Hormonen op zijn kop: een hoop gedoe

Ik ben inmiddels forty-something, al wil ik dat meestal niet weten. Tijd voor de overgang, misschien?

Al een tijdje, een paar jaar toch zeker, had ik vage klachten. Droge huid, droog haar, wat sneller een ontsteking hier of daar. Ouderdom, dacht ik. Maar ook mijn gemoed begon soms wat te wiebelen, ik werd wat emotioneler, de lontjes korter. Die dagen die ik herkende van vroeger, vlak voor de menstruatie kwam. De eerste weken van de zwangerschap. Het einde van de eerste week na de bevalling…

Overduidelijk hormoon-gerelateerd dus.

Overgang of anticonceptie

Of het de overgang was? Geen idee, want daarvoor moet je iets weten over je menstruatiepatroon, en dat had ik niet meer. Ik was inmiddels een aantal jaar in het bezit van een hormoonspiraal, de Mirena. Soms is dat heel fijn, geen menstruatie meer hebben. (Moet ik uitleggen waarom het niet meer hebben van menstruatiebloedingen fijn is, of kunnen jullie je daar zelf iets bij voorstellen? Geen gedoe met maandverbanden of tampons, geen doorlekkende onderbroeken, geen moeilijke kansberekening wanneer je je strandvakantie of saunabezoek plant. Geen buikpijn, geen pms, geen ovulatie, geen idee wat er allemaal gebeurt op dat vlak ook. En, zoals de huisarts zei “het zou me waarschijnlijk ook redelijk ongeschonden de overgang doorhelpen”.)

Lekker even geen anticonceptie meer

En juist dat “geen idee” vond ik op termijn ook niet fijn. Als ik dan toch iets voelde of merkte waarvan ik het vroeger op “die tijd van de maand” schreef had ik geen idee. Geen idee of ik in de overgang was of niet. Geen idee waarom ik toch opeens wat bloed verloor. Geen idee of die buikpijn door de spiraal kwam of door iets anders. Geen idee of die hormonen voor allerhande vage klachten verantwoordelijk waren (en neem van mij aan: ga dit NIET opzoeken op fora, want dan weet je zeker dat je met je spiraaltje verdoemd bent tot de meest vreselijke vreselijkheden.)

Man en ik besloten: stoppen met dat ding, anticonceptie is leuk maar waarom moet het altijd van één kant komen. En was ik na een tijdje bevrijd. (En liep hij met een zak diepvriesdoperwtjes tegen zijn edele delen…)

Maar de hormonen werkten door

De bloedingen en andere ongemakken kwamen natuurlijk in alle hevigheid terug. En toch… was het anders dan voorheen, voor de spiraal. Toch de leeftijd dan misschien? Je kunt hormoontherapie overwegen, met pil of spiraal, dacht de huisarts. Ik dacht het niet. Laat maar komen. Ik kan ze aan. Zolang ik maar weet wat er aan de hand is.

En toen kwam ik aan. Niet de langzaam stijgende lijn van de afgelopen jaren (ook niet fijn) maar ineens héél veel in korte tijd. En ik begon te vermoeden dat er toch iets anders aan de hand was dan leeftijd en een keertje teveel snacken. Ik liet mijn bloed testen op schildklierwaardes…

Te trage schildklier

De schildklierwaardes bleken ver uit de pas te lopen. Een heuse hypothyreoïdie, oftewel een trage schildklier.  Mijn schildklier werkt te langzaam. De symptomen zijn allemaal zo vaag en sluipen er zo langzaam aan dat ze vaak niet direct worden toegeschreven aan de schildklier maar aan de overgang, leeftijd, een drukke stressvolle periode… De echte oorzaak wordt dan nog wel eens over het hoofd gezien. Het is erfelijk en best een aantal wat oudere mensen in mijn familie hebben er last van, toch was het kwartje ook bij mij wat later gevallen.

En nu slik ik dus al braaf een half jaar schildkliermedicatie. Gaat het beter? Moeilijk te zeggen. Veel van de symptomen zijn weg, een aantal steken soms de kop weer op. Die eeuwige kou, daar heb ik in ieder geval geen last meer van. Ik loop fijn met blote benen buiten bij temperaturen waarbij ik vroeger een dikke jas aantrok. Of zou dát nou weer de overgang zijn?

 

1 reactie
  1. Rietepietz zegt

    Klopt, schildklier mankementen worden vaak over het hoofd gezien maar zijn gelukkig goed te behandelen met slechts een pilletje.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!