Kind op kamers, wat moet er allemaal geregeld worden?

Praktische tips voor als je kind op kamers gaat

Onze kinderen zijn nog net te jong om uit huis te gaan, maar over ruim een jaar gaat de oudste studeren en wie weet wat er dan gebeurt. De kinderen van vrienden en familie zijn hier en daar al zo ver dat ze op kamers gaan of zelfs een eigen huis gaan kopen of huren.

Uit huis gaan is een grote stap, niet alleen voor ouders maar ook voor de ‘kinderen’. Kleine kans dat het wordt toegegeven, maar een nieuwe stad, nieuwe mensen en volledig eigen verantwoordelijkheid, het is allemaal best wel spannend. En in de meeste situaties moet er ook het nodige geregeld worden, maar waar moet jouw kind allemaal aan denken? En waar kan jij als ouder bij ondersteunen? Met de volgende checklist ben je in ieder geval goed voorbereid.

Onderhoudsplicht

Wist je dat je als ouder onderhoudsplichtig bent totdat je kind 21 jaar is? Dat houdt in dat je tot 21 jaar, ook al is het met 18 jaar meerderjarig, verantwoordelijk bent voor de (financiële) verzorging van het kind. Denk bijvoorbeeld aan scholing, medische hulp, voeding, kleding en onderdak. In principe geldt de verplichting ook in het geval het kind niet studeert en ongeacht hij of zij thuis woont of ergens anders, en of hij of zij al werkt of niet.

Geld- en andere regelzaken

Verzekeringen

Kinderen zijn tot hun 18e jaar meeverzekerd met hun ouders, daarna moeten zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Let op: dit is ook nodig als zij nog wel thuis wonen!

Een inboedelverzekering is wel handig zijn als je kind op zichzelf gaat wonen. Hiermee zijn de spullen in de nieuwe woning van je kind verzekerd tegen onder andere brand en diefstal.

Andere verzekeringen, als een aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- of reisverzekering, hebben meestal minder haast, kinderen kunnen hierbij soms wel tot hun 27e meeliften met de verzekering van hun ouders. Het is wel handig om even te controleren wat de voorwaarden van jullie verzekering zijn!

Studentenrekening

Heeft je kind nog geen eigen bankrekening, dan moet er nu zeker een worden geopend bij een bank. Bijvoorbeeld een studentenrekening.

Digid aanvragen

Een DigiD is belangrijk voor het ondertekenen van allerlei digitale aanvragen zoals studiefinanciering en verschillende toeslagen. Wijs je kind er dus tijdig op een DigiD aan te vragen en, wanneer van toepassing, studiefinanciering te regelen. Als je kind gaat studeren dan kan je kind namelijk via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming en reiskostenvergoeding van de overheid.

Verhuizen? Ook dit regelen

Na het regelen van een huis en geldzaken is het regelwerk helaas nog niet klaar. Niet alles spreekt voor zich, dus herinner je kind ook zeker even aan de volgende zaken:

 • Als jouw kind verhuist naar een andere stad dan is het belangrijk om direct op zoek te gaan naar een nieuwe huisarts en tandarts in de buurt van het nieuwe huis.
 • Adreswijziging doorvoeren bij de instanties als: gemeente, zorgverzekering, bank, provider, DUO, eventueel tandarts, dokter etc.
 • Nagaan of huursubsidie van toepassing is

Op kamers? Meenemen, nieuwe of tweedehands meubels

Al is de studentenkamer nog zo klein, er is toch in ieder geval een bed nodig, een tafel of bureau om aan te studeren, een goede stoel, een boekenkast, een lekker bankje…

Het is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie, maar als jouw kind gaat studeren in een andere stad dan is de kans groot dat hij of zij wel in de weekenden thuis komt slapen. Het is dan niet handig als de spullen uit het ouderlijk huis worden verhuisd naar de nieuwe woonplek. Bovendien is de kans groot dat jouw kind nog een aantal keer gaat verhuizen totdat hij of zij echt gaat settelen, dus laat je kind ergens goedkoop de belangrijkste meubels op de kop te tikken. Je kan hierbij ondersteunen door jouw familie- en vriendenkring te benaderen met de vraag of zij nog wat bruikbaars in de opslag hebben staan.

