Last van een droge vagina? Pijn bij het vrijen?

Vaak voorkomende overgangsklachten

In je vagina doen allerlei hormonen hun werk. De oestrogenen zorgen ervoor dat je een dik slijmvlies hebt, een goede zuurgraad en dat bacteriën weinig kans krijgen om infecties te veroorzaken. Maar in de overgang daalt de oestrogeenproductie. Je vagina wordt minder soepel, dunner en droger. Hierdoor kun je een branderig gevoel of pijn krijgen in je vagina. Bijvoorbeeld tijdens het vrijen. En je hebt grotere kans op indringers van buitenaf, zoals een vaginale schimmelinfectie. Hoe bescherm je je vagina tegen die droogte?

Oorzaken van vaginale droogte

Niet alleen tijdens de overgang kun je last krijgen van vaginale droogte. Ook tijdens je menstruatie verandert je hormoonspiegel. Tijdens de menstruatie kun je dus (extra) last hebben van vaginale droogheid. Omdat je menstruatie tijdens de overgang onregelmatig kan worden, is het goed om extra goed voor je vagina te zorgen.

Intieme hygiëne

Zeep verstoort de natuurlijke zuurtegraad van je vagina. Hierdoor krijg je sneller last van vaginale droogheid. Je vagina reinigt zichzelf, dus je hoeft deze niet met extra zeep te wassen. Een beetje lauw water is al voldoende. Ook waspoeders, tampons, maandverband, zwembadchemicaliën en waspoeders kunnen de zuurtegraad van je vagina veranderen.

  • Was een of twee keer per dag je vagina met lauwwarm water.
  • Draag katoenen ondergoed. Dit neemt vocht op en ademt, waardoor bacteriën minder kans krijgen.
  • Geef je vagina lucht door ‘s nachts zonder slipje te slapen.

Wat kun je zelf doen bij een droge vagina?

Pijn bij het vrijen

Heb je pijn tijdens het vrijen? Gebruik dan glijmiddel. Je koopt deze gewoon bij de drogist. Let er wel op dat je er eentje koopt zonder extra chemische toevoegingen. Die kunnen je vagina alleen maar extra irriteren. Gebruik deze zowel aan de binnen- als aan de buitenkant tijdens het vrijen. De meeste werken redelijk lang. Je kunt ze dus zelfs kort voor het vrijen al aanbrengen. Als je liever geen glijmiddel gebruikt, kan speeksel ook goed werken.

Bespreek je lichamelijke veranderingen ook met je partner. Soms duurt het wat langer voordat je vagina vochtig wordt. Je kunt het voorspel uitbreiden. Of soms vrijen zonder geslachtsgemeenschap.

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon zorgt ook voor een goede conditie van je vagina. Omega 3-vetzuren zorgen voor een natuurlijke bevochtiging. Dit vind je bijvoorbeeld in zalm, haring, pompoen en zonnebloempitten. Ook kun je uit je voeding plantaardige stoffen halen die de werking van oestrogeen nabootsen: fyto-oestrogenen. Dit zit in peulvruchten, lijnzaad en soja.

Bekkenbodemoefeningen

Als je je bekkenbodemspieren dagelijks oefent, verbeter je de doorbloeding en de vochtigheid van je vagina. Het zijn dezelfde spieren die je plas onderbreken. Het leren aanspannen van je bekkenbodemspieren kan lastig zijn.

Medische behandeling

Er zijn enkele medische behandelingen die (tijdelijk) kunnen helpen bij vaginale droogheid.

Laserbehandeling

Sinds enkele jaren is er ook de mogelijkheid voor een laserbehandeling. Tijdens de behandeling worden met laserlicht kleine ‘brandwondjes’ gemaakt in de vagina. Daardoor wordt de vaginawand gedwongen om zichzelf te vernieuwen. Deze techniek is nog erg nieuw en daarom nog geen onderdeel van de standaard behandeling voor vaginale droogheid.

Lokale hormoontherapie

Als je alleen last hebt van vaginale klachten tijdens de overgang, kun je aan je huisarts vragen of je een speciale crème of zetpillen kunt krijgen. Dit helpt het vaginaslijmvlies te herstellen. De droogte wordt minder en daarmee ook de klachten. De eerste twee weken gebruik je dit elke dag, daarna nog twee keer per week.

Omdat je de crème of zetpillen in de vagina aanbrengt, hebben ze geen invloed op de rest van je lichaam. Bij kortdurend gebruik heeft dit (voor zover bekend) geen bijwerkingen.

Hormoontabletten

Heb je naast vaginale droogheid ook last van andere overgangsklachten? Dan kun je overwegen om hormoontabletten te vragen aan je arts. Deze bevatten oestrogenen, die de overgangsklachten verminderen. Deze medicatie heeft mogelijk wel bijwerkingen. Bespreek dus goed van tevoren met je arts welke dosering je nodig hebt en hoelang je het gaat gebruiken.

 

Bronnen: Thuisarts.nl, Margriet.nl, www.artsenkrant.com, plusonline.com

1 reactie
  1. Zij van hiernaast zegt

    Ik zweer bij synapause , hormoontabletten

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!