Klantenservice, sommige bedrijven kunnen het wel!

Lang leve mijn wandelsandalen

Ken je dat, je wilt iets ruilen, iets vragen, je pakje is onderweg kwijtgeraakt of je vraagt je af waar je geld blijft nadat je iets hebt teruggestuurd… en je neemt contact op met de helpdesk. Veel helpdesks zijn niet meer via telefoon of email te bereiken, meestal krijg je dan zo’n chatbot die je een paar vragen stelt.

 

Hoe kan ik u helpen? Na een paar regels uitgewisseld te hebben verwijst het kreng je naar de veel-gelezen-vragen die je natuurlijk zelf la bekeken hebt en waar je antwoord niet bijstaat. Bent u hier mee geholpen? NEE! De chatbot duikt opnieuw het proces in. Wat is uw vraag? Je probeert op slinkse wijze te voorkomen dat je dezelfde weg gaat bewandelen dus kiest andere steekwoorden. Maar helaas, je komt op hetzelfde antwoord uit en zit in een loop. Waarop je tegen de chatbot begint te mopperen en te vloeken, maar daar zijn die dingen dan weer heel ongevoelig voor. Gaven ze maar een leuk antwoord of begonnen ze te huilen, maar nee, de machientjes blijven vragen waar ze je mee van dienst kunnen zijn zonder dat ze je begrijpen. Ik ben nog even blijven chatten met veel commentaar op hun chatbot en dienstverlening om mijn frustraties van me af te schrijven. Ben benieuwd of een echt menselijk wezen die hopelijk toch ook nog bij dit bedrijf werkt deze regels nog eens na gaat zitten lezen.

Lidl servicedesk

Maar, deze week had ik dus de klantenservice van de Lidl. Ik was zelf dom geweest en had een verkeerde maat matras besteld. Zondagochtend 10 uur vertrok ik zuchtend naar mijn pc, deed de familie de groeten en zei dat ze wel vast konden beginnen met de lunch als ik niet op tijd terug zou zijn. Ik kreeg inderdaad een chatbot, een paar vragen waarop hij (zij? hen?) direct het antwoord begreep en na een aantal vragen zou ik doorverbonden worden met een medewerker. En verdomd, er kwam echt direct een medewerker. Eentje die wist waar het over ging, die me snel kon helpen, vriendelijk was en meedacht. Binnen 10 minuten was alles geregeld en kwam ik met een grote smile beneden bij de familie. Lang leve de Lidl.

Vakantiekilometers wandelen in warm weer

En nog een pluim.

Eerst even waarom die aankoop. Al jaren heb ik hetzelfde probleem: schoenen voor de vakantie. Het is vaak warm en je loopt er ver. Ik heb Nike sneakers waar ik prima op loop, maar zelfs al zijn ze luchtig en licht, met sokken er in (want anders blaren) is het toch te warm om de hele dag te dragen. De teenslippers zitten altijd superfijn maar na te veel kilometers voel ik het de volgende dag aan mijn spieren en pezen.  Ik beloof mezelf dan altijd: volgend jaar koop ik ruim vóór de vakantie goede sandalen die ik dan nog even kan gaan inlopen zodat ik op vakantie goed zit.

Toch maar Ecco’s

Dit jaar is dat eindelijk gelukt, ik kwam een aantal weken geleden, ruim voor de vakantie dus, toevallig langs een Nelson. En die verkopen Ecco’s. Het merk dat ik nog niet eerder had gekocht (ik ben namelijk in mijn gedachten jong, ijdel en houd van elegante hakjes) maar waarvan ik weet dat veel dames in mijn omgeving er lyrisch over zijn.  Even slikken dus en passen. En in de spiegel kijken. Het zat vrijwel gelijk prima en eigenlijk viel het zicht ook niet tegen,  dus ik pinde ruim 100 euro en liep tevreden met mijn nieuwe wandelsandalen de winkel weer uit.

Ik heb inmiddels een keer of drie op gewandeld, zonder pijn, helemaal blij. Totdat de vierde keer opeens mijn rechterschoen bleef staan en ik doorliep. De sluiting van het bandje achterop was kapot en niet meer te maken door mijn toch wel handige echtgenoot.

Nelson klantenservice in de winkel

Natuurlijk had ik geen bon meer maar ik had wel het digitale afschrift van de bank. Waarmee ze in de winkel in de kassa gewoon de bon voor me terug konden toveren. Dát is compliment één. Ik denk dat veel winkels wel zover geautomatiseerd zijn dat ze dat kunnen, maar of ze het willen is een tweede.

De verkoopster wierp een blik op de sandaal, concludeerde een niet-vaak-voorkomend  probleem maar toch wel degelijk één die aan de schoen lag. Maandagochtendmodelletje. Ze liet me de keus: een nieuw paar van dezelfde schoenen die ik direct uit de winkel kon meenemen (of dat anders uiterlijk de volgende dag bij me thuisbezorgd zou worden indien niet voorradig) of geld terug.

En dus liep ik blij met een nieuwe doos, nieuwe bon en vooral nieuwe sandalen de winkel weer uit. Ruim op tijd voor mijn vakantie, met Ecco’s die ook eigenlijk niet uitgelopen hoeven te worden.

Zo kan het dus ook.

4 reacties
 1. Nicky zegt

  Geweldig, he? Dat het zo ook kan. Meestal is het een doodvermoeiend traject.
  Veel plezier met je schoenen! Ik heb ook sandalen van Ecco. Het enige merk sandaal waar mijn poezelige voetjes (lees: brede poten) inpassen. 🙂

 2. Forever38.com (Vera) zegt

  Tja, bijzonder he, dat je er gewoon van onder de indruk bent als je eens goed en gemakkelijk geholpen wordt …

 3. Nicole Orriëns zegt

  Heerlijk! Ook heel goed van de Lidl. In de Consumentengids staan ook vaak van dit soort fijne verhalen. Goede klantenservice bestaat gelukkig nog wel.

 4. Anita Willems zegt

  Haha, ja zo is het inderdaad: bedrijven verstoppen hun contactgegevens steeds dieper op hun website. Ze willen vooral niet dat je gaat bellen.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!