Welk koffiezetapparaat voor mijn cappuccino’s?

Vroeger was een enorme koffiedrinker. Zwart. Veel. Toen werd ik zwanger en begon het me tegen te staan. Dat heeft geduurd tot het derde kind begon te kleuteren. Op de een of andere manier begon ik voorzichtig weer eens met een cappuccino, weinig koffie en veel melk. En dat smaakte naar meer! Inmiddels drink ik weer minimaal een keer dag een koffie, cappuccino, latte macchiato of cortado. Soms zelfs een gewone zwarte ergens uit een automaat of thermoskan als het niet anders gaat.

Met een mooie kerstcadeau / bon op zak bedacht ik me dat ik wel toe was aan een nieuw koffiezetapparaat. En zo deed ik een rondje onderzoek naar de diverse koffiezetapparaten. Koffiezetapparaten die werken met cupjes, met filterkoffie of gemalen bonen, met of zonder melkopschuimers. Ze zijn grofweg op te delen in drie categorieën. Lees mee.

Koffiezetten met cupjes / pads

Nespresso

De Nespresso cupjes zijn de duurste, met een prijs van ca 0.40 cent per kopje. Ze zien er wel mooi uit, vind ik altijd, met hun gladde glimmende gekleurde buitenkant. Er zijn ook veel smaken te verkrijgen. Wil je echter een koffievariant met melk, zoals cappuccino, dan heb je (in het apparaat of los) een melkopschuimer nodig. Er zijn zeker ook nespresso apparaten met …

De apparaten zelf zijn er vanaf 70 tot 400 euro.

Dulce Gusto

Met deze apparaten zet je maar één kopje per keer. Het water is relatief snel warm en de koffie snel gezet.

Een cupje kost gemiddeld zo’n 0.27 cent. Het voordeel van Dolce Gusto is dat ze ook de Latte Macchiato en Cappuccino varianten in cupjes verkopen: je hebt dan twee cupjes nodig, eentje met melkpoeder en een met koffie. Je hebt dus geen melkopschuimer nodig in of naast het koffieapparaat. Ook kun je chocolademelk maken met cupjes van bijvoorbeeld Nesquik. Je kunt ook kiezen voor koude dranken bij dit apparaat.

Prijs van de machine valt enorm mee, van 50 tot 140 euro.

Senseo

Ook het Senseo apparaat goed betaalbaar: van 50 tot 170 euro. Bij het Senseo apparaat van Philips gebruikt men pads van 0,12 euro per kopje. Je kunt wel twee kopjes tegelijk zetten. Er is niet heel veel keuze in koffiesmaken.

Overigens zijn van elk van deze merken cupjes/pads in de supermarkten ook cupjes en pads van het eigen merk of een ander merk verkrijgbaar die compatible zijn en in je nespresso/dolce gusto/of senseoapparaat passen. Deze merken zijn vaak iets goedkoper en hoeven voor smaak zeker niet onder te doen. Bijvoorbeeld de cupjes van de Lidl kwamen erg positief uit de test.

Aan al deze machines heb je niet veel onderhoud, af en toe ontkalken en vrij makkelijk schoon te maken.

Koffie van bonen

Volautomatische koffiezetmachines

Echte koffie van versgemalen bonen! Dat klinkt superlekker natuurlijk. De machine doet alles voor je, als je hem juist instelt. En instellen kun je van alles: van de sterkte, temperatuur en hoeveelheid van je kopje koffie, tot de maalgraad van de bonen. Vaak kun je je voorkeuren opslaan als je favoriete instellingen in je gebruikersprofiel. Heb je een machine met melkreservoir of melkslang dan kun je ook eenvoudig met één druk op de knop flat whites, ristretto’s of bijvoorbeeld cappuccino zetten.

Je kunt vaak 2 kopjes per keer zetten. De kosten per kopje vallen mee, zo’n 0,10 euro per kop koffie. De apparaten zijn vaak wel duur in aanschaf. Ik zie apparaten van 300 euro tot 3000 euro.

Een ander nadeel is dat de machine meer onderhoud vergt, schoonmaken is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld een cupjes-apparaat. Je moet handmatig de zetgroep afspoelen, reinigen met een borsteltje en eventueel ook in te vetten. In veel gevallen dien je daar bovenop ook nog een reinigingsprogramma uit te voeren om koffieresten en vetten te verwijderen. Vaak geldt dat de duurdere volautomatische koffiezetmachines wel weer wat minder onderhoud vergen dan de goedkopere varianten, maar nog steeds meer dan een “gewoon” koffiezetapparaat.

Pistonmachine

Voor de echte espressoliefhebber! Ben je een barista of heb je zin en tijd om je daarin te verdiepen? Koop dan een pistonmachine.  Ze zijn er vanaf een euro of 100 tot 2000. Je hebt er die koffie malen maar ook zijn er die op pads werken (Illy). Doordat je veel handmatig doet heb je erg veel controle over de uiteindelijke koffiesmaak. Dat is voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel. Het koffiezetten met een pistonmachine vergt wat ervaring.

