Suprises: puppie

Hoe maak je een leuke sinterklaassurprise voor een hondenliefhebber?

Dit jaar gaan we weer lootjes trekken met Sinterklaas, suprises en gedichten maken. Ik mag iets maken voor mijn zus, die nogal gek is op haar hond. Afgelopen jaar heeft die hond een stel mooie puppies gekregen. Ik ga er eentje voor haar knutselen van papier maché.

Hier hoe is dat heb gedaan.

Benodigheden surprise hond

 

Voor de hond zelf:

 • papier maché: maak het zelf van behanglijm en oude kranten
 • aluminiumfolie
 • een leeg plastic cupje van een Danoontje
 • zwarte en witte plakkaatverf
 • tape, dik zwart plakband
 • plakoogjes eventueel, maar kun je ook zelf uitknippen uit tape

Voor de mand:

 • een kartonnen doos
 • ketting of stukje touw
 • grote lap stof als deken

De basis maken

1. Verfrommel de kranten tot twee proppen: één voor het hoofd en een wat ovale prop voor het lijf. Plak het danoontje-bekertje op de kop vast met (schilders)tape. Dit wordt de neus.

2. Zet de twee bollen op elkaar. Ik heb er aluminiumfolie omheen gewikkeld omdat je aluminiumfolie goed kunt modelleren. Aan de achterkant kun je folie tot een staartje boetseren.

Stap 1: modelleer de vorm van de hond met kranten en aluminiumfolie.

3. De pootjes. Maak vier pootjes van opgerolde stukken krant en aluminiumfolie op dezelfde manier als het lijf. Aan de einde druk je de folie wat plat om een voetje te maken. De andere kant moet ook goed plat worden gemaakt zodat het tegