Gratis en voor het goede doel – maar toch niet weer

Al járen had ik highlights in mijn haar. Van nature ben ik oersaai donkerblond, in de zomer als de zon zijn werkt doet en zowel mijn huid wat bruiner kleurt en mijn haar lichte strengen geeft ziet dat er gelijk al een stuk beter uit. Sinds de oertijd, eh, ergens eind jaren 90 van de vorige eeuw, besloot ik in de natuur een handje te helpen en vroeg de kapper om een “coupe-soleil”. Je weet wel, dat wat tegenwoordig “highlights” heet. Om een al te blonde Anita-achtige look tegen te gaan laat ik er dan ook nog wel eens lowlights doorheen zetten. Zodat ik, net terug van de kapper, op een stinkdier lijk. Maar ook dat trekt weer snel bij en dan lijkt best wel heel “natuurlijk”.

De laatste jaren had ik echter besloten het wat rustiger aan te doen met de blondeer. Het groeide me te snel uit, en mijn haar werd enorm droog. Helemaal terug naar het dodelijk saaie donkerblond (ik ben nog helemaal niet grijs namelijk) wilde ik niet, maar een tintje daartussenin, met verf in plaats van blondeerspul, dat kon wel.

Ik was er blij mee. Tot het februari werd. De maand waarin alles, in ieder geval mijn gezicht, vaak op zijn minst aantrekkelijk is. Als een soort van geschenk uit de hemel kwam de vraag: model gezocht – wie wil er gratis highlights laten zetten? Vanavond? Ik dacht een milliseconde na en besloot: what the f… ik doe het! Zo kan ik het meisje uit de brand helpen met een hoofd vol oefenmateriaal en krijg ik blonde lokken voor nop.

Even later zat ik in de kappersstoel. Zo blij als de leerlingkapster van te voren had geleken met mijn aanmelding, zo ontzettend verveeld keek ze nu. Ik snapte het wel een beetje. Dat hoort natuurlijk bij de leeftijd, en zo hoor je je te gedragen als je op school zit. Mijn 16 jarige zoon reageert ook zo tegen zijn wiskundesommen als hij die na een lange dag op school tegenkomt. Na een mislukte poging van mijn kant een gesprek te beginnen heb ik me verder maar een beetje stilletjes en rustig gehouden, en geluisterd naar de aanwijzingen van begeleidster en de gesprekken van de meiden onderling. Ik heb veel geleerd 🙂

Het duurde wel lang, alles bij elkaar. Toen ik eindelijk klaar was en mijn leerlingkapster een goede beoordeling van haar begeleidster kreeg (het inzetten was keurig gedaan!) vluchtte ik de zaak uit. Pas de volgende ochtend thuis, na de tweede wasbeurt, keek ik eens goed in de spiegel. Ik was wel een stuk blonder ja, hier en daar. Maar niet gelijkmatig, en zeker niet vanaf de hoofdhuid. Ik zag eruit alsof het zes weken geleden was was dat ik zelf per ongeluk tegen een pot verf over mijn hoofd had laten vallen.

Inmiddels ben ik weer bij mijn eigen kapper geweest, die een en ander weer wat in normale proporties heeft weten te trekken. Ze moest glimlachen om mijn verhaal, was zelf ook ooit zo’n leerling geweest en ze weet nog hoe moeilijk het was om steeds modellen te vinden.

Het was een bijzondere ervaring, maar voorlopig mogen ze even op iemand anders oefenen.

Ben jij wel eens model geweest? 

10 reacties
 1. Marlou zegt

  Hey Saralien,

  nee… ik heb me nooit als model gewaagd!
  Maar ik vind het dapper van je, dat jij het deed.
  Wel gek, dat de beoordeling goed was, terwijl het helemaal niet goed was.
  Maar goed… inmiddels kun je er weer een tijdje tegen en hoop ik dat de zon je verder helpt!

