Help, de lettertjes worden te klein!

Ouderdom en de leesbril

Het begon met de lettertjes op de potten en pakken als ik ’s avonds wilde koken. Ik was moe, het was donker, en ik kon niet meer lezen hoe lang die lasagne nu eigenlijk in de oven moest of op wat voor stand. Nou zijn die lettertjes vaak ook erg klein, maar het werd steeds erger. De krant lezen bijvoorbeeld, wordt lastig. Tijdens het boodschappen doen in de supermarkt zie ik vaak niet meer wat er op de achterkant van de verpakking staat. En als ik uit eten ga moet mijn partner de menukaart voorlezen, want dat kaarslicht is wel romantisch maar in het donker zie ik helemaal die letters niet meer. De tekst verder weg houden scheelt wel iets, maar het lijkt wel of mijn armen steeds langer moeten worden om de tekst nog goed scherp te kunnen krijgen.

Een bekende kwaal voor veel mensen van middelbare leeftijd, ouderdomsverziendheid, de ogen gaan helaas wat achteruit.“Mijn ogen doen het prima, maar mijn armen zijn te kort”, zei een wat oudere collega altijd. Inmiddels begrijp ik precies wat hij bedoelde!

“Mijn ogen doen het prima, maar mijn armen zijn te kort”

Hoe zorg je ervoor dat je toch goed kan lezen en zien? Vijf tips om beter te zien als je ogen achteruit gaan.

1. Laat je ogen een keer onderzoeken.

Als je jezelf herkent in de situatie hierboven, is het tijd om eens een bezoekje te brengen aan de opticien. Vaak doen ze een gratis oogmeting, zeker als je – wanneer de test dat uitwijst – een bril of contactlenzen bij ze koopt. Dan is een oogmeting meestal bij de prijs inbegrepen, maar vraag het even na. Anders kost het rond de €30-€40.

Je kunt ook gratis online een oogmeting doen. Het Oogfonds biedt een gratis online oogtest aan, zodat je kunt kijken of je eventueel een bril nodig hebt of dat je mogelijk een arts moet bezoeken. Deze test geeft alleen een indicatie, het vervangt niet het advies van een professional.

2. Geef je ogen pauze

Kleine lettertjes lezen is inspannend voor de ogen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je ogen hier niet permanent beschadigd van kunnen raken, maar je ogen worden wel moe. Vooral als je langdurig naar een beeldscherm staart. Van een beeldscherm lezen is namelijk anders dan lezen van een papieren bladzijde.

 • Zorg voor een beeldscherm van goede kwaliteit dat niet flikkert of waar lijnen doorheen lopen.
 • Ga recht voor het beeldscherm zitten en houdt 50-70 cm afstand tussen je ogen en het scherm.
 • Als je twee verschillende teksten tegelijk leest, of op twee verschillende schermen werkt, zorg dan dat beide ongeveer even ver van je ogen vandaan zijn. Zo hoeven je ogen niet steeds opnieuw scherp te stellen.
 • Kijk even weg van je boek of beeldscherm of sluit je ogen even. Na een paar minuten kunnen je ogen er weer tegenaan!

3. Oogyoga houdt je ogen fit!

Met oefeningen houd je de spieren in je ogen in optimale conditie. Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt doen. Drie voorbeelden van oefeningen zijn:

 1. Je ogen uitlaten: frisse lucht is goed voor je ogen. Maak een wandeling buiten en kijk naar de wereld om je heen. De constante afwisseling van dichtbij en ver weg kijken is een goede training voor je ogen. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je ogen meer zuurstof krijgen.
 2. Laat je ogen afdwalen: lang naar hetzelfde kijken is vermoeiend voor je ogen. Laat je ogen daarom regelmatig even afdwalen. Kijk even uit het raam of naar het mooie schilderij boven je bureau. Een halve minuut is al voldoende om je ogen tot rust te laten komen.
 3. Volg je duim: steek je duim op met gestrekte arm. Beweeg dan langzaam je duim naar je neus toe. Volg hem met je ogen. Als je duim bij je neus is aangekomen, sluit je je ogen een paar tellen. In de tussentijd strek je je arm weer uit. Herhaal deze oefening een keer of vijf.

