanstaande dinsdag voor de tweede keer dit jaar aan de weg gaat (eerste keer in de eerste week van januari).
  Al het afval wat niet in de grijze kliko zit wordt gratis opgehaald.

 4. klaproos zegt

  ik leg alles apart en heb er bakken voor 🙂

 5. Rietepietz zegt

  in de “lade onder het gooisteenkastje passen de afvalbakken die er bij geleverd weden prima, alleen voor glaswerk heb ik daar niets, lege flessen, dat zijn er niet zo veel, zet ik op het aanrecht en als ik naar buiten ga loop ik langs de glasbak op de hoek van de straat.

 6. Wiek zegt

  Wij scheiden heel wat, een bekende vierkante kast van de ikea wordt gebruikt voor glas / papier / kringloop / textiel. Plastic gaat sinds dit jaar weer bij het overige afval in onze gemeente en wordt achteraf gescheiden. Ik heb er mijn twijfels bij, maar blijkbaar is het in een studentenstad/winkelstad niet te doen om (in de centrumwijken) de mensen tot het goed scheiden van afval over te halen. Gevolg, de grijze container zit weer propvol elke twee weken. Niet dat de stinkende zakken vol plastic (alleen plastic was dat, geen blik / drinkkarton) die we moesten wegbrengen nou zo prettig waren, maar we deden het wel redelijk trouw.

 7. nicole zegt

  Ik heb een klein bakje onder de gootsteen voor het organisch afval en in een hoek staat een pastelroze Brabantia vuilnisemmer.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!