Spreeuwennest en ander vogelbezoek in de tuin

Ook vanuit het raam waar ik dit blogje schrijf zie ik vaak vogeltjes buiten, op mijn nieuwe dakterras. Kleine snelle musjes, grote brutale eksters, roodborstjes soms. In de tuin zitten veel pimpelmeesjes. Of misschien zijn het wel hele andere gele mezige vogelbeestjes die nu beledigd zijn dat ik ze voor pimpelmees heb uitgescholden, weet ik veel. Ik ben geen vogelkenner, al heb ik mijn ouders en oom wel eens wat horen roepen.

pimpelmees of koolmees
pimpelmees of koolmees (Bron: Pinterest)

Maar ik vind het wel gezellig, wat vogelbezoek zo in mijn tuin en op het balkon.

vogels lokken op het dakterras
Vogels lokken op het dakterras met nestkastje en vogelvoederhuisje

In dat broedkastje heeft nog geen vogel gebroed trouwens. Ze komen wel kijken, maar kennelijk zijn er andere plekken in het huis fijner, zoals de andere kant van het huis.

Eindelijk zijn we er dit jaar in geslaagd om de duivenoverlast onder het dak te beperken. Man heeft alles waar ze maar op gingen of konden gaan zitten dichtgetimmerd. Duif is afgedropen naar een andere plek denk ik. Waarop meneer en mevrouw spreeuw hun kans schoon zagen en in een klein gaatje onder het dak een fijn nest hebben gebouwd.

spreeuwennest onder dak dakpan
Volgens mij zitten ze hier …

Een spreeuw, dat is een prima tuinvogel. Het klinkt gezellig en zo’n nestje is natuurlijk supercute. Maar zelf de rommel aan takjes en nestmateriaal van het terras oprapen doen ze niet, en natuurlijk laten ook deze beesten weer flink veel poep los. Op het hout van de veranda. Dat spoelt niet zomaar weg met een regenbuitje of een tuinslang, daar moet op geboend worden met zeep. Maar goed, ze moeten ergens broeden, en ze zitten er niet het hele jaar door.

Ik lees bij de vogelbescherming:

De spreeuw broedt van half april tot in juni. Heeft één, soms twee legsels met gewoonlijk 4-6 eieren. Broedduur: 11-13 dagen. Is geen koloniebroeder, maar broedt wel graag met meerdere soortgenoten bij elkaar in de buurt. De jongen zitten 19-24 dagen in het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog zo’n 4-5 dagen gevoerd.

Het was een gepiep vanjewelste de laatste paar weken, maar nu zijn de jongen uitgevlogen denk ik. Ik hoor ze in ieder geval niet meer, maar ik heb ook nog niet één jonkie gezien. Of ze moeten al flink volwassen zijn. Zo goed kan ik de verschillende spreeuwen ook niet uit elkaar houden. En om het moeilijk te maken vliegen er ook nog andere vogels tussendoor.

spreeuw in boom
Een vrolijk fluitende tuinbezoeker

Hebben jullie veel vogels rond je huis? 

8 reacties
 1. nicole zegt

  Ja, sinds onze laatste kat ook spoorloos is verdwenen hebben we lekker veel vogels. En ik moedig het ook aan. Behalve die vieze duiven dan.

 2. Naomi zegt

  Het geluid van vogels om het huis vind ik zo heerlijk. En joh, je noemt ze gewoon allemaal ‘vogel’. Probleem van het niet weten van de namen opgelost. Tenminste, zo doe ik het;).

  1. Saralien zegt

   Haha, ja, dat werkt ook. “The Birds”, noemt mijn man ze meestal.

 3. Jeanette zegt

  Onze tuin herbergt ook heel wat vogels. Jouw ‘pimpelmeesjes’ zijn volgens mij koolmeesjes (met een geel buikje?) en verder zit hier al jaren het echtpaar merel in de heg en broeden daar elk jaar wel een paar eitjes uit, alhoewel die kuikens nogal sukkels zijn als ze eenmaal kunnen vliegen, die denken altijd dat ze door ons raam kunnen vliegen…. dus gevolg, hoofdpijn of… ze vallen dood neer 🙁 Beetje jammer. Heb al van alles geprobeerd om dat tegen te gaan, maar om 1 of andere reden denken die beestjes toch steeds dat ze door het glas kunnen vliegen.

  Ohja en de koolmeesjes broeden ook altijd wel in het vogelkastje aan de wand. We moeten dat ding eigenlijk vervangen want deze staat op instorten, maar we durven niet zo goed, omdat we nooit weten wanneer de vogeltjes gevlogen zijn.

  Verder ook veel spechten, die geregeld ruziën met elkaar, af en toe wat duiven (geen last van duivenpoep hier, klop wel even af nu 😉 ) en tegenwoordig zien we ook weer heel veel musjes. Hoop kabaal in 1 van de struiken waar ze allemaal graag in zitten.

  En sinds dit jaar vliegen er ook groene parkieten over en weer, ik heb ze nog niet in onze tuin gezien, wel dat ze er overheen vlogen.

  Maar het is een gezellige boel alles bij elkaar.

 4. Saralien zegt

  Gele buiken, ja, maar de kleur kop weet ik nu zo even niet, en je zult net zien dat er geen een in de buurt is om het te bekijken…. Heb een plaatje voor je opgezocht.

  Het is wel gezellig hoor, zeker. Jammer van de poep én jammer als onze stoere Nap denkt dat hij een wilde tijger is met jachtinstinct… ik vind ze leuker als ze nog aan één stuk zijn en vrolijk fluiten.

  1. Jeanette zegt

   Ik had na mijn antwoord ook gezocht op de verschillen tussen die vogeltjes, bij ons in de tuin zijn het echt koolmeesjes, bij jullie…geen idee, zou best kunnen dat jullie de pimpelmeesjes hebben. 😉

 5. Nicky zegt

  We hebben een balkon waar onze kat vaak ligt. Dus daar komen geen vogels. Rond ons huis wel veel zeemeeuwen. Vooral als de markt afgelopen is (die is in onze straat). Ik ben steeds weer verbaasd hoe groot die beesten zijn! En duiven! Er zat er laatst eentje in ons raamkozijn. Die heeft daar een nachtje gelogeerd. Zwaluwen zie ik ook vaak, die vind ik heel leuk om te zien.

  1. Saralien zegt

   Zwaluwen zie ik hier niet zo veel. Wel leuk inderdaad!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!