Moderne preutsheid en censuur

Wij hebben de VPRO gids. Vroeger om te zien welke programma’s er op tv kwamen, tegenwoordig vooral omdat we nog geen zin hebben gemaakt het abonnement op te zeggen. Een beetje luiheid, maar vooral dragen we de VPRO een warm hart toe.

Binnenkant gids: korte uitleg van de omslag. Heb er zelf voor de zekerheid maar wat digitale broekjes aan toegevoegd om te voorkomen dat deze blog op zwart wordt gezet 🙂

De omslag van de gids is elke week weer een leuke verrassing, creatief, altijd anders. Deze week was het een variatie op dé politieke partij poster van de PSP  uit 1970, de naakte vrouw bij de koe met de tekst  “ontwapenend” eronder (lees meer over de bekroonde poster en het model in deze artikelen van de Volkskrant).

“Die poster hangt bij ons in het geschiedenislokaal”, wist de 16 jarige zoon me te vertellen. “Ik vind het wel een beetje lullig voor de postbode die die foto overal door de brievenbus moet duwen”, voelde de 13 jarige dochter met de postbode mee. Ik moest er om glimlachen en postte de quote met de foto van de voorkant van de gids op mijn instagram account. “Gelukkig zat er nog wel een plastic cellofaantje om heen”, schreef ik er nog bij.

De instapost stond er héél even, en toen kreeg ik de melding dat ik een foto had gepost die niet door de beugel kon. De foto was verwijderd en ik werd gewaarschuwd dit niet nog eens te proberen anders werd mijn account ook verwijderd. Censuur!

Ik moest daar even over nadenken. Huh? Wie? Ik? Wat deed ik?  Een onschuldige tv gids op de foto zetten? Ik ben geen voorstander van p.orno of viezigheid op het internet, en zou de laatste zijn die dat doet. Maar dit, dit was toch “alleen maar” een blote vent? Wat is er mis met bloot? Of je nu oud bent of jong, mooi of lelijk, het is puur natuur en goed zoals het is, toch? En dan had dit beeld ook nog eens een cultureel perspectief. Belachelijk dat dat niet meer kan.

Mijn echtgenoot – ja ja soms… – nuanceerde. Natuurlijk kan het computerprogramma dat de hele dag op “foute” plaatjes zit te scannen dat verschil nog niet zien, tussen het ene en het andere bloot. Dat snap ik ook wel weer.

Aan de andere kant vind ik het wel ook wel eens zorgelijk dat het soms lijkt alsof men anno nu weer veel preutser en tuttiger aan het worden is dan in die jaren dat ik jong was. Misschien was dat ook juist wel een beetje het punt dat ik wilde maken. Ik zelf, kind van de jaren 70 en 80, vond het alleen maar een beetje grappig, en zou ook toen ik zelf 13 was niet geschokt zijn geweest bij het zien ervan. Nare foto’s vol geweld, dáár kan ik niet tegen. Dezelfde man maar dan met een kogelwond, of een spontaan opengebarsten appendix, dat hoeft niet in beeld wat mij betreft. Of als hij – geheel gekleed desnoods – gekke dingen zou doen met…  dat ook niet. Je snapt mijn punt wellicht. Maar alleen maar een beetje bloot, dat is niet gek toch.

Maar er kan steeds minder, lijkt het. In Amerikaanse tv series zie je soms de vreemdste dingen, maar geen centimeter bloot. Ook niet onder de douche. En als men in Hollywood met elkaar naar bed gaat blijven de panties gewoon aan (en de make-up blijft perfect zitten). En dat vind ik dan weer een beetje vreemd.

Wat vinden jullie?

17 reacties
 1. Villasappho zegt

  Ben een beetje afgeleid door de reclame op je blog. Ik zie liever geen naaktfoto’s als ik er niet om gevraagd heb. En daar heel heel veel kinderen op internet zitten denk ik dat het maar beter is dat mensen er broekjes overheen doen.

  1. Saralien zegt

   Ieder zijn mening natuurlijk, maar is bloot voorbehouden aan volwassenen? Mogen kinderen ook niet naar het museum om Rubens schone naakten te gaan bekijken?

   1. Villasappho zegt

    Er is wel een verschil tussen onverwacht naakt op internet en kunst in een museum.

