Hoe weet je of je allergisch bent?

Testen en behandelmethoden

Sinds we worden gewaarschuwd om thuis te blijven als je “verkoudheidssymptomen” hebt, ben ik eens wat beter op mezelf en de rest van het huishouden gaan letten. Want er wordt best veel geniesd, en gesnoten. Maar is dat een verkoudheid of een allergie? En wat moet je daar dan mee? Tijd om eens wat meer te gaan lezen over allergieën.

Allergie, wat is het?

Bij een allergische reactie reageert je immuunsysteem op een bepaald stofje waar je mee in aanraking komt. Normaal gesproken zou je voor dit stofje niet allergisch moeten zijn.

Het lijkt wel of steeds meer mensen last krijgen van een allergie. Volgens de WHO heeft rond 2050 de helft van de mensheid last van een of meerdere allergieën.

Wanneer ontstaat een allergie?

Een allergie kan aanwezig zijn bij je geboorte, maar meestal ontwikkel je een allergie later in je leven. Hier is geen precieze richtlijn voor. De meeste allergieën ontwikkelen zich op kinderleeftijd, maar ook als je ouder bent kunt je een allergie ontwikkelen.

Meestal heeft een allergie te maken met erfelijkheid. Als iemand in je familie allergisch is, heb je een grotere kans om ook een allergie te krijgen.

Soms komt een allergie aan het licht na een verandering van omgeving. Als je voor het eerst een kat als huisdier aanschaft, bijvoorbeeld, kan dit een allergie opwekken. Als je verhuist, kan het zijn dat er in je nieuwe huis nog allergenen aanwezig zijn. Of dat de ventilatie van je huis minder goed is, waardoor allergenen langer in de lucht blijven hangen. Misschien verhuis je naar een andere omgeving, waar de graspollen voorkomen waar je nou net wél allergisch voor bent.

 • Bij hooikoorts merken de meeste mensen hun hooikoortsallergie voor hun 25e levensjaar.
 • Verandering van omgeving kan een allergie oproepen. Er zijn dan hogere concentraties van de allergenen aanwezig dan je eerder gewend was.
 • Als je vaker aan een stof wordt blootgesteld, kan je hiervoor op latere leeftijd een allergie ontwikkelen.

Soorten allergieën

Er zijn veel verschillende soorten allergieën. Denk aan voedselallergie. Je krijgt last na het eten van bijvoorbeeld noten, koemelk of schelpdieren. Bij een contactallergie reageert je huid niet goed op bijvoorbeeld cosmetica of sieraden en krijg je rode jeukende plekken of blaren of erger.  Ook kun je allergisch zijn voor insecten of bepaalde medicijnen.

De drie meest voorkomende allergieën zijn

Meer over deze veel voorkomende allergieën vind je binnenkort elders op deze site.

Allergie testen

Wanneer naar de huisarts?

Als je denkt dat je (veel) last hebt van een of meerdere allergieën, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. De klachten van een allergie zijn namelijk nogal uiteenlopend. Het gebruik van tabletjes en oogdruppels lijkt misschien niet schadelijk, maar het neemt niet de oorzaak van de klachten weg. Je huisarts kan verschillende testen uitvoeren om te bepalen of er sprake is van een allergie en voor welke stoffen.

Hoe wordt een allergie getest?

De bekendste test om een allergie vast te stellen is de huidpriktest. Hierbij worden verschillende vermoedelijke allergenen op je huid aangebracht, meestal op de onderarm. Met een klein naaldje wordt er dan een klein beetje van het allergeen onder de huid geplaatst. Binnen 15 minuten weet je dan vaak al of je allergisch bent voor dit bepaalde stofje.

Een variant hierop is de intracutaantest, waarbij een klein beetje van het allergeen onder de huid op je rug wordt aangebracht. Deze test is iets gevoeliger en daardoor ook betrouwbaarder. Maar een allergische reactie als gevolg van deze test houdt ook wel ietsje langer aan dan wanneer de allergenen op de onderarm worden aangebracht.

Ook kan er een bloedtest worden gedaan. Er wordt dan een buisje bloed afgenomen, waarna in een laboratorium wordt gekeken of er bepaalde antistoffen tegen allergenen in je bloed aanwezig zijn.

Als je klachten hebt aan de luchtwegen, zoals hooikoorts, kan er ook nog een provocatietest worden gedaan. Je krijgt dan een prikkelende stof via neusspray in je neus. Direct daarna wordt de reactie bekeken op deze stof. Als je benauwd wordt, gaat hoesten, niezen of een loopneus krijgt, ben je allergisch voor de stof in de neusspray.

