Welke klusjes ik graag doorschuif naar de man des huizes

Er is in de loop van de jaren dat we samen zijn een soort taakverdeling ontstaan. Ik heb geen hekel aan wassen (met de wasmachine en droger, haha) en strijken, maar wel aan stapels was en te weinig kleding in mijn kast, dus ben ik thuis Hoofd Schone Kleding. Hij is Hoofd Netwerkbeheer en Techniek. Hoewel we beiden af en toe koken, mag ik over het algemeen de keuken opruimen en aanrecht schoonmaken. De kinderen helpen tegenwoordig met tafeldekken en afruimen, en met een beetje goed schoolrooster ook nog vaatwasser in- en uitruimen.

Op de een of andere manier is het zo gegroeid, en doe je sneller de dingen waar je het meeste nut van inziet, het beste in bent, of die je partner graag aan je doorschuift…

Welke taken laat ik graag aan mijn partner over?

 • Banden plakken. Ik was misschien een verwend kind, met een vader die voor de hele familie en omgeving banden plakte en fietsen repareerde. Met kleine afstand naar de middelbare school en vaker de bus naar de uni dan de fiets. Geluk dat áls ik dan onderweg was er nooit iets stuk ging. Een vriendje waarbij ik achterop mocht zitten.En nu, há, een man die dat kan. Oók voor de kinderen. Ik vind dan wel weer dat de kinderen mee moeten naar de schuur om te leren hoe ze banden kunnen plakken… 🙂

 

 • In dezelfde categorie: lampjes indraaien, spijkers in de muur slaan, schilderijen ophangen. Misschien dat ik het zóu kunnen leren. Maar die behoefte voel ik nu totaal niet.

 

 • Alles met stopcontacten, electriciteit, alles wat enig technisch inzicht vergt… daar heb ik wel een blink vlek zitten geloof ik.

 

 • De schuur opruimen. Al was het maar omdat het grootste deel van de spullen daar van hem is. (Wat moet een meisje als ik met een schroefboor of takkenversnipperaar, laat staan die duizenden potjes met moertjes en boutjes waarvan ik geen idee heb wat ik er mee moet?)

 

 • De vuilniszak buitenzetten. O nee. Dat deed hij toen hij klein was bij zijn moeder thuis. En toen ik meestal, toen we samen waren. Nu is oudste zoon Hoofd Klikobeheer. Wel altijd even helpen herinneren op de juiste avond. Anders kunnen we een week extra van het vuil genieten.

 

 • Social talk tegen mensen waar ik niet zo goed mee weet hoe er mee om te gaan. Hij krijgt de mensen met een iq onder de 65, dronken agressievelingen of irritante tantes nog wel mee in het gesprek. En durft met meer bravoure maar minder schoolkennis van de grammatica dan ik gewoon Frans tegen de Fransen en Duits tegen de Duitsers te praten.

 

 • De bomen snoeien. Een dag per jaar trekt hij er als een echte kerel met enorme houtzaag op uit om de platanen te onthoofden. Alle dikke takken af. Ik ben altijd goed voor het opruimen van de blaadjes en de kleine takjes de rest van het jaar.

 

 • Verven van muren en grote oppervlakken, het plafond sausen. Ik mag de plintjes en de deurpostjes doen.

 

 • Afdingen. Ik sta er altijd wat gegeneerd bij, op vakantie. Aan de andere kant, een lagere prijs voor je nieuwe auto krijgen bij de dealer is toch wel prettig.

 

 • Autorijden. Ik kan prima autorijden en heb er meestal geen hekel aan. Maar ik sta mijn plaats graag af als we moeten file-parkeren tegen een heuvel op Tenerife, in de binnenstad van Parijs of Napels rijden of de Duitsers me op hun snelwegen met 200 km snelheidsverschil aan het inhalen zijn. In tegenstelling tot mijn man kan ik prima ontspannen op de bijrijdersstoel en sluit ik graag even mijn oogjes (kan ook struisvogelgedrag zijn natuurlijk, maar over het algemeen vertrouw ik op zijn stuurmanskunsten).

 

 • De hypotheekberekeningen doen. Ik krijg het altijd Spaans benauwd als het over mijn financiën gaat, bang een regeltje aftrek of rente of iets te missen of verkeerd te doen. Hij is er een held in. Heeft al een paar keer de bank gewezen op een fout in hun berekening waardoor we (na een tijdje…) excuses en geld terug kregen.

