Ogen laten laseren: heeft dat zin als je slecht ziet?

Over de ooglaserbehandeling, kosten en toepassing

Vroeger zag ik alles superscherp, maar met de jaren steeds minder. Vooral voor de kleine lettertjes en het beeldscherm is het nodig om een leesbril te gebruiken. Mijn echtgenoot is juist bijziend en draagt al jaren een bril om goed in de verte te kunnen kijken. Ik wil eigenlijk geen bril. Ten eerste heb ik geen brillengezicht en ben ik wel ijdel. Ten tweede is zo’n bril ook verre van praktisch natuurlijk. En contactlenzen geven me geïrriteerde, rode ogen.

Sommige mensen zweren bij een ooglaserbehandeling en kunnen daar weer zonder bril goed zien. Maar zou dat voor ons ook een optie zijn? En hoeveel kost het om je ogen te laten laseren?

Waarom zie je slecht?

Even in het kort hoe werkt het oog? Het licht wat je oog binnenkomt wordt door je hoornvlies (het buitenste laagje van je oog) en door je ooglens van richting veranderd. Dit noemen we de breking van het licht. Achterin je oog komen de lichtstralen samen op je netvlies. Als het licht niet voldoende wordt gebroken, komen de lichtstralen niet goed op je netvlies terecht. De stralen kunnen te sterk worden gebroken (bijziendheid) of juist niet sterk genoeg (verziendheid). Het resultaat is in beide gevallen dat je slecht ziet.

Hier kun je nog meer uitleg vinden in dit  filmpje over het oog.

Ogen laten laseren: de behandeling

Al bijna dertig jaar geleden was het toen Dr. Trokel zijn laserapparaat Excimel Laser op het eerste menselijke oog richtte. Sinds die tijd zijn de apparaten enorm verbeterd. Een ingreep duurt tegenwoordig nog maar enkele minuten per oog. De hele procedure doet geen pijn, is veilig en heel nauwkeurig. Ogen laseren gebeurt niet meer alleen in privé klinieken maar ook in normale ziekenhuizen. Een laserbehandeling van het oog wordt daar bijvoorbeeld uitgevoerd als er sprake is van scheurtjes in het netvlies, suikerziekte in het oog, glaucoom of nastaar.

Tijdens het laseren wordt de vorm van het hoornvlies aangepast, zodat het licht anders breekt in je oog. Dit gebeurt in de diepere laag van het hoornvlies, zodat de verandering blijvend is. Je ligt tijdens de behandeling op de behandeltafel. Over je oog ligt de microscoop van de laser en de oogarts vraagt je om in een knipperend lampje te kijken. De hele behandeling duurt ongeveer tien minuten per oog. Je voelt er wel wat van, maar het is niet erg pijnlijk. Je bent namelijk tijdens de behandeling verdoofd met speciale oogdruppels.

Resultaten na behandeling

De duur van het herstel hangt af van het type behandeling, maar meestal kun je binnen een of twee dagen je dagelijkse bezigheden weer doen. De eerste paar uur kan je last hebben van lichtvlekken of wat irritatie van je oog. Binnen zes weken stabiliseert je zicht, waarna je weer goed kan zien.

Risico’s van een ooglaserbehandeling

Het gebeurt zelden dat er iets misgaat tijdens een laserbehandeling aan je ogen, maar het is wel prettig om van tevoren te weten wat de eventuele risico’s zijn:

 • Over- of ondercorrectie: de oogafwijking wordt iets te veel of iets te weinig gecorrigeerd. Meestal wordt dit opgelost met een tweede laserbehandeling.
 • Infectie: je krijgt na de behandeling antibiotica en ontstekingsremmers om het risico hierop te beperken.
 • Droge ogen: de eerste maanden na je behandeling heb je soms kunsttranen nodig om droge ogen te verminderen. Meestal is dit na drie tot zes maanden verdwenen.
 • Vertroebeling van hoornvlies: er is een kleine kans (5%) dat je hoornvlies wat vertroebeld na de behandeling. Dit verdwijnt in principe na drie tot twaalf maanden.
 • Schitteringen rond lichtbronnen (halo’s): soms zie je ‘s nachts rond lichtbronnen schitteringen. Als dit probleem aanhoudt, kan dit het rijden ‘s nachts moeilijker maken. Meestal verdwijnt het na enige tijd vanzelf.

Helpt ooglaserbehandeling tegen verziendheid?

Een ooglaserbehandeling helpt bij bijziendheid, verziendheid en bij een cilinderafwijking. Het helpt echter niet bij ouderdomsverziendheid.  Als je ouder wordt, gaat de lens in je oog namelijk langzaam steeds minder goed werken. Dit is een natuurlijk verschijnsel, wat met ooglaserbehandeling helaas niet kan worden voorkomen.

