Follow:

Moderne preutsheid en censuur

Loesje poster

Wij hebben de VPRO gids. Vroeger om te zien welke programma’s er op tv kwamen, tegenwoordig vooral omdat we nog geen zin hebben gemaakt het abonnement op te zeggen. Een beetje luiheid, maar vooral dragen we de VPRO een warm hart toe.

Binnenkant gids: korte uitleg van de omslag. Heb er zelf voor de zekerheid maar wat digitale broekjes aan toegevoegd om te voorkomen dat deze blog op zwart wordt gezet 🙂

De omslag van de gids is elke week weer een leuke verrassing, creatief, altijd anders. Deze week was het een variatie op dé politieke partij poster van de PSP  uit 1970, de naakte vrouw bij de koe met de tekst  “ontwapenend” eronder (lees meer over de bekroonde poster en het model in deze artikelen van de Volkskrant).

“Die poster hangt bij ons in het geschiedenislokaal”, wist de 16 jarige zoon me te vertellen. “Ik vind het wel een beetje lullig voor de postbode die die foto overal door de brievenbus moet duwen”, voelde de 13 jarige dochter met de postbode mee. Ik moest er om glimlachen en postte de quote met de foto van de voorkant van de gids op mijn instagram account. “Gelukkig zat er nog wel een plastic cellofaantje om heen”, schreef ik er nog bij.

De instapost stond er héél even, en toen kreeg ik de melding dat ik een foto had gepost die niet door de beugel kon. De foto was verwijderd en ik werd gewaarschuwd dit niet nog eens te proberen anders werd mijn account ook verwijderd. Censuur!

Ik moest daar even over nadenken. Huh? Wie? Ik? Wat deed ik?  Een onschuldige tv gids op de foto zetten? Ik ben geen voorstander van p.orno of viezigheid op het internet, en zou de laatste zijn die dat doet. Maar dit, dit was toch “alleen maar” een blote vent? Wat is er mis met bloot? Of je nu oud bent of jong, mooi of lelijk, het is puur natuur en goed zoals het is, toch? En dan had dit beeld ook nog eens een cultureel perspectief. Belachelijk dat dat niet meer kan.

Mijn echtgenoot – ja ja soms… – nuanceerde. Natuurlijk kan het computerprogramma dat de hele dag op “foute” plaatjes zit te scannen dat verschil nog niet zien, tussen het ene en het andere bloot. Dat snap ik ook wel weer.

Aan de andere kant vind ik het wel ook wel eens zorgelijk dat het soms lijkt alsof men anno nu weer veel preutser en tuttiger aan het worden is dan in die jaren dat ik jong was. Misschien was dat ook juist wel een beetje het punt dat ik wilde maken. Ik zelf, kind van de jaren 70 en 80, vond het alleen maar een beetje grappig, en zou ook toen ik zelf 13 was niet geschokt zijn geweest bij het zien ervan. Nare foto’s vol geweld, dáár kan ik niet tegen. Dezelfde man maar dan met een kogelwond, of een spontaan opengebarsten appendix, dat hoeft niet in beeld wat mij betreft. Of als hij – geheel gekleed desnoods – gekke dingen zou doen met…  dat ook niet. Je snapt mijn punt wellicht. Maar alleen maar een beetje bloot, dat is niet gek toch.

Maar er kan steeds minder, lijkt het. In Amerikaanse tv series zie je soms de vreemdste dingen, maar geen centimeter bloot. Ook niet onder de douche. En als men in Hollywood met elkaar naar bed gaat blijven de panties gewoon aan (en de make-up blijft perfect zitten). En dat vind ik dan weer een beetje vreemd.

Wat vinden jullie?

Share on
Previous Post Next Post

Lees ook