 

 • Kleine medische handelingen bij de familie. Hoewel de verpleging van de kids dan weer op mij neerkomt, is hij van het verwijderen van splinters en het diagnosticeren en verzorgen van diepe sneeën. De officiële lezing is dat hij – gezegend met bijziendheid – zonder bril meer dan uitstekend van dichtbij kan kijken en ik tegenwoordig aan de leesbril ben. Maar eigenlijk houd hij zijn hoofd koel en begin ik al te bibberen als ik zie dat mijn kind een schaafwond heeft opgelopen…

 

Net als de kat kan ik overigens toch veel meer zelfs als hij niet thuis is, maar gelukkig heeft hij geen webcam aangezet om me daar op te betrappen.

Hoe is dat bij jullie thuis? Welke klusjes laat je liever aan anderen over?

8 reacties
 1. Anita Willems zegt

  Haha wat een leuke bloemlezing aan klusjes.
  Grappig hoe die verdeling ontstaat zonder dat het daadwerkelijk afgesproken wordt.
  Belastingaangifte doet mijn man altijd. Dat heb ik zelfs nog nooit in mijn leven gedaan. Verdere boekhouding doe ik. En hij zorgt voor de digitale snelweg in huis.

  1. Saralien zegt

   O ja, die digitale snelweg! Zodra de wifi te langzaam is roepen we met zijn vieren om …Papaaaaaaa!!!!!!!

 2. Naomi zegt

  Heerlijk dit. Ik laat veel van dit soort klusjes als vrijgezel over aan mijn broers. Maar autorijden doe ik het allerliefst zelf. Afdingen trouwens ook. Kan ik echt van genieten;).

 3. Villasappho zegt

  Wat een heerlijke blog, lekker herkenbaar weer. Vriendjelief is hoofd huishouden hier, ik stofzuig niet. Punt. Ik kan een hoop zelf maar ergens weet ik dat hij het fijn vind als ik hem bedank als hij iets voor me heeft opgehangen. Sinds ik hier woon ben ik mijn gereedschapskistje kwijt!

 4. Mrs. T. zegt

  De eerste items van jouw lijst: allemaal klussen van manlief inderdaad.
  Bomen snoeien doe ik ook regelmatig. Maar hij ook.
  Texen doen we samen. Ik de moeilijke stukjes (besnijden) en hij de grote vlakken. Houtwerk besteden we uit.
  Hypotheekgedoe en zo ligt allemaal bij hem.
  Afdingen doen we eigenlijk nooit.
  Autorijden: ik rijd op vakantie eigenlijk alles. Hij meestal hier.
  Groot en klein leed ligt dan weer bij mij.

  Op de dag dat manlief thuis is kookt hij ook en ruimt hij het aanrecht op. Op de dagen dat ik thuis ben doe ik dat. Als ik op zaterdag kookt, ruimt hij op.

  De kinderen dekken mee de tafel, ruimen mee af. Laden vaatwasmachine leeg. Jongste zorgt voor de katten(bak).
  Stofzuigen is de taak van de man, de badkamer poetsen de mijne. Gewoon wat stoffen doe ik.

  En ik heb ook nog nooit van mijn leven een band geplakt of een ketting op een fiets gelegd. Moet ik misschien toch maar ‘ns gaan leren.

 5. Nicky zegt

  Hahaha! Geweldig! Hier in huis doe ik alles. Gewoon omdat Vriendje-lief het chronisch niet meer kan. Maar dat is niet zo’n punt. Want toen wij elkaar leerden kennen, had ik meer boormachines dan hij (en ik gebruik ze, ja). Hij was de manager met de vlotte babbel die eskimo’s een koelkast kon verkopen maar wel met twee linkerhanden. Hij had een ‘mannetje’ voor klusjes. En ik was de alleenstaande moeder die – door schade en schande geleerd – alles zelf kon. Alleen elektriciteit, inderdaad. Daar moet ik niks van hebben. Nog steeds niet. In dat geval bel ik mijn broer.

  1. saralien zegt

   Heerlijk, die eskimo’s! Ik ga eens even kijken of ik je blog kan vinden. (En reageren is dus wel gelukt! 🙂

 6. Lydia van der Pol zegt

  Heel veel klusjes die jij je man laat doen, doe ik zelf. Ik heb er een met twee linkerhanden. Echt. Niet. Normaal. Laatst moest hij zelf zijn band plakken, zag ik hem het achterkantje van een keurig op maat geknipt cirkeltje schuurpapier proberen af te trekken.
  Maar het afval is voor hem. En ook het plafond sausen, maar daar heb ik spijt van, want ik zie strepen. Hij niet.
  En autorijden, want ik heb geen rijbewijs. Maar anders… Hij heeft een enorm slecht richtingsgevoel. Gelukkig is hij heel lief.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!