Hoe overleef ik de hittegolf

Aan het einde van onze vakantie begon de hittegolf. De laatste dag was het maar liefst 34 graden, hééérlijk temperatuurtje dus om het vakantiehuis schoon te maken en alles in te pakken. Uurtje met de auto met airco is dan wel lekker, maar eenmaal thuis moet je weer uitpakken, heel veel wassen, de uitgedroogde planten verzorgen en – ook oververhitte – kat knuffelen. Een dagje sauna is er niets bij.

En nu moeten we gewoon weer werken. Of het nu fijner is om vakantie (vrij) te hebben of toch te moeten werken weet ik niet. Veel mensen vluchten naar kantoor, waar er airco is. Dat is op het ene kantoor beter dan op het andere. Ik ben in de zeer gezegende positie dat mijn werkkamer thuis airco heeft. Dus als ik daar zit en mijn hersens werken niet goed meer, zet ik het ding even aan, tot het weer een heerlijke 21 graden is.

Wat ik verder doe om koel te blijven?

 • ’s ochtends vroeg en ’s avonds zetten we deuren en ramen tegen elkaar open zodat het lekker door kan waaien.
 • Daarna gaan deuren, ramen en vooral ook raambekleding dicht. Geen straaltje zon komt er binnen! (*)
 • Heel veel water drinken. Je kunt er natuurlijk ook ijsthee maken, of een citroen door het water doen, maar ik vooralsnog heb ik daar de puf niet voor gehad en drink ik gewoon een aantal doppers plat water weg per dag.
 • En af en toe een ijsje. Een solero vind ik heerlijk, een raketje beter voor de lijn.
 • Aan de andere kant, koken vind ik te warm nu, dus hooguit maken we snel een salade klaar of eten we brood, bolletje knak of een stuk meloen met plakjes leverworst en een speculaasje of iets anders wat we toevallig kant en klaar in de voorraadkast hebben staan 🙂
 • In het algemeen: niet te veel doen. Ik doe het hoogstnoodzakelijke aan het huishouden, maar niet meer.
 • Niet naar buiten tussen 11 en 16 of zelfs 17 uur. De noodzakelijke uitjes sparen we op tot begin of einde dag.
 • Wat wel een probleem is als je kind wil gaan zwemmen in die plas verderop en eigenlijk te klein is om zonder begeleiding te gaan. Sinds een aantal jaar ben ik helemaal klaar met zwemmen in plassen, ligweides en campingstoeltjes op het gras, zelfs in de schaduw. In ieder geval met deze temperaturen.
 • Even ritje in de auto met airco of een bezoekje aan een gekoelde supermarkt overdag zou nu best wel lekker zijn…
 • Hang ik beneden wat op de bank voor de tv, leg ik graag wat (plastic) ijsblokjes uit de vriezer op mijn benen of armen. Koelt lekker af.
 • De koelsjaal die in de verzorgingshuizen werd uitgedeeld lijkt me ook wel wat, maar ze zijn overal uitverkocht lees ik. Ik had er een voor mijn bejaarde moeder willen kopen, maar ze redt zich ook met natte washandjes hoor ik.
 • Een koud voetenbadje, lauwe douche of lauw bad.
 • Onze kinderen hebben een torenventilator op hun kamer, op de bovenste verdieping zoals gezegd een split-unit airco. Het is wel duurder, maar geen ventilator kan tegen de koeling van een echte airconditioner op.
 • Niet te veel doen, had ik dat al gezegd?

Hebben jullie nog een gouden tip om koel te blijven tijdens een hittegolf? 

11 reacties
 1. Liesbethblogt zegt

  Het dak sproeien. Een ventilator voor het raam zetten die zuigt koude lucht aan. Boodschappen doen voor de hele hitteperiode zodat je niet meer hoeft. Plantenspuit weinig kleren en een ventilator zijn ook een goede combinatie met zo min mogelijk doen.

