In 9 stappen naar een nieuwe trap

Het stond al een tijdje op mijn lijstje: een traprenovatie. Na twintig jaar is het huis wel eens toe aan wat vernieuwing hier en daar. De loper was apart en lekker zacht, maar aan slijtage onderhevig. Het ondertapijt kroop er in stoffige groene stukjes langzaam onderuit, de bovenkant begon kale plekken te vertonen. Ook het hout ernaast en de muren erboven konden wel een opfrisbeurtje gebruiken. We besloten zelf de trap te gaan renoveren.

De trap, vóór…

Stap 1. De loper er af halen was een fluitje van een cent. Daarna de oogjes losschroeven waar de roedes mee vastzaten. En natuurlijk stofzuigen, stofzuigen, flink schoonmaken en nog eens stofzuigen…

Een romantische boodschap uit het verleden. Het jaar dat we in ons eerste echte eigen huis trokken…

Stap 2. De muur opnieuw verven. In een vlaag van verstandsverbijstering had ik een paar jaar terug in een boekje deze kleur roze aangewezen. Leek mij wel gezelliger dan wit. Man vond het tot mijn verbazing best. Achteraf bleek dat hij de kleur uberhaupt ook op het staaltje niet voor roze aan had gezien, kleurenblind als hij is. Dat de kleur “stylish pink” heette deed verder geen belletjes rinkelen 🙂 Helaas bleek ook nu weer de kleur verf toch op de muur net wat anders dan op het papieren kleurenstaaltje. Toen de verf eenmaal op de muur zat zag ik er alleen in een bepaald licht een vage rozige kleur in – die overigens niet bij de rest paste. Vaker leek de muur gewoon van een niet helemaal schoon soort beige. Dit was de slechtste kleurkeuze in jaren.

Deze keer besloten we verder te gaan met de grijze verf die ook beneden op de muur prima bevalt. Staat een stuk strakker, zowel de kleur zelf als het feit dat aangrenzende muren nu dezelfde kleur hebben.

Stap 3. De zijkant van de treden opnieuw verven in het wit.

Stap 4. Een houten afdekplint bovenop de lelijke rand aan de zijkant waar de trap niet overal aansluit aan de muur.

Stap 5.  Wij kozen overzetplanken van echt hout, dat wil zeggen, dat bovenste laagje is onbehandeld eiken in plaats van laminaat. Dat betekent dat je er zelf nog even een laklaag op moet doen. Wij gebruikten dezelfde blanke matte lak als die waar we de parketvloer beneden mee hebben behandeld. De trapplanken kregen nog wel net even een laagje dikker dan de vloer beneden.

Stap 6. De planken op maat zagen. Dat lijkt eenvoudig, maar viel niet mee. De bestaande traptreden zijn namelijk niet overal even breed, of diep. Verre van rechthoekig ook. En elke trede lijkt zo op het eerste oog misschien hetzelfde als de anderen, maar ook dat blijkt bij serieus meten niet het geval. Figuurzagen dus, op de millimeter, en goed onthouden welke plank bestemd is voor welke trede. Lang leve de whiteboardstiften die deze puzzel iets makkelijker maakten.

Stap 7. Lijmen maar! De planken op de treden moeten een paar uur drogen. Om en om plakken dus. Anders kun je niet meer naar boven of beneden.

Stap 6. De volgende dag dan de ándere treden plakken. Goed opletten op welke treden je even een paar uur niet mag lopen.

Stap 7. Voor de achterkant / verticale kant van de treden hebben we ook planken gekocht. Deze stootborden zijn in verhouding tot de houten treden helemaal niet duur en het maakt de trap weer net even wat netter dan wanneer we alleen het bestaande hout hadden geverfd. Deze moesten natuurlijk ook op maat gezaagd, maar konden wel in één keer allemaal tegelijk worden geplakt.

trapleuning ook geschuurd en gelakt

Stap 8. De leuning! Die was ook aan een onderhoudsbeurt toe. Van de muur gehaald, schoongemaakt, opnieuw gelakt. Bij het opnieuw monteren van de leuning heeft man iets te enthousiast geboord, zodat er aan de andere kant van het muurtje opeens een flink gat ontstond. (Leuk! Een doorkijkje! Of toch niet….) Gelukkig is het gat inmiddels weer dicht en zie je er niets meer van.

Antislip randje

Stap 9. Na vier keer de verkeerde anti-slip strips opgestuurd te hebben gekregen (te dik, te dun, de verkeerde kleur…) kon na een week de trap eindelijk worden afgewerkt. Rubberen antisliprandjes in metallic grijze kleur er op maken de trap helemaal af. Niet dat de treden erg glad waren, maar nu glijdt je er helemaal niet zomaar meer af.

 

Het eindresultaat – traprenovatie met eikenhouten overzet treden

Wij zijn er erg blij mee, en al met al vielen de kosten en het werk ook best mee. Zo’n 600-700 euro voor alles bij elkaar, terwijl we toch veelal de duurdere materialen hebben gebruikt (wel gewacht op de kortingsweken bij de bouwmarkt!) Het heeft mijn man een paar dagen een paar uur werk gekost, na een week waren we helemaal klaar.

Wat hebben we wel geleerd? Wacht met met demonteren van de trapleuning tot je weer gewoon op álle treden kunt lopen: hinkstapsprong over twee treden tegelijk zonder leuning is voor dikke stijve moeders en kleine kinderbeentjes best een spannende uitdaging….

8 reacties
 1. Naomi zegt

  Respect, om zo’n klus zelf aan te pakken. Het is echt prachtig geworden!

 2. klaproos zegt

  wow wat een verandering, ik moet je eerslijk zeggen dat ik wel een beetje sentimenteel ben en de eerste foto met de traploper zó mooi vind, maar het brengt ook herinneringen van vroeger met zich mee, dat zal het ook zijn, resultaat is wat telt, als jullie er blij mee zijn… toppie

 3. Rianne zegt

  Ziet er goed uit…

 4. Rietepietz zegt

  Wauw, erg mooi geworden. Weet er alles van,onze trap hebben we ook zelf bekleed maar dan met tapijt.

 5. Mrs. T. zegt

  Nou, wat mooi zeg. Goed gedaan.

 6. Villasappho zegt

  Dat is zeker mooi geworden!

 7. Nicky zegt

  Wat knap dat jullie dat zelf gedaan hebben. Hartstikke mooi geworden!

 8. Nicky zegt

  Wat knap dat jullie dat zelf gedaan hebben. Hartstikke mooi geworden!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!