Ik vind deze echt prachtig, maar tot het moment dat mijn kinderen besluiten een bijbaantje als barista te zoeken sla ik deze type machines toch even over.

Filterkoffie

Het filterapparaat dat ik nog ken uit mijn jeugd. Goede koffie, zonder poespas. Er valt niet veel in te stellen aan deze apparaten qua temperatuur of sterkte van de koffie, dat laatste kun je natuurlijk zelf regelen door de keuze van gemalen koffie en de verhouding water/koffie zelf aan te passen.

Het grote voordeel is dat je veel tegelijk kunt zetten, zo’n 10-15 koppen, en voor relatief weinig geld. Filters en gemalen koffie zijn niet al te duur, een kopje komt op 0,07 euro. Het apparaat zelf kun je kopen van zo’n 25 tot 200 euro. Er is niet heel veel keuze in koffiesmaken, en als je een melkvariant wilt moet je zelf melk koken of opschuimen.

Ook aan deze machines niet veel onderhoud.

Conclusie

Er zijn verschillende typen koffiezetapparaten te koop. Zet voor jezelf op een rijtje wat belangrijk voor je is.

 • Hoeveel koffie wil je tegelijk zetten?
 • Hoe duur mag het zijn?
 • Drink je graag bijzondere koffiesmaken en varianten met melk?
 • Wil je er ook chocolademelk, thee en koude dranken mee zetten?
 • Ga je voor gebruiksgemak?
 • Vind je meer onderhoud/schoonmaak aan het apparaat een probleem?
 • Het design van het apparaat en het formaat
 • En vooral: welke koffie vind je lekker?

In onze situatie is het makkelijk: alleen ik drink elke dag één kopje koffie, en dan liefst dus een cappuccino. De overige huisgenoten gebruiken het apparaat niet, hooguit voor een keer een chocomel of een bijzonder theesmaak. Van schoonmaken houd ik niet, wel van gebruiksgemak en niet al te hoge kosten. Mijn keuze is dus (wederom) een Krups met Dolce Gusto (of B-merk) cupjes. De koffie is gewoon erg lekker en ik heb geen zin in te veel “gedoe”. Dit keer neem ik de Dolce Gusto Genio. Eentje waarbij ik net weer wat meer kan instellen, zodat ik niet op de gok die 50 ml water hoef af te meten maar het apparaat me dat vertelt.

En jij? Hoe drink jij je koffie graag?

 

Bron: Coolblue en eigen ervaringen.

7 reacties
 1. mariimma zegt

  Ik heb een perculator. Deze heb je al vanaf 10 euro, zijn zo goed als onderhoudsvrij (gewoon even uitspoelen na gebruik) en je kunt er de (losse) koffie in doen waar je van houdt. Van die cupjes kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen qua milieudruk. Ook als ze gerecyled worden: beter is dat ze gewoon nooit geproduceerd worden!

  Ik vind het ook erg fijn dat er niet zo’n “ding” op mijn aanrecht staat! De perculator staat namelijk gewoon altijd op mijn gasfornuis en dat ziet er zelfs gewoon gezellig uit (vind ik dan…)

  Voor het opschuimen van melk gebruik ik een glazen kannetje met handmatige opschuimer (zo’n soort pomp). Geeft prima schuim, handig in gebruik en ook zó afgespoeld en schoon.

  1. Satalien zegt

   Dat milieuaspect, daar heb je wel een punt..

 2. Anne zegt

  Vorige zomer zijn we in de camper begonnen met simpel koffie opgieten. Water koken in de waterkoker of de fluitketel (al naargelang er elektriciteit was of niet), opgieten door een filter rechtstreeks in de thermos. Ik vond dat zo zalig (elke dag koffie op bed is sowieso dé manier om mijn dag te starten), dat ik wat gezeurd heb tegen Meneertje Mertens, en sedert dan is dat de manier waarop wij onze onmisbare koffie zetten. Heerlijk!

 3. Ingrid zegt

  Pas weer een nieuw filterapparaat gekocht. Heerlijke ouderwetse Douwe Egberts koffie.
  We hebben wel een senseo voor “onverwachte” gasten of als we net een kopje tekort komen..

 4. Mrs. T. zegt

  Wij hebben deze (https://www.triltaal.nl/2018/11/23/ontbijt/) en met de bonen van de Hema maakt ie, vind ik, heerlijke koffie.

  1. Saralien zegt

   Leuke post 🙂 echt zelf bonen malen dus.

 5. Rietepietz zegt

  Gewoon uit een simpel koffiefilterapparaat, mét een beetje suiker maar zonder melk.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!