Fietsen zonder zijwieltjes

8 tips om je kind te helpen

Het is lente, we zijn veel thuis, de kinderen hebben wel wat uitdaging nodig en hoe fijn zou het wel niet zijn als je dochter, zoon of misschien wel kleinkind, nu eens wat verder en vaker zou kunnen fietsen, zónder die ellendige zijwieltjes? Nú is de tijd om het eens te proberen.

Op welke leeftijd zonder zijwieltjes

Natuurlijk is dit voor elk kind weer anders, de een is motorisch wat sneller dan de ander en de een heeft al wat meer ervaring met bijvoorbeeld een loopfiets waardoor het evenwicht beter is getraind. En ten slotte speelt motivatie ook een rol. Als je kind er geen zin in heeft of erg bang is kun je beter even eerst daar even op inzetten.

Gemiddeld leren kinderen rond hun vijfde jaar fietsen zonder zijwieltjes. 

Los leren fietsen – tips

Wil je kind graag zonder zijwieltjes leren fietsen? Bekijk de volgende tips om ze daar zo goed mogelijk bij te helpen.

De juiste maat fiets

Een eenvoudige fiets met terugtraprem en met een lage instap is voor je kind het fijnst om mee te beginnen. Een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren fietsen is dat de fiets goed past. Je kind moet met de voeten bij de grond kunnen en niet met de knietjes het stuur raken.

Het volgende schema geeft aan welke maat kinderfiets het beste past bij de lengte van het kind.

Lengte kind en bandenmaat
 92 – 104 cm 12 inch
 104 – 116 cm 16 inch
 122 – 128 cm 18-20 inch
 128 – 134 cm 22 inch
 134 – 140 cm 24 inch
 146 – 158 cm 26 inch

Oefen in een parkje

Ga ergens oefenen waar genoeg ruimte is zodat je kind een stuk rechtdoor kan rijden zonder al te veel op de stuurtechniek te hoeven letten. Het lijkt misschien slim om te oefenen op een grasveld of andere zachte ondergrond zodat je kleine niet te hard valt, maar op een glad stuk weg is het sturen veel makkelijker en zal je kind minder snel omvallen.

Zelfvertrouwen en motivatie

Zoals al eerder gezegd: het kind moet er klaar voor zijn. Fysiek maar ook zeker emotioneel. Pushen helpt niet, je kind moet echt zelf gemotiveerd zijn om het te willen leren en geloven in eigen kunnen. Daar kun je als ouder natuurlijk ook bij proberen te helpen!

Loopfiets – fiets zonder trappers

Kinderen die eerder een loopfiets hebben gehad, zo’n fiets zonder trappers en zijwielen, waarbij ze met de voetjes op de weg zichzelf voortduwen, hebben vaak al goed geleerd om hun evenwicht te bewaren. De stap naar voetjes van de grond en op de trappers is dan niet zo groot meer.

Het kan dus ook wel een idee zijn om de trappers van de fiets af te halen en daar eens mee te oefenen. Je kind kan zich zo volledig storten op het houden van het evenwicht zonder dat het over fietsen hoeft na te denken. Bovendien is het een veilig gevoel dat die voetjes vlak bij de grond zijn als de fiets dreigt om te vallen.

Kijk vooruit!

De kijkrichting is belangrijk. Je kind moet vooruit kijken, de kant waar het naar toe fietst en het stuur goed vasthouden. Dus niet kijken naar die stekelige heg, want dan stuur je er bijna vanzelf heen. Ook niet kijken naar papa of mama, naar het stuur of de trappers, maar alleen vooruit.

Vasthouden

In eerste instantie zal het nog echt nodig zijn om je kind goed vast te houden om te voorkomen dat het omvalt. Maar ook als het al wat beter gaat geeft het je kind een veilig gevoel als je er naast blijft lopen en hem wat bijstuurt of op kunt vangen als hij of zij omvalt.

Als ouder kun je de fiets vasthouden aan de bagagedrager, of je kind bij de schouder pakken, maar dat is niet zo’n prettige houding en voelt misschien ook minder fijn voor het kind.

Er zijn wel wat hulpmiddelen om je kind beter vast te kunnen houden. Er zijn speciale hesjes te koop (wij hadden er zo een, superfijn!) die strak om het lijf van het kind zitten en een soort handvat achterop hebben. Een lange brede sjaal om de romp van het kind waarbij je de uiteinden vast kunt houden als je achter de fiets loopt is ook prettig. Er zijn ook voor dit doel speciale stangen te koop die je verticaal op de bagagedrager kunt zetten.

Steeds wat meer los

Als het fietsen zonder zijwieltjes goed gaat kun je steeds meer loslaten. Je loopt als ouder nog wel mee om op te vangen bij bochten of als het wegfietst of juist stopt, maar je zult steeds langere stukken niet meer hoeven te ondersteunen. Soms wil je kind niet dat je loslaat maar is het eigenlijk niet meer nodig. Laat je kind dan zien het helemaal zélf  zijn evenwicht kan houden. Dit geeft hem meer zelfvertrouwen en durf.

Stoppen zonder omvallen

Eerst zal het kind een stukje rechtdoor kunnen fietsen zonder zijwieltjes zonder dat het omvalt. Het opstappen en remmen en afstappen is wat lastiger, maar ook dat hoort erbij. Oefen dus ook dat het kind stopt en één been aan de grond zet.

Hoe lang duurt het voor je kind kan fietsen zonder zijwieltjes

Ook dat verschilt weer per kind natuurlijk. Soms duurt het een paar uur, maar het kan ook een paar dagen of een aantal weken duren. Heeft je kind geen zin om te oefenen, of is jouw geduld voor de dag op? Laat het dan even rusten. Het is geen wedstrijdje en uiteindelijk zal je kind het prima leren.

Fietsen in het verkeer

Kan je kind al lekker alleen fietsen in het parkje? In het verkeer is het nog wel even oppassen. Jonge kinderen kennen de verkeersregels nog niet zo goed en hebben vooral ook nog niet het overzicht en het inschattingsvermogen dat nodig is om veilig aan druk verkeer deel te nemen. Daarbij, kinderen zijn klein en doen soms onverwachte dingen, dat maakt ook dat automobilisten ze niet altijd in de gaten hebben. Blijf er de eerste jaren dan ook altijd bij als je kind door het verkeer gaat.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!