Samen Granny’s haken tijdens De Tour

De Tour de France is alsnog van start gegaan,  in aangepaste vorm en vooral op een hele andere tijd in het jaar dan anders. Ik had hem (haar?) eigenlijk nog niet zo gemist, maar nu hij (zij?) er is vind ik het toch wel weer leuk. En ik realiseerde me opeens: het is de  hoogste tijd dus om mijn haakspullen weer uit de mottenballen te halen!

Traditie

Het is  een soort persoonlijke traditie geworden: is er een groot sportevenement op tv, dan begin ik een of ander handwerkproject. Als kind al vond ik het leuk om te gaan haken of breien als mijn oma op bezoek kwam. Ze zat dan met mijn moeder te kletsen maar was nooit te beroerd om mij wat uit te leggen, voor te doen en de ergste knopen te ontwarren.

Gezellig, vond ik dat. Ook later. Een beetje met mijn handen prutsen en iets maken, terwijl ik op de achtergrond meeluisterde naar gesprekken van de oudere familieleden.  Regelmatig ook was er sport op tv waar de familie naar keek. Wielrennen vooral, de Ronde van Frankrijk maar ook de klassiekers. Soms een WK voetbal, schaatsen of de Olympische spelen. Dat vond ik wel gezellig, maar écht heel lang meekijken vond ik saai. Dus pakte ik er een brei- of haakwerkje bij. Met een half oog kijken wat er gebeurt en de commentaren aanhoren vind ik nog steeds heel gezellig. Zelfs als ik alleen thuis ben tijdens een sportevenement zet ik de tv aan en pak ik mijn haakwerkje erbij. Altijd gezellig. Ik herinner me heel wat dekens en truien, mensen ook die erbij waren. En heel soms zelfs wie wat gewonnen heeft in die wedstrijden.

Zo moeder zo dochter

En hoe leuk, toen ik zaterdag dus mijn wolletjes en haaknaald maar weer tevoorschijn haalde ging dochter spontaan mee doen. Na een heel kort opfriscursusje had ze de slag weer te pakken, en vlogen van twee kanten de bollen wol, scharen en uiteindelijk granny’s de kamer door. Zie foto boven voor de tussenstand na anderhalve dag. Ik word er zo vrolijk van, van al die leuke kleurtjes. En dan is het ook nog supergezellig met mijn lieve meisje er bij.

En zo ging het weekend voorbij. Wij dames druk aan de haak, man onderuit op de bank naar de Tour of Formule 1 kijkend, zo nu en dan met zijn ogen dicht en vreemde snurkgeluiden makend, maar weer op tijd wakker voor de finale. En af en toe schoven er een paar zonen door het beeld, op zoek naar een drankje of een hapje of een kletspraatje.

Granny deken of omslagdoek of …

Wat wij gaan maken weet ik nog niet. We zijn gewoon lekker bezig met vierkantjes maken, zonder vooropgezet plan. Maar wie weet, als de tourwinnaar bekend is, verzamel ik alle gemaakte vierkantjes en haak ze lekker aan elkaar tot een omslagdoek, een dekentje voor in de kattenmand of misschien wel een enorme dubbel omgeslagen tweepersoonssprei voor op iemands bed…

Het leuke van Granny’s of vierkantjes haken is dat het helemaal niet moeilijk is, je er niet heel goed voor op hoeft te letten tijdens het haken zelf, niet veel voor hoeft te tellen of goed te kijken waar die kleine lusjes zitten. Je grootje kan het ook, bij wijze van spreken.

Hoe haak je een granny vierkantje?

Start

Maak een lusje, en haak 5 lossen. Sluit de ring door in de eerste losse een halve vaste te haken.  In deze ring van lossen ga je verder met de eerste rij stokjes.

2e toer: haak 3 lossen (het eerste “stokje”) en daarnaast nog 2 stokjes. Let op: het bijzondere van “granny’s” is dat je niet je naald door een lusje van een vorige haaktour steekt, maar gewoon middenin het gat van de vorige ring.
Haak weer 3 lossen, dan 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes en nog een keer 3 lossen en 3 stokjes totdat je de vier “blaadjes” in de eerste ronde hebt gemaakt.  De 3 lossen zijn er voor om het grote gat te maken aan de randjes. Na het laatste groepje stokjes dus nog 3 lossen.

Sluit deze ronde weer af met een halve vaste in de bovenste van de drie lossen van het begin.

En verder…

In principe doe je elke ronde hetzelfde. In de bogen in de hoeken haak je twee keer een groepje van 3 stokjes met daartussenin 3 lossen. In de bogen aan de rand van het vierkant haak je één groepje van 3 stokjes. Tussen die groepjes aan de rand haak je steeds 1 losse.

Bekijk ook op deze blog een duidelijke uitleg met foto’s.

Hoe maak je een  gehaakte “granny” deken?

Dat is simpel. Als je genoeg vierkantjes hebt, dan kun je ze aan elkaar naaien, of direct aan elkaar haken. Desnoods met een rijtje stokjes van een neutrale achtergrondkleur om een mooi geheel te maken.

8 reacties
 1. mariimma zegt

  Grannies zijn jaren mijn favoriet geweest, tot de dag waarop ik geen dekens meer kon slijten bij vrienden en bekenden…
  Maar als ik die foto zo zie, gaat het weer kriebelen.

 2. Saralien zegt

  Ja dat ken ik, leuk om te doen maar soms is resultaat alleen geschikt voor de kringloop of om weer uit te halen 😉

 3. Rietepietz zegt

  Haken lukt me niet zonder barstende koppijn te krijgen maar breien is ook leuk om “bij de TV ” te doen. Maar dat soort sportfestijnen. kijk ik dan weer niet

 4. Naomi zegt

  Het ziet er geweldig uit. En superleuk, zeker nu je het samen met je dochter kunt doen. Een traditie om te koesteren.

 5. Nicole Orriëns zegt

  Wat een leuke traditie is dat. Veel succes met haken. Ik vind granny squares prachtig!

 6. Anne zegt

  Zo leuk! En haken is eigenlijk écht ideaal om doen tijdens het tour-kijken.

 7. Nicky zegt

  Da’s een mooie traditie. Mijn haakflow is allang weer over. Maar wie weet als ‘we’ weer gaan voetballen.

 8. Jeanette zegt

  Haken, breien… nee daar krijg je mij niet aan. Ik lees liever een boek.
  Maar jij en A veel grannyhaakplezier 🙂

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!