 2. Bertie zegt

  Oh wat ben ik het roerend met je eens. Eenser kan niet. Bij mij werd een foto gemaakt in een museum verwijderd

 3. Bertie zegt

  Oh ik ben het zo met je eens. Eenser kan niet

 4. Naomi zegt

  Tja, eh. Wat moet ik er nou toch van zeggen. Ik vind een beetje censuur echt prima. Aan de andere kant nemen we kinderen wel mee naar musea met schilderijen waarop ook een hoop bloot te zien is. Dat kan dan weer wel. Vraag me dan toch af of Instagram dan ook censureert, als je zo’n schilderij zou plaatsen. Ik houd zelf niet van bloot, maar ik zag pas ook een post van iemand die haar foto van een moment borstvoeding moest verwijderen. Daar snap ik dan dus echt weer niks van. Ik kan niet echt iets bedenken dat natuurlijker is dan dat en zou niet weten waarom we daar zo moeilijk over moeten doen…

  1. Saralien zegt

   Dat borstvoedingsgedoe is helemaal van de zotte natuurlijk. Wat is er natuurlijker dan je kind zelf voeden? Dit onderstreept mijn punt: eind vorige eeuw was daar een stuk minder ophef over.

 5. Sandra zegt

  Hier was vroeger toch zo’n mooie term voor: functioneel bloot! En ik vond die voorkant inderdaad grappig, maar misschien wel omdat ik die poster waarop dit was gebaseerd ook herken.

 6. klaproos zegt

  je hebt gelijk, dat preutse amerikaanse daar wordt je wel eens niet goed van,
  van mij mag alles, behalve kinderporno, dát vind ik echt niet kunnen

 7. Mrs. T. zegt

  Volledig met je eens.

  Ha, als jongste hier de Sims speelt is het hilarisch hoe er af en toe geblurd wordt. Bizar.

 8. Marlou zegt

  Hoi Saralien,

  Ik ben gelukkig helemaal niet preuts.
  Maar ik kan niet tegen geweld. Daar ga ik van over m’nek.

  Doe mij maar een “grote, blote man in bed…” (van Brigitte Kaandorp!)
  En de voorkant van de VPRO-gids gewoon open en bloot!

  Groetjes van Marlou

  .

 9. nicole zegt

  Van deze foto had ik niets gedacht. Soms hoor je ook dat Facebook foto’s verwijderd van een vrouw die borstvoeding geeft. Ook dat hoeft van mij niet. Maar al dat bloot hoeft van mij ook weer niet, dus ik heb er gemengde gevoelens over.

 10. Rietepietz zegt

  Je man zal zeker gelijk hebben bij wat een rol speelt bij dat verwijderen. Maar “gewoon bloot” moet kunnen hoor, ben ik helemaal met je eens. Ik zoek nooit op bloot maar als ik dat tegenkom , zoals nu bij jou, waar het in het verhaal past val ik daar echt niet van om.Geen “bloot om het bloot” dus ,en dat moet kunnen.

 11. Wiek zegt

  Mijn make-up blijft ook altijd perfect zitten tijdens het vrijen, niks vreemds aan 😉
  Oh, dat bedoelde je niet…?
  Het is misschien ook alleen maar waar voor die keren dat ik met een blotebillengezicht in bed lig, maar hè, dat ben ik dan wel hartstikke echt.

  Verder vind ik dat we allemaal veel te benauwd doen over een beetje bloot. Al heb ik ook wel even teruggespoeld toen ik in Outlander meende een mannelijk g.slachtsd..l in beeld te zien, en verhip, het was echt waar! Ook was er een paar afleveringen verderop een vrouw te zien die handmatig haar borstvoeding afkolfde. Dat vond ik ook een beetje veel van het goede, maar zette me wel aan het denken. Eigenlijk moet borstvoeding zo normaal zijn dat zoiets gewoon in het verhaal past, en nu ging ik er wel over nadenken of ik de scene nodig vond. Dus eigenlijk ergerde ik me vooral aan mijzelf dat het mij opviel en aan onze cultuur waarin het ‘normaal’ is om zo’n scene abnormaal te vinden.

  1. Saralien zegt

   Ik heb ‘m gemist in Outlander! Ik heb wel regelmatig even weggekeken toen er “geopereerd” en gemarteld werd. Borstvoeding ja, iedereen móet het doen, maar het mag niet in beeld? Raar.

 12. pieke zegt

  ik vind het heel raar dat bloot en sex ongeveer hetzelfde is inmiddels. bloot is wat mij betreft prima, ook voor mijn teer beminde kindertjes. sexueel getinte afbeeldingen hoef ik niet te zien en zij al helemaal niet. helaas is de gemiddelde muziekclip dan al een uitdaging.

  1. Saralien zegt

   Ja precies, ben het helemaal met je eens! En je kunt best veel “vieze” of “rare” afbeeldingen vinden die wel gewoon goedgekeurd worden omdat er niet te veel bloot wordt getoond. Raar.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!