4. Eet je ogen gezond.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je kunt je ogen gezonder eten. Je ogen hebben namelijk veel verschillende voedingsstoffen nodig. Onder andere citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten zijn goed voor je ogen. En natuurlijk veel groente en fruit, want die barsten van de vitamines.

Naast gezond eten is ook een gezonde leefstijl belangrijk. Roken zorgt ervoor dat je ogen sneller verouderen, omdat er veel schadelijke stoffen in tabak zitten. Voldoende bewegen is juist goed, omdat dit de doorbloeding van je ogen bevordert.

5. De juiste leesbril.

Op een gegeven moment moet je er toch aan geloven; het is tijd voor een leesbril. Een bril op verkeerde sterkte is gelukkig niet per se schadelijk voor je ogen. Toch is het beter om eerst je ogen te laten meten bij een opticien, zodat je weet welke sterkte je nodig hebt. Een bril met de verkeerde sterkte kan juist klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeide ogen of soms zelfs nekpijn doordat je steeds je nek vreemd moet buigen om goed te kunnen lezen.

Een goedkoop brilletje van de drogist is vaak in het begin een makkelijke oplossing. Mocht je hem vaker nodig hebben, dan is het prettiger wanneer je bril je ook goed staat en lekker zit, dan zet je hem namelijk sneller op.

Er zijn vier verschillende typen leesbrillen:

 • Het brilletje dat je alleen opzet als je even iets moet lezen. Heeft één sterkte, alleen geschikt voor dichtbij. Wil je verderop kijken moet je hem afdoen of er overheen kijken.
 • Een bi-focale bril voor kijken en lezen, waarin onder in de bril een stukje glas zit om te kunnen lezen. Dit stukje is duidelijk zichtbaar in de bril.
 • De multi-focale bril, waarbij de onderzijde zo geslepen is dat je goed kan lezen zonder dat je dit aan de bril kan zien. De verschillende sterktes onderin en bovenin het glas lopen onzichtbaar in elkaar over.
 • De beeldschermbril of computerbril. Deze is afgesteld op de afstand tot het beeldscherm en in het onderste gedeelte op leesafstand om moeiteloos te kunnen switchen tussen toetsenbord of papier dichterbij en het scherm. Bovendien filteren de glazen het licht uit het scherm wat, zodat het rustiger voor je ogen is.

Tips voor het kopen van een leesbril

 1. Gebruik je de bril alleen voor heel af en toe om de allerkleinste lettertjes te lezen? Een leesbril van een paar euro volstaat waarschijnlijk ook… Heb je hem vaker nodig, ga dan eens langs bij de opticien.
 2. Het ligt voor de hand, maar kies in de eerste plaats een bril die lekker zit. Anders zet je hem niet vaak op. Net als met schoenen hoort een bril gelijk goed te zitten. De een zweert bij kunststof, de ander heeft liever metaal met verstelbare neusvleugels.
 3. Let op de vorm van je gezicht, je ogen en je wenkbrauwen. Zodat de bril een eenheid vormt met je gezicht.
 4. Kies een montuurkleur die bij je garderobe past, bij je ogen en bij je huid.
 5. Bedenk waarvoor je de bril gaat gebruiken (zie bovenstaande verschillende briltypes). Een bril die je de hele dag op hebt moet aan andere eisen voldoen dan een bril die je alleen gebruikt om de menukaart in het restaurant te lezen.

Heb jij een (lees)bril? 