  Groetjes van Marlou

  .

 2. Naomi zegt

  Eh…Precies om dit soort verhalen te voorkomen durf ik dus geen model te zijn. Ik was altijd vrij makkelijk, totdat ze een keer even nét iets te enthousiast een schaar in m’n haar zetten. En toen moest ‘t aan twee kanten zo. Ik voelde me zó ellendig. Het groeit wel weer aan ja, maar ik liep toch echt een maand of twee met een ‘jongenskoppie’. Niks mis mee als dat je keuze was, maar niet als dat niet de bedoeling was (ik heb normaal een soort ‘bob met lagen’). Nouja, de positieve kant van het verhaal was dat ik vier maanden niet naar de kapper hoefde. Lekker goedkoop. Je zult begrijpen dat ik daarna een andere kapper heb gezocht én ik zeg er altijd bij dat ze NIET mijn oren vrij mogen knippen. Bibbers…

 3. Anne zegt

  Ik heb dat nooit gedaan. (ik ben niet zo’n kappersmens, mijn haar altijd zelf gekleurd en de kapster komt hier aan huis en doet haar ding aan 7,5 euro het hoofd. de kinderen staan aan te schuiven, daarvoor komen ze graag eens bij ons langs!)
  Mijn stiefvader is wel jaren regelmatig naar de kappersschool geweest om zijn haar te laten knippen. Ze konden bij hem niet echt veel mispeuteren, met zijn krullenbol. En hij leek over het algemeen wel tevreden.

 4. Sandra zegt

  Ja, ik ben ooit een keer kappersmodel geweest, voor de dochter van een kennis van mijn moeder, maar dat was gelukkig alleen voor het leren opsteken van lang haar. Ik weet dat ik eindigde met een soort palmboom van haar op mijn hoofd, niet echt iets waarvan ik dacht, dat laat ik er een dagje inzitten, maar dat meisje had kunnen oefenen en het was ook nog goed beoordeeld.

 5. Ilona zegt

  Zeker jaren geleden toen het ROC nog vlakbij hier in Nieuwegein zat (nu in Overvecht) uren en uren duurde het en het was nog slecht geknipt ook….Nooit meer gedaan. Mijn man is wel eens “model” voor de mondzorgkundige opleiding aan de HU in Utrecht lijkt mij ook een ramp want ze meten voortdurend pockets en je krijg “straf” als je niet goed gepoetst hebt. Ik ga liever naar degene bij mijn tandarts die doet alles in 25 minuten. Verder ook nog eens voor het pedicure examen ging toen met 1 behandelde voet naar huis verder had ze geen tijd….

 6. Mrs. T. zegt

  Stoer dat je dat gedaan hebt. Ik heb zo’n kort en dun haar dat er geen haar op mijn hoofd is dat zich aan dit soort proefkonijnschap over wil geven.

 7. Nicolet zegt

  Ik wel. Zowel voor knippen als kleuren, voor een vriendin. Was goed gelukt, maar duurt inderdaad wel mega lang. Maar goed, tussentijds hadden we voldoende tijd om bij te kletsen

 8. Bertie zegt

  Jeeee, dat je dat durfde…..Respect, want ze moeten het toch leren. Maar ik had het nooit gedurfd

 9. Rietepietz zegt

  Ja hoor vrij vaak zelfs in de tijd dat mijn dochter op de kappersacademie in Rotterdam voor kapster leerde. Maar alleen voor knippen en wassen watergolven of föhnen . Als de op,eiders in orde zijn gaat het meestal wel goed, ik heb nooit een probleem gehad Maar daar kon dus gewoon iedereen , tegen geringe betaling, binnenstappen dus werd er echt veel geoefend.

 10. Villasappho zegt

  Ja kreeg rode highlights moest er uiteindelijk voor betalen en omdat ik die dag in de zon had gelopen viel het niemand meer op. Waardeloos ik verf al jaren niet meer.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!