De masseuse (of waarom Aziatische vrouwtjes zo sterk zijn)

Ik houd van sauna’s, ik houd van massages krijgen. Voor de ontspanning maar vooral die rugspieren en de nek willen nog wel eens heel erg vast gaan zitten en dan is een massage heerlijk. De benen, armen en hoofd doen trouwens ook graag mee als het zo uitkomt.

Sauna mét massage is ook prima trouwens. Maar dan reken je ook wel iets af na zo’n dagje. Het is het me wel waard, maar om dat nou elke maand te doen… Soms laat ik me ook wel eens verleiden tot het meedoen aan zo’n goedkope actie. Na een massage bij een voor mij onbekend adres in 2012 schreef ik het volgende.

Chinese massage

Ergens in een achteraf straatje van de oude binnenstad moest ik zijn. Toen de deur openging klonk er in plaats van een klassieke dingdong een ingeblikte maar zeer vrolijk Ni Hao. Ik werd verwezen naar een wachtkamer waar een vriendelijk knikkend maar verder weinig communicatief Chinees vrouwtje me kwam halen. Ze loodste me een klein kamertje binnen. Uitkleden, gebaarde ze naar de kapstok. En voor ik het wist lag ik op mijn buik op een tafel, met mijn neus in een gat en werd ik door het vriendelijke, iele dametje in elkaar getimmerd.

“Zit vast he!” merkte ze op. Ah, iemand die weet waar ze het over heeft, dacht ik eerst nog, fijn. Maar ze begon steeds agressiever op mijn vast zittende schouders in te beuken. Mijn rug kromde zich vanzelf tegen die ongelofelijk harde knokkels die tegen mijn ruggengraat duwden. “Ontspannen!” klonk het streng. Alsof dat eenvoudig is op de martelbank. Er was geen zacht achtergrondmuziekje, geen lekkere geurtjes, geen ontspannende zachte handen op mijn rug (“want dat welkt niet, moet hald”). Ze dacht dat ik er vanavond nog wel wat last van kon hebben maar: “daalna, alles los!” Hoewel ik voor het beste effect nog zeker twee keer terug moest komen. “Ik geef jou goede plijs!”

Ondertussen instrueerde ze dwars door de hardboard muurtjes haar collega die blijkbaar iemand aan de balie had staan. In het Chinees, dus helemaal begrepen deed ik het niet. Misschien bestelde ze alvast wel wat kneuzingen-gel, weet ik veel. Terwijl ik mijn pijn lag te verbijten kon ik ook een opborrelende giechel niet onderdrukken. Het vrouwtje, het hele gedoe, zelfs het geluid van die stomme deurbel. Het was één grote karikatuur, ik zag mezelf al in de nieuwste Kuifje of Asterix en Obelix in het Velle Oosten.

Toen ik zeker wist dat alle botten in mijn rug van plaats verwisseld waren en het bindweefsel van mijn heupen inmiddels op mijn buik zat klonk het niet onvriendelijk: “Omdlaaien alseblief”. O God. Daar ging ze weer verder, na een paar vriendelijke aaitjes door mijn haar greep ze me ergens bij mijn nek en probeerde ze mijn kop van mijn romp af te schroeven.

En toen was het uur eindelijk voorbij. “Klaal, mevlouw. Was het lekkel?”

En nu in 2019

Ik nam me toen voor om voorlopig niet meer in goedkope acties te trappen en alleen nog maar naar masseurs te gaan die ik ken of die werken bij de sauna waar ik altijd kom. Tot een paar maanden terug. De blauwe plekken van de Chinees in 2012 waren net weer wat weggezakt, en deze aanbieding zag er goed uit. Het bleek een Thaise masseuse. De website was veelbelovend. Bij de vele soorten massage stond ook een “ontspanningsmassage”. Dus dat zou vast goed komen.

Het vrouwtje dat deur opendeed kwam tot net boven mijn middel en woog ook niet zoveel. En dat was maar goed ook, want zoals man had beloofd ging ze daadwerkelijk bovenop me zitten om mijn ledematen nog verder uit elkaar te trekken dan ze normaal kunnen en puntige ellebogen in mijn spieren te duwen. Gelukkig was er ook een flink deel van de massagetechnieken dat me vertrouwder voorkwam en waar ik vaak erg bij ontspan en/of achteraf veel baat bij heb. Het was een super vriendelijk vrouwtje. Het kleine praktijkje zag er schoon en gezellig uit, en vooral belangrijk: mijn rug en nekspieren waren na afloop weer gewoon helemaal los. Zou ik toch vaker moeten doen.