Allergie zelftest

Er zijn op internet natuurlijk ook zelftests verkrijgbaar om vast te stellen of je allergische bent voor een bepaalde stof. Het nadeel hiervan is dat deze zelftests alleen een positieve of negatieve uitslag geven, terwijl een test bij een arts ook de ernst van de allergie aangeeft. Het kan dus zijn dat je wel klachten hebt, maar dat de test niet meet dat jij een allergie hebt.

Heb je positief getest of vermoed je dat je een allergie hebt, dan kun je kijken of je zelf iets kunt doen om de klachten te verhelpen. Per allergie is er een aantal praktische tips die je kunt proberen (die vaak neerkomen op het vermijden van contact met de allergeen, wat bij de ene allergie natuurlijk makkelijker is dan de ander).

Als je heftige klachten hebt, of je klachten aanhouden, neem dan vooral contact op met je huisarts!

Raadpleeg je huisarts voordat je begint met oogdruppels, tabletjes of andere medicatie. Het is belangrijk om eerst zeker te weten wat de oorzaak van je klachten is. Een arts kan dit vele malen betrouwbaarder vaststellen dan een zelftest.

Behandeling bij allergie

Afhankelijk van de allergie en de ernst van de allergie zijn er diverse behandelmethoden.

Medicijnen. Bij bijvoorbeeld hooikoorts of kattenallergie kun je antistoffen tegen de allergie innemen in de vorm van oogdruppels, neusspray of tabletjes. Deze zijn vaak vrij verkrijgbaar bij de apotheek of de drogist. Maar je kunt ze ook voorgeschreven krijgen van je arts. Naast antihistamine die de opname van histamine blokkeert bij andere cellen zijn er cromonen die zorgen dat er minder gemakkelijk histamine vrijkomt. Je arts kan ook corticosteroïden (ontstekingsremmers) voorschrijven. Deze zorgen ervoor dat de allergische ontsteking vermindert, met als gevolg minder klachten van de neus en/of longen.

Bij bepaalde heftige allergische reacties krijg je een EpiPen. Dit is een spuit gevuld met adrenaline. Die geeft het lichaam de benodigde kracht om uit de allergische schok te komen. Je krijgt dit alleen voorgeschreven bij ernstige benauwdheid, zwelling van lippen, neus of mond, hoestklachten, braken of bewustzijnsverlies. Als je dit voorgeschreven krijgt, kan je arts je meer vertellen over het gebruik hiervan.

Voor mensen met allergische astma, hooikoorts en insectengif-allergie (wespensteken bijvoorbeeld) bestaat er immunotherapie. Hierbij wordt er geprobeerd om je immuunsysteem te laten wennen aan het allergeen. In de eerste periode krijg je een kleine hoeveelheid van de stof waar je klachten van krijgt. De dosering is zo laag, dat je in het begin waarschijnlijk geen klachten krijgt. Dit wordt dan langzaam opgebouwd. In de instelperiode krijg je een tot twee keer per week gedurende zes tot acht weken (soms tot een half jaar) in opbouwende stapjes een injectie met het allergeen.

Na de instelperiode moet je voor een periode van drie tot vijf jaar nog elke maand een onderhoudsdosering geïnjecteerd krijgen. In de praktijk blijkt dat bij immunotherapie voor hooikoorts in het eerste jaar al flink minder klachten optreden. Immunotherapie zorgt ervoor dat je lichaam minder heftig reageert op de stof waar je allergisch voor bent.

Je arts of allergoloog kan je vertellen of immunotherapie iets voor jou is. Het is niet voor alle vormen van allergie geschikt.

4 reacties
 1. Naomi zegt

  Ik heb gelukkig geen last van allergieën en ben daar nu extra blij mee. Ik geloof dat ik echt niet meer zou weten wanneer ik wel of niet het huis uit zou mogen nu, als ik last had van een allergie.

 2. Nicky zegt

  Mijn dochter had het ooit een beetje benauwd bij het sporten. Toen kreeg ze een allergie test. We vielen om van verbazing bij de uitslag. Ze bleek zo ongeveer voor alles allergisch te zijn. Pollen, grassen, huisstofmijt, katten, honden. Alles! Het bizarre was dat we daar nooit iets van gemerkt hebben. Dat kan dus ook. Ze heeft overigens een heel lichte vorm van inspanningsastma te hebben.

  1. Saralien zegt

   Dat is het gekke, soms heb je ergens last van, en dan blijkt het “gewoon” een allergie te zijn. Kan geen kwaad om te testen, dan weet je hoe of wat en kun je er rekening mee houden. Ik vermoed hier ook wel zeker een allergie die wat leed veroorzaakt…

 3. Daantje zegt

  Mijn zoon is allergisch voor huisstofmijt. Op school is dit bekend en uiteraard besproken hoe we daarmee omgaan ivm corona. Volgens de juf mogen ze kinderen met allergie-klachten niet weigeren. Gelukkig heeft hij medicatie, daarmee is het aardig onder controle

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!