Heb je echter al vanaf jonge leeftijd een afwijking aan je ogen, dan helpt een laserbehandeling wel om je hier vanaf te helpen. Ook op latere leeftijd. De meeste klinieken houden een leeftijd aan van 18-60 jaar.

Wat kost een ooglaserbehandeling?

De prijs verschilt per kliniek en per type behandeling, maar ligt ongeveer tussen de 800 en 2500 euro. Die prijs is per oog. Op de lange termijn spaar je wel geld uit die je anders aan brillen of lenzen kwijt zou zijn.

Of je zorgverzekeraar (een gedeelte van) de behandeling vergoedt, hangt af van de regels van je verzekeraar. Vraag dit van tevoren na, zodat je niet achteraf onverwachte kosten krijgt.

Als je een medische indicatie hebt, zijn de regels weer anders. De kliniek waar je je oog of ogen laat laseren kan je hier meer over vertellen. Of neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar.

Eventuele nabehandeling binnen twee jaar is bij veel klinieken kosteloos. En het onderzoek of je in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling is meestal ook gratis.

Kom ik in aanmerking voor een ooglaserbehandeling?

Bij de kliniek doen ze een uitgebreid vooronderzoek om te kijken of jouw zicht verbeterd kan worden wanneer je ogen worden gelaserd. Dit is voor ongeveer driekwart van de mensen met zichtproblemen het geval. Enkele voorwaarden zijn:

 • Je bent tussen de 18 en 60 jaar oud.
 • Je oogsterkte is minimaal 6 maanden hetzelfde gebleven, de afwijking ligt ergens tussen de -10 en +4.
 • Je hebt een goede algemene gezondheid.
8 reacties
 1. nicole zegt

  Mijn jongste zusje heeft het gedaan en is er superblij mee. Bij mij vraag ik me af of het nog wel zin heeft omdat ik 50 ben. Word je dan vervolgens niet bijziend, en moet je dan niet alsnog een leesbril?

 2. Naomi zegt

  Nooit geweten dat je met een plussterkte ook kan laten laseren. Ik heb plus en heb er om die reden nooit over nagedacht. Sowieso laat ik niet laseren. Ik ben juist superblij met mijn bril. Zonder heb ik altijd het gevoel dat ik maar half ben aangekleed;).

 3. Liesbethblogt zegt

  Ik denk niet dat ik er ooit aan ga beginnen.

 4. Rietepietz zegt

  Ik hoef er gelukkig niet over na te denken, ben gewoon te oud;-)

 5. Jeanette zegt

  Ik ben net als jouw man, bijziend. Ik draag al sinds mijn 13e een bril, was superblij op mijn 20e toen ik lenzen ging dragen, dat heb ik 20 jaar gedaan en toen lieten mijn ogen weten, dat niet meer prettig te vinden en sinds een jaar of 10 heb ik dus weer…helaas, een bril.

  Ik irriteer mij aan de bril, heb er veel, 2x multifocaal, 2x zonnebril multifocaal en een computerbril. Op af, op af, op af…gek word ik er van… Maar niet zo gek dat ik over het laseren nadenk. Ik vind dat ‘eng’. Stel dat het verkeerd gaat, dan zie ik helemaal niets meer.
  Vlekken zie ik nu al zo nu en dan.

  Ik vermoed dat ik over een paar jaar vast wel staar krijg en daar aan geopereerd moet worden, (dat zit in mijn familie).

  Ik tob nog wel even door met een bril.

  Wat jouw ijdelheid betreft, ik heb zo’n man. Die eigenlijk een bril moet voor de kleine lettertjes maar dat niet aanschaft…’Want ik heb er geen hoofd voor’… Onzin …gewoon pure ijdelheid *steekt nu tong uit naar jou en mijn man* haha

  Maar ik ken een aantal mensen die wel hun ogen hebben laten laseren, maar al op jongere leeftijd dan dat jij en ik nu zijn. Ik weet van die mensen dat ze nu toch wel weer minimaal een leesbril nodig hebben (ik weet alleen niet of deze mensen bij-/of verziend waren) en 1 heeft zelfs weer een gewone bril nodig. Dus of het echt nut heeft dat laseren?

 6. Nicky zegt

  Het lijkt mij best akelig. Maar ik hoor alleen maar positieve verhalen.

 7. Henk 50 zegt

  Ik twijfel nog… Met 70 plus nog geen leesbril, alleen als er te weinig licht is. Maar het wordt allemaal wel lastiger…

 8. Henk 50 zegt

  Ik twijfel nog… Met 70 plus nog geen leesbril, alleen als er te weinig licht is. Maar het wordt allemaal wel lastiger… Tordat ik nu lees dat boven de 60 niet gelaserd wordt… Hoewel een vriend van mij (65 +) vorig jaar wel zijn ogen heeft laten laseren.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!