Zelfs de thee achteraf was erg lekker. “Wat is het voor thee?”, vroeg ik nog. Cambodjaanse, begreep ik. Ik vroeg nog wat door wát voor kruiden dan, maar we begrepen elkaar niet echt. Het was wel heel gezond, zei ze. Thuis heb ik nog gegoogled, en bleek dat toch wat tegen te vallen toen ik eenmaal begreep dat ik het weer verkeerd had verstaan: het was natuurlijk Komboecha thee. Gefermenteerde zwam. Denk erover wat je wilt, dan doe ik dat ook.

Toch was het dit keer een prima bezoekje geweest. Een leuke ervaring en vooral een heerlijke massage waarbij ik weer helemaal “los” ben geduwd. Ik hoop dat ze veel klanten krijgt, en zal er zeker zelf ook nog eens naar toe gaan als ik in de buurt ben.

Heb jij ook last van “vastzittende” spieren in de rug? En wat vind je van massages?

13 reacties
 1. Wieneke zegt

  Wat ben jij stoer, zeg! Er mag niemand op mij zitten, hoor. Van tijd tot tijd zitten er een paar vervelende spierknopen in mijn rechterbovenarm. Hoe en wat is me een raadsel, maar het is nu eenmaal zo. Dan bel ik masseur Jeroen en die doet mij dan veel pijn. Gloeiende gloeiende peuteballen! Ik hou mijn mond en lijd, want als ik kreun en klaag zegt hij toch alleen maar dat ‘aaien niks helpt’, maar leuk is het echt niet. Na een twintig minuten beulen op die arme arm is het klaar en ik overhandig hem mijn meegebrachte tube Arnicaforce (Vogel) tegen de blauwe plekken, die anders meteen ontstaan. Dat helpt echt geweldig, ik kan het je aanraden. Een dag lang voelt e.e.a. nog wat beurs, maar dan ben ik de narigheid weer voor een hele tijd kwijt.

  1. Saralien zegt

   Oei, dat klinkt veel stoerder! Maar he, als het helpt…

 2. Naomi zegt

  Proest. Ik moest erg lachen om hoe je je ervaring van 2012 beschrijft, ondanks dat ik mezelf voorhield dat jij veel pijn had;). Bij mij zit het bovenin mijn rug en in mijn nek ook muurvast, maar ik waag me niet verder dan de praktijk van de fysiotherapeute. Pijnlijk, maar toch redelijk effectief.

 3. Rietepietz zegt

  Nek en schouders zitten permanent vast, massage is altijd heerlijk ,…. achteraf, op het moment zelf is het meestal behoorlijk pijnlijk als het om losmaken gaat. Maar gewoon ontspanningsmassage , zoals bij kleindochter Annemarie in haar salon, dát is heerlijk.

 4. Mrs. T. zegt

  Mijn lijf zit helemaal in de knoop wat dat betreft. Misschien inderdaad ook ‘ns een massage overwegen.

 5. Villasappho zegt

  1 keer een arm niet meer kunnen bewegen net 5 minuten knoop eruit. Moet er niet aan denken eerlijk gezegd.

 6. Marlou zegt

  Hoi Saralien,

  massages… heerlijk!
  Ik vind het zoooo lekker!
  Maar liever niet zo heel hard.
  Gewoon een beetje met een wierookje en een warme olie: ayurvedisch vind ik het fijnst.
  Ik geloof niet zo in dat geneuk…

  Groetjes en vrolijke paas van Marlou

  .

  1. Saralien zegt

   Ge-wat? Daar kwam ik ook niet voor hoor! 🙂 Maar het is een kunst, goed kunnen masseren. Daarom was ik ook zo bedroefd toen “mijn” masseur/fysiotherapeut met pensioen ging. Hij wist prima de balans tussen effectief en ontspannend.

   1. Marlou zegt

    Hoi Saralien,

    ik keek even of mijn antwoord wel doorgekomen was…Ik bedoelde natuurlijk geBeuk…
    Ohohoh… sorry…

    1. Saralien zegt

     Ze zitten dicht bij elkaar, die lettertjes 🙂

 7. Sheila zegt

  Thaise massages zijn pittig! Niet te geloven hè wat voor kracht er dan in zo’n vrouwtje zit. Ik zei vandaag nog tegen mijn man, één van de voordelen van onze volgende bestemming (Indonesië) is dat je er goede en betaalbare massages kan vinden. Was van plan om het om de dag te doen 🙂

 8. Anke zegt

  Ik vind het wel aangenaam zo’n Thaise massage, maar ik vraag wel altijd de ‘zachte’ versie als ze de optie geven, haha! Die komboecha…Nee, daar zou ik me ook niet aan durven wagen denk ik. Goed dat ze het er niet bij vertelde voor je het opdronk 😉

 9. nicole zegt

  In de sauna ben ik nog nooit geweest, maar ik heb wel ooit een massage gehad. Maar ik vind het lastig om me te ontspannen dus het was denk ik niet zo effectief als had gekund.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!