Mama gaat weer buitenshuis werken

Hoe combineer je werk en zorg

Er breken andere tijden aan in huize Saralien. Ik heb namelijk een contract getekend, bij een werkgever. Na 9 jaar thuis te hebben gewerkt (en dan niet alleen als slechte huisvrouw en overbezorgde curling-moeder maar ook als serieuze zzp-er en website-eigenaar, die veel en vaak achter de pc zat wanneer de zorg voor de familie even geen prioriteit had) ga ik weer in dienst van een bedrijf, buitenshuis werken, op een heus kantoor, voor een heuse baas.Voor 4 dagen per week.

Huishouden en zorg combineren

Ik, en vooral ook de familie, moet er wel even aan wennen. Want al heb je echt betaald werk, zolang je thuis werkt ben je dus thuis en is het heel logisch dat je éven de was doet, éven de badkamer schrobt, éven de kinderen van en naar school/ortho/vriendjes/tennisles brengt en de meteropnemer hartelijk welkom heet. Al is dat laatste niet zo heel veel werk, het is toch handig dat iemand er is. Gelukkig zijn de middelbare scholieren van tegenwoordig veel thuis op vreemde tijden, dus die postbode en meteropnemer zullen niet vaak op hun neus kijken. Nu nog even kijken hoe we de pubers zover krijgen dat ze maaltijden gaan bereiden en de vaatwasser in- en uitruimen.

Overal met je neus bovenop

Ik vond het superfijn om er áltijd te zijn. Ik heb geen eerste woordjes of stapjes gemist bij de jongste, was er altijd als er “iets” op school was, zat klaar met kopjes thee (“heb je ook limonade?”) en kon de oudste twee altijd helpen (“duh, dat kan ik zelf wel”). Even een praatje, een vraag, ik was er voor de kinderen. En voor mijn ouders, die ook steeds meer hulp nodig hebben. Dat ben ik straks nog steeds, maar ik ben even wat minder flexibel in mijn tijden. Gelukkig zijn er gepensioneerde brussen voor mijn ouders die wel altijd kunnen en kunnen de oudste twee al heel veel zelf. Sterker nog, ze vinden het ook wel eens even lekker als mama niet thuis is om op hun vingers te kijken en te zeuren over huiswerk versus schermgebruik.

Opvang

De tienjarige, dat is een ander verhaal. Die gaat me missen, dat weet ik nu al. Aan de andere kant, hij zegt nu enorm stoer dat hij zijn best gaat doen om alles “alleen” te kunnen. Gelukkig hoeft dat nou ook weer niet. De pubers en de spelcomputer samen op een tienjarige laten passen voor twee hele middagen vind ik nog net wat te vroeg. We hebben dus naschoolse opvang geregeld (naast het dagje dag man en schoonzus om de beurt voor hun rekening nemen). Even kijken hoe hem dát bevalt. Misschien is het juist wel goed voor hem, beetje verplicht buiten spelen, nieuwe kinderen leren kennen.

Back to work: mijn voorbereidingen

En dan moet ik zelf even omschakelen. Van alle vrijheid om eigen tijd in te delen, weinig deadlines, maar ook elke avond en elk weekend goede ideeën uitwerken en mail checken naar het 9 tot 5 regime. Van in je onderbroek achter je eigen pc op zolder uitgebreid in je neus peuteren naar voortdurend onder de mensen en zorgen dat je er redelijk normaal uitziet. Van schelden tegen de pc naar kletspraatjes met collega’s. Van soms fantastische maar soms ook heel weinig inkomsten naar een vast salaris elke maand.

Ik heb dus:

 • een leesbril besteld. Om de kleine lettertjes op het beeldscherm beter te kunnen zien.

Een iets “stylish verantwoorder” model waar ik ook vreemden onder ogen mee durf te komen.

 • Nieuwe kleding gekocht. Niet dat ik straks voor miljoenen tv kijkers moet presenteren of lintjes moet knippen, maar in wat nieuwe kleding voel ik me toch wel prettiger.

In de categorie “gewoon een klein beetje netjes maar niet te” en vooral wat mij betreft lekker zittend. Zo’n hele dag met te strakke broek in mijn middel, dat red ik niet meer.

Welkom

En toen kwam de Fleurop bezorger met een welkomstboeketje aan de deur. Wat een mooie bloemen! Ik denk dat ze echt blij met me zijn 🙂 Ik heb er zin in.

12 reacties
 1. Sandra zegt

  Spannend hoor, voor alle partijen, denk ik zo. En als jouw 10-jarige een beetje is zoals mijn 10-jarige gaat het heus wel goed op de buitenschoolse opvang. Oja en schelden op mijn pc doe ik ook op mijn werk! Succes en veel plezier met de nieuwe baan.

 2. Sandra zegt

  Succes met je buitenshuis baan! En schelden tegen je pc kan nog steeds hoor, dat doe ik ook en mijn collega’s kijken er niet eens van op.

 3. Mrs. T. zegt

  WAt leuk. Gefeliciteerd! Wat ga je precies doen? Veel reistijd? Wanneer begin je? Kortom: vragen, vragen, vragen!

 4. Rietepietz zegt

  Gefeliciteerd met deze nieuwe baan, tja, natuurlijk voor- én nadelen maar dat zal best snel wennen. Wat leuk dat je met bloemen verwelkomt wordt, daar werken dus
  mensen”.

 5. Anne zegt

  Spannend! Succes he, voor jou en je gezin 😁

 6. Naomi zegt

  Dat is een flinke stap. Gefeliciteerd met je baan. En als een werkgever je zulke bloemen stuurt, moet het haast wel goed gaan komen. Ik ben erg benieuwd hoe het jou/jullie gaat bevallen.

 7. Nicolet zegt

  Wat leuk, gefeliciteerd met je nieuwe baan. Wat ga je doen? Ver van huis?

 8. Ingrid zegt

  Wat fijn voor je!

 9. Rianne zegt

  Gefeliciteerd. Wat leuk maar ook fijn voor je.
  Een baan, da’s ook mijn excuus voor een nieuwe garderobe. Nu nog niet,maar straks, als het zover is..

  1. Saralien zegt

   Ik ben er eerlijk gezegd heel dubbel in. Natuurlijk fijn dat ze me willen en me meer betalen dan ik nu zelf voor elkaar krijg met zzp-en, maar ik lever ook heel wat in. Hoop dat dat tegen elkaar opweegt en de balans niet doorslaat.

 10. Wieneke zegt

  Ach, kijk het gewoon maar eens aan. Het is een hele overgang zo te lezen. Je hebt toch wel een soort van proeftijd of is dat afgeschaft? Ik ben zelf wel eens weggegaan in de proeftijd, want het was gewoon een rotbaan met een stel haatennijdcollega’s en dat had ik al snel door. Brrrr!!! Next dus! Maar dat was toen heel erg gemakkelijk, want ze zaten te springen om personeel overal.

 11. Bertie zegt

  Dat zal wennen zijn. Mij is het ongeveer net zo vergaan indertijd en dat kwam helemaal goed. Bij jou vast ook. Alleen die bloemen van je nieuwe werk, die kreeg ik niet. Echt superleuk! Veel succes

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!