8 reacties
 1. Naomi zegt

  Kuch. Ik kan ook kleine lettertjes niet lezen. Ik kreeg al op mijn twaalfde een plus-bril. Eén sterkte en ik heb ‘m heel de dag op, ook voor in de verte. Ik kon altijd nog wel kleine lettertjes lezen zonder bril (wat ik gek vond, want mijn moeder, met dezelfde sterkte, kon dat niet), maar de laatste twee jaar lukt het me echt niet meer. Wakker? Bril op. En hij gaat pas af als ik ga slapen. Ach ja… er zijn ergere dingen.
  Stond pas trouwens in een (donkere) winkel te tobben. Ik was met de fiets en had mijn zonnebril op sterkte op. Gewone bril niet bij me en ik had echt iets nodig waar ik etiketjes voor moest lezen…

 2. Jeanette zegt

  Ik kreeg op mijn 13e mijn 1e bril, minglazen. In de verte kon ik niet lezen, dichtbij wel. Van mijn 20e t/m en mijn 40e ongeveer, lenzen gedragen. Daar was ik erg blij mee. Helaas vonden mijn ogen het op een gegeven moment niet prettig meer en moest ik helaas weer overstappen op een bril. Ik hou er niet van, maar zonder bril is geen optie. Daar komt bij dat ik ook nog wat tegen operaties/ziekenhuizen heb, anders had ik vast al een hele poos geleden mijn ogen laten laseren. Dus dan maar een bril.

  Inmiddels ook nog multifocale glazen omdat ik de kleine lettertjes ook niet meer kon lezen en ik mijn bril meer af dan op had als ik wat moest lezen. Helaas gaan mijn ogen wel steeds achteruit de laatste jaren, waardoor die kleine lettertjes elke keer weer een ding zijn. Hopeloos lijkt het af en toe. Ik heb dan ook een aantal verschillende soorten brillen. Een bril voor normaal (wel multifocaal dus), een zonnebril op multifocale sterkte en een computerbril. Die laatste is trouwens wel heel fijn voor als ik lang aan de pc bezig ben. Stukken rustiger kijk ik naar de beeldschermen dan met de ‘gewone’ bril.

 3. Nicky zegt

  Ik heb overal van die drogisterij-brilletjes liggen. Dat werkt prima en dat weerhoud me er eigenlijk van om naar een opticien te gaan. Ze zitten prima en hoe het er uit ziet maakt mij niet uit. Ik zie het zelf toch niet.

 4. Berber zegt

  ik lees nog steeds zonder bril, hoe groot of klein de letter(tjes) ook zijn. Wel een bril om in de verte te kijken, al heel lang maar het is al jaren -2 en verandert niet.
  Vorig jaar met 3 vriendinnen bij de Italiaan gaan eten, de 3 dames (58, 61 en 68) pakten hun leesbrilletje om het menu te lezen en ik (75!!) las alles zonder enig probleem. Maar ik heb dan weer andere problemen die zij niet hebben.
  Berber

 5. nicole zegt

  Dat is dan weer het voordeel van altijd al slecht zien. Bij mij is het gecorrigeerd, en ik draag gewoon mijn normale bril en lenzen : )

 6. Rietepietz zegt

  Ben sinds een jaar of 2 multifocaal maar ben daar eigenlijk nog steeds niet echt aan gewend. Maar het moet maar, al die losse brillen is ook niet prettig.

 7. Villasappho zegt

  Goede info ik heb altijd een bril op mn neus. In bed lees ik zonder bril. Ik moet nog steeds voor een nieuwe, mn coronabril is reeds 3 keer gerepareerd en echt lelijk.

 8. Anita Willems zegt

  Sinds een paar jaar een bril voor beeldschermwerk en inmiddels voor alles wat gelezen moet worden. Hoeveel uur op een dag is dat wel niet?! Eigenlijk baal ik er wel van dat er zoveel uren op een dag zijn dat ik mijn ogen niet de rust kan geven die goed voor ze zou zijn. Ik weet zeker dat mijn ogen slechter zijn geworden door het vele intensieve beeldschermwerk.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!