Ook tweedehands, via marktplaats, Facebookgroepen of de kringloopwinkel, is er vaak veel leuks te vinden en het bespaart direct kosten.

uitzetlijst kind uit huis
Op kamers: uitzetlijst

Uitzet regelen – wat heb je aan spullen nodig

Sparen voor de “uitzet”. Ik was vroeger allergisch voor dat woord dat mijn (schoon)ouders en oma graag gebruikten, maar het is natuurlijk niet meer of minder dan zorgen dat je  voldoende spullen  hebt om op jezelf te kunnen wonen. En de ervaring leert dat dat altijd meer is dan je in eerste instantie dacht. Ben je net helemaal goed op weg om lekker te koken, mis je een blikopener of vergiet…

Hierbij nog een aantal handige spullen voor op de uitzetlijst, die nog wel eens worden vergeten – indien het niet al in het (studenten)huis aanwezig is natuurlijk:

 • Kurkentrekker 😉
 • Receptenboekje
 • Ovenhandschoenen
 • Tosti-apparaat
 • Maatbeker
 • Waterkoker
 • Handdoekhaakjes en theedoekhaakjes
 • Verbanddoos
 • Bewaarbakjes
 • Maatbeker
 • Rookmelders (!)

Is jouw kind al uitgevlogen of heb je nog tips? 

7 reacties
 1. Naomi zegt

  Handige lijst(en). Nooit geweten trouwens van die verzorgingsplicht tot 21 jaar. Ik ben keurig verzorgd hoor, veel langer dan dat zelfs, maar nooit geweten dat daar regels voor waren;).

  1. Saralien zegt

   Nee, wist ik ook niet! Denk dat de meeste ouders het uit zichzelf wel doen.

 2. Rietepietz zegt

  Ja onze kinderen zijn reeds lang uitgevlogen. De jongste woonde gewoon thuis tot aan haar huwelijk. De oudste woonde thuis en treinde naar Leiden wat goed te doen was. Pas zijn laatste studiejaar en daarna tijdens zijn promotie onderzoek woonde hij met vriendin( die ook al een paar jaar bij ons woonde) hij in Leiden maar toen waren ze dus al over de 21 en regelden alles zelf. Het thuiswonen kwam de studie wel ten goed vertelde zoonlief later , als het enigszins mogelijk is qua afstand spaart het veel tijd omdat ook een studentenhuishouding veel tijd vraagt.

 3. Jeanette zegt

  Zoals je weet zijn er hier 2 vd 3 uitgevlogen. Oudste heeft nooit op kamers gewoond, dochter P wel. Eerst in een leegstaande koopwoning die maar niet verkocht werd, daar woonde ze met een vriendin. De bedoeling was langer, maar na een maand of 3 kregen ze te horen dat het nieuwe studentenhuis waar ze zich voor hadden ingeschreven, dat die af was. Daar is ze toen gaan wonen. Eenmaal daar zagen we wat ze nog miste aan bijv. schoonmaakspullen. Er zat een Action vlakbij waar ik heen ging om dat allemaal voor een prikkie aan te schaffen 🙂 maar verzekeringen enzo dat was allemaal al door haar en haar paps geregeld.

  Zoon staat op het punt om uit te vliegen, maar door omstandigheden (niet het covid-19 verhaal) mag hij nog niet die studentenkamer in.

  Dankzij de supermarkten met hun spaaracties voor servies e.d. heeft zoon al van alles bij elkaar weten te sprokkelen. Dus als jouw kids zo ver zijn en er zijn weer van dat soort acties, geef even een brul, we sparen gewoon vrolijk mee!

 4. Nicky zegt

  Dochterlief is op haar 17e op kamers gegaan. We zouden samen naar Amsterdam verhuizen maar op het laatste moment ging onze woning daar niet door. Ik ben bij mijn verkering ingetrokken, dochterlief vond een studentenkamer. Ik vind het wel jammer dat haar ‘uitvliegen’ allemaal zo abrupt ging. Maar ja, het was nou eenmaal niet anders. Wat ik ook jammer vond was dat ze geen aansluiting kon vinden in het studentenhuis waar ze zat. Je hoort wel eens mooie verhalen over vriendschappen met studie-vrienden. Maar dat zat er niet in. Een jaar later vond ik alsnog een piepklein flatje waar zij ingetrokken is. Met haar buurmeisjes van toen, is ze nu nog bevriend. Heel leuk! En een tip? Wij hebben destijds haar studentenkamer (en daarna het flatje) ingericht met Ikea-spullen. Dat was niet zo duur en het zag er toch leuk uit.

 5. nicole zegt

  Ik heb er 1 in Engeland, en eentje in de Bilt. Die hebben eigenlijk alles zo’n beetje zelf geregeld. Wat dat betreft heb ik er eigenlijk geen werk mee gehad.

  1. Saralien zegt

   Dat is natuurlijk ook fijn! En als je kinderen dichtbij wonen is het natuurlijk ook niet zo heel erg als je af en toe heen en weer moet pendelen, zij naar het ouderlijk huis of jij daarheen.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!