Lui binnenweekend? Lekker puzzelen!

Wat een weer! Het stormt, de dakpannen klepperen op mijn dak. Bovendien is er ergens in Zuid Holland iets misgegaan met een tankwagen, er lekt gas. Daar zitten we dan wel ver van af, maar de stank is tot bij ons te ruiken. De ene NL-alert na de andere. Het levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, zegt men, maar het kan wel heel vies ruiken. Hmh. Daar was ik zelf al achter gekomen, ondanks dat de ramen en deuren gewoon stevig dicht waren.

Rustig weekend

Goed excuus om niet naar buiten te gaan dus. Bovendien, de zaterdagen tegenwoordig zijn leeg. Géén zwemles meer (daar volgt nog wel een blogje over, dat zwarte gat waar je invalt als je na járen opeens niet meer in het zwembad hoeft aan te treden), geen boodschappen want die worden thuisbezorgd. De kinderen hebben niet zo’n zin meer in leuke uitstapjes met de familie en houden graag pyjamadag op eigen kamer of op onze bank. Dus eh.. tja. Dan doe ik ook maar eens heel lui.

Mediteren

Bij lui en rustig aan en thuisblijven horen wat mij betreft een paar dingen: lekker eten, serie of film kijken en, terwijl de kinderen gamen of iets voor zichzelf doen maak ik een puzzel. Eén van 1000 stukjes, Jan van Haasteren. Ik word daar lekker rustig van, net als bij onkruid wieden, mijn gedachten vliegen alle kanten op maar er hoeft even niets. Dat wil zeggen, niets anders dan die stukjes bij elkaar harken, op de juiste plaats zien te leggen. En dáár kan ik dan bijna weer niet mee stoppen.

Legpuzzel Jan van Haasteren

De puzzels van van Haasteren zijn vrolijk, kleurrijk, veel details en dus niet al te moeilijk (ik bedoel, ik heb nog nachtmerries van die “kinder”puzzel van 20 stukjes van drie zwarte poesjes en een cavia op een donkergrijze achtergrond! De ene haar was niet van de ander te onderscheiden.) Ik krijg wel eens een puzzel doorgeschoven van mijn zussen, soms koop ik er zelf een. Bij Blokker.nl of het Kruitvat zijn ze wel eens in de aanbieding, bij BOL.com is de keuze groot. Inmiddels staat mijn hele kast vol, dus ik heb het voor het uitzoeken. Nadeel is wel dat ik al die puzzels al een keer heb gemaakt. Dan gaat het sneller, maar de verrassing is er dan een beetje af.

Dit keer begin ik aan de “danswedstrijd”, heet hij geloof ik. Of anders noem ik het maar zo. De eettafel wordt uitgeruimd, vanavond houden we het bord wel op de schoot. Of ik moet al zover zijn dat alle stukjes op de grote plaat passen die ik er voor heb gekocht, dan kan de puzzel met losse stukjes eventueel even op de grond.

 

Jan van Haasteren puzzel, 1000 stukjes, danswedstrijd
Jan van Haasteren puzzel, 1000 stukjes, danswedstrijd

Hoe ik legpuzzels maak

En zo zie je gelijk mijn techniek: ik begin met de buitenrand, dan zoek ik structuren (de muren, balken) en verder ga ik een beetje op kleur of opvallende kenmerken. Eilandjes, die langzaam aan elkaar groeien. Ik merk dat ik meer tussen de losse stukjes zoek en kijk of ik iets zie wat ik gebruiken kan, dan andersom. Zelden ga ik op zoek naar een stukje dat precies dáár in die hoek moet passen, die kleur, die vorm. En natuurlijk gebruik ik graag het voorbeeld van de tekening op de doos of, als ik geluk heb, een poster. En mijn leesbril ja. Die moet er ook bij. Anders is het niet te doen.

Toevallig kwam ik laatst een filmpje tegen van de tekenaar waarin hij vertelt over het maken van de puzzels.

 

Houd jij van puzzelen? 

5 reacties
 1. Naomi zegt

  Oeh, je brengt me op ideeën! Er ligt bij mij ook nog een in de kerstvakantie al half gemaakte puzzel en er liggen nog een paar nieuwe puzzels in de kast. Verslavend inderdaad, maar als ze niet in het zicht liggen, vergeet ik het weer. Toch maar weer eens opzoeken. Veel plezier met die van jou! Ik heb hetzelfde, dat het zo heerlijk ontspannend is. Gewoon nergens over nadenken. Heerlijk.

 2. Bertie zegt

  Bij vlagen houd ik ervan. Nu niet. Maar als, dan alleen Jan van Haasteren

 3. Vlinder zegt

  Die kende ik nog niet van Jan van Haasteren. Ik maak ook eilandjes maar niet zoveel als jij. Ik doe ook eerst de randjes en dan zoek ik inderdaad op structuur of een steeds terugkomend patroon. Ik ben nu bezig met twee puzzels van JvH. Gisterenavond even niets mee gedaan….

 4. Wiek zegt

  Ja, puzzelen is leuk. Al doe ik het zelf niet veel. Als kind wel en ik zie dochter het nu ook met veel plezier doen. Misschien puzzel ik nu graag met inhoudelijke thema’s. Naar iedereen luisteren en er dan een mooi verhaal van maken.

 5. Rietepietz zegt

  Er ligt de laatste jaren altijd wel een puzzel op de plank die over twee schragen heb liggen in de serre. Ik puzzel ongeveer op dezelfde manier als jij, héérlijk. Leuk filmpje van van Haasteren, wát een werk heeft die man eraan!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!