 2. Mrs. T. zegt

  Zo weinig mogelijk doen. 😉

 3. Naomi zegt

  NIet te veel doen. O, wacht dat had je al gezegd:). En verder ga ik ’s morgens voor acht uur even naar buiten voor een frisse neus. Dan is ’t ook nog echt lekker fris. Daarna gaat al snel alles dicht. Want ja, ik houd van warmte en ook nu klaag ik niet, maar zelfs ik ga met dit weer niet in de zon wandelen of fietsen. Er zijn grenzen;).

 4. Rietepietz zegt

  Ik kook normaal zoals altijd, het warme eten maakt je veel minder warm, Het badwater laat ik staan zodat ik eventueel in de avond of nacht nog even een duik kan nemen. Heerlijk. !

 5. Saralien zegt

  Mijn probleem is nietvhetvwarmrveyen maar vooral de hitte van oven en pannen als ik in die hetevkeuken sta!

 6. Nicky zegt

  Ik houd vooral mijn hoofd koel en bedenk me steeds dat dit vanzelf weer voorbij gaat. Voor jet het weet zitten we weer in de regen.

  Verder hebben wij het hele jaar door een afwasteil met water in de slaapkamer staan voor de kat (I kwow; we sporen niet) en ik vind het heel lekker om als ik thuis kom, mijn schoenen uit te doen en in die bak te gaan staan. Jammer voor de kat. Maar die krijgt daarna schoon water, hoor.

 7. Saralien zegt

  Haha, afkoelen in de kattenbak 😉 Maar je hebt gelijk,even de voetjes koelen doet zoooo goed!

 8. Jeanette zegt

  Nu is het wat aangenamer buiten, alhoewel we ons nog niet teveel inspannen.
  Ik heb van die gastendoekjes die ik nat maak, goed uitwring, en dan tijdens de hitte in mijn nek legde (wat jouw mams doet met washandjes denk ik). Ik heb dat vanuit de zorg meegekregen, werkt heerlijk! Ik slaap er ook mee trouwens, die doekjes zijn snachts opgedroogd, zo hard gaat het.
  Verder heb ik hier het badje (1.80cm x 1.00cm) gevuld staan waar ik vanaf een uur of 4 in ging liggen met een glas water, een kop thee en wat te knabbelen bij de hand, en natuurlijk mijn ereader zodat ik lekker ontspannen lag te verkoelen 😉

  Verder ook ramen, deuren en gordijnen dicht. En ik hoop ooit nog eens screens aan te schaffen voor de gehele achterkant vh huis.

  Ohja en hopen dat de vriezer het dus niet begeeft…. Uiteindelijk viel dat nog wel mee gelukkig, maar er is een slangetje afgebroken waardoor het koude water en de ijsblokjesmaker niet meer werkt… Onhandig maar er zijn andere manieren voor ijsblokjes en koud water.

 9. Ilona zegt

  Voeten op een koelmat voor honden/katten. Waarschijnlijk ook uitverkocht. Onze kat maakt er geen gebruik van 🙂 I.p.v. kruik een groot koelelement mee naar bed gerold in een dun sloop. Verwisselen als je wakker wordt van de warmte. Vooral geen koude douche nemen voor het slapen dan warmt je interne kacheltje daarna weer op maar een lauwe douche. Er zijn nu van die zakjes “thee” van Lipton of Pickwick bij AH die hang je gewoon in koud water = soms net iets lekkerder dan gewoon water. En een voorbeeld nemen aan de kat die ligt de gehele dag gewoon lekker rustig en maakt zich nergens druk over.

 10. nicole zegt

  Ja, koop gewoon airco. Dat is eigenlijk het enige dat helpt is mijn ervaring… Of verhuis naar Siberië. Dat helpt ook.

 11. Saralien zegt

  Hmm ah. Ik kies voor het eerste dan…:-)

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!