Keukenrenovatie – snel en goedkoop zelf doen

Onze keuken kozen we destijds, twintig jaar geleden, bij de koop van ons nieuwbouwhuis. Helemaal in de stijl van toen, zo rond de eeuwwisseling, met kastjes in zowel beuken als warme vanille kleur. Vanzelfsprekend werden de tegels dus ook een soort crème, vanille achtige kleur.

Daar mocht wat aan worden gedaan… De kleuren passen niet meer bij de rest van het huis, de deurtjes zijn hier en daar kapot en overal scheefgezakt. De apparatuur is het punt niet, werkt prima of is in de loop van de jaren al eens vervangen.

Al is er altijd wel wat te wensen: zo wil ik graag op termijn het gasfornuis vervangen door een inductie kookplaat, en is in een gezin van 5 een extra oven en meer koel- en vriesruimte best handig. Maar zo gaat het ook.

Het aanrechtblad blijft.  Dat was toen de hoogste kostenpost, maar alle waar naar zijn geld. Het blad is van blauw gekleurde composiet en is nog steeds glad en stevig, mooi, super praktisch en makkelijk schoon te houden.

Nieuwe keuken of renovatie

Een nieuwe keuken kost al snel duizenden euro’s. En een hoop breek- en sloopwerk. Omdat we eigenlijk alleen de voorkant willen vervangen vond mijn man dat dus zonde van het geld.

nieuwe keuken rood
Een mooie strakke keuken in rood, ook wel bijzonder!

Nieuwe deurtjes

Nieuwe deurtjes dan? Een rondje internet en Ikea leerde me dat dat wel kan, maar dat de maten dan vaak het probleem zijn, dat past niet altijd. Er zijn ook firma’s die folie over je kastjes plakken. Daar zijn wisselende verhalen over te lezen, of dat nu echt mooi is en mooi blijft. Je kunt ze ook laten overspuiten.  

Zelf je keuken verven

Mijn man is handig en besloot het liever zelf te doen. Het plan was: eerst wat kleine herstelwerkzaamheden en wat rubbers en dopjes en piefjes en palletjes vernieuwen, daarna zelf tegels en deurtjes verven. 

De kleur, dat was natuurlijk nog wel even een lastige keuze. We besloten om van het warme vanille naar het koele blauwgrijs te gaan. We hadden her en der al wat grijs, onder meer op de muur van de woonkamer die vanuit de keuken te zien is, dus dat sluit mooi aan. Met een paar proefplankjes hebben we het een tijdje aangekeken: drie tinten grijs die mooi zouden passen. De lichte en donkere vielen af, we kwamen op een midden-kleur blauwgrijs uit. Afhankelijk van de lichtval is die kleur natuurlijk toch lichter of donkerder maar leek overal in de keuken mooi.

Kleur gekozen, spullen gekocht. En toen begonnen we! Een stappenplan…

Keukentegels verven

Eerst werden de tegels in de keuken geverfd. Met speciale tegelverf in een matte uitstraling. Van vanille naar wit. Het staat superfris, hadden we jaren eerder moeten doen! Er waren wel meerdere lagen verf voor nodig, en de verf had een paar dagen nodig om goed uit te harden, maar nu is het supersterk.

Kleine renovaties

De deurtjes werden gedemonteerd en waar nodig wat hersteld. Nieuwe rubbers voor de koelkast en vriezer gekocht en bevestigd. De handgrepen, ooit mat maar nu glimmend als spiegeltjes, werden opnieuw mat geschuurd.

Zo’n keuken zonder deurtjes en afdekplaten toont opeens allerlei plekjes die in twintig jaar niet in het zicht zijn geweest en waar niet is schoongemaakt… Je wil niet weten hoe dat er uit ziet, maar inmiddels is ook dat allemaal weer spic en span.  

Keukenkastjes verven

De keukenkastjes werden geverfd met speciale verf: Flexa’s Mooi Makkelijk voor Keukenkastjes. Ik word niet betaald voor deze reclame, maar wát een topverf is dat. Het vliegt er op, en het ziet er prachtig uit. De deurtjes waren losgehaald dus konden makkelijk in de schuur worden gerold, de zichtbare randjes van de kastjes zelf met een kwastje (en de muur en magnetron afplakken zodat je die niet raakt!). 

afplakken
afplakken…

Toen alles droog was konden de deurtjes en handgrepen er weer op, en met wat stelwerk van de scharnieren kwamen ze ook weer goed recht te hangen.

Keukenrenovatie zelf doen voor en na

De keuken zoals hij nieuw was in 2001, vanille (zacht gele) en beuken frontjes.

keuken vanille beuken renovatie kleur
De keuken nieuw in 2001: vanille met beuken

Bedenk daar een jaar of twintig gebruik door een vijfkoppig overheen, scheefgezakte kastjes, de beuken (folie) frontjes hier en daar met beschadigingen.

En dit is het eindresultaat:

keuken na renovatie verf tegels deurtjes
Blauwgrijze frontjes – witte tegelverf

keuken na renovatie keukentegels muur verven

 

Conclusie

Het is prima te doen om je keuken zelf een kleine opknapbeurt te geven. Met een nieuwe kleur heb je gelijk een hele andere uitstraling. Kleine dingen als nieuwe rubbers of het stellen van je kastdeurtjes kun je natuurlijk ook tussendoor al even doen. Al met al heeft het ons aan verf en nieuwe onderdelen slechts een paar honderd euro gekost en een paar dagen werk.

13 reacties
 1. Ingrid zegt

  Prachtig geworden!

 2. Ilona zegt

  Prachtig geworden! Wij zijn pas verhuisd naar een appartement en de tegeltjes in het toilet zijn nog prima maar ik zou ze graag ook in een andere kleur willen: Vraagje: verf je de voegen gewoon mee?
  Zijn inmiddels 3 keer verhuisd in 2 jaar en in het vorige huis moest echt een nieuwe keuken. Hebben toen een showroomkeuken gekocht van Euro 30.000….(als je het geloofd 🙂 voor Euro 5.000,- dus als jullie keuken echt vervangen moet worden is dat wellicht ook een optie. Op internet kun je diverse websites vinden van keukenboeren waarop keukens aangeboden worden (meestal in de uitverkooptijd rond augustus en januari).

  1. Saralien zegt

   Jazeker, voegen mee. En wat een goede aanbieding was dat zeg! Prijzen voor keukens zijn vaak zo hoog.. niet in verhouding Sons. Aan de andere kant is een beetje kwaliteit voor apparatuur en kastjes wel belangrijk.

 3. Jeanette zegt

  Jullie keuken is erg mooi geworden!
  Hier heb ik laatst de keukendeurtjes weer opnieuw geverfd. Niet alle deurtjes, omdat een aantal (voornamelijk uit de verte) er nog wel goed uit zien … die met het donker bruine. De andere deurtjes daarvan liet zo’n 8 jaar geleden al de bovenlaag van los. Hard plastic oid was dat. Dat konden we er zo aftrekken nadat het eerste scheurtje destijds zichtbaar was.
  Ook onze keuken is 20 jaar oud. Zat er al in toen we hierin trokken, 14jr geleden alweer. In eerste instantie waren die deurtjes gebroken wit. Daarna heb ik ze roze geverfd en nu zijn ze heel lichtroze. Eigenlijk vond ik het hardere roze mooier, maar in de winkel wist ik niet meer hoe roze het was haha .

  Nu vind ik alleen onze achterwand van de keuken niet mooi (meer).
  Helaas zijn het geen oververfbare tegeltjes…maar een of andere kunststofwand die ik graag anders zou willen. Ik weet al hoe, maar geen idee hoe we dat zouden moeten aanpakken, en zover ik weet, ziet Man het al helemaal niet zitten om zelf te gaan klussen, dus als jullie iemand kennen die zou kunnen helpen, dan hoor ik het graag 😉

  1. Saralien zegt

   Haha, je weet het telefoonnr van mijn echtgenoot 🙂 Ik denk dat die achterwand wel te vervangen moet zijn? Het is even zoeken soms op internet naar klustips. Of lokale klushulpen. Roze is leuk, maar kreeg ik er hier niet door 🙂

   1. Jeanette zegt

    Ik moet eerst mijn Man bewerken voor hij dé stap zal ondernemen ben ik bang. Binnenkort weer eens borrelen met jullie en het dan aankaarten? *grinnik*

    Roze was hier de perfecte kleur bij het bruin wat er al was. Nu dus een nog lichtere variant wat ik zelf uitgezocht had en er een beetje spijt van heb omdat het zo licht is geworden. Ach, over 8 jaar schilder ik het wel weer over 😉

 4. Mrs. T. zegt

  Mooi geworden! Eer van het werk.

 5. Naomi zegt

  Prachtig geworden! Zo leuk hoe het er gelijk heel anders uitziet met een andere kleur.

 6. Villasappho zegt

  Het is echt prachtig!

 7. Nicky zegt

  Wow! Dat is mooi geworden, zeg! Ik zou wel andere deurtjes willen, Mooi strak, Die van ons hebben een randje dat ik niet zo mooi vind. En mijn aanrechtblad is ook niet echt mijn smaak. Maar voorlopig heb ik daar nog helemaal geen zin in. Ach, wij huren. Als ik lang genoeg wacht, krijg ik vanzelf een nieuwe keuken. 🙂

 8. Rietepietz zegt

  Helemaal up to date, prachtig geworden.

 9. nicole zegt

  Wauw, het is prachtig geworden zeg! Complimenten. Onze keuken is ook een update toe, maar de basis is zo slecht dat alleen de deurtjes vervangen geen optie meer is…

 10. […] Lees ook het artikel van collega blogger Saralien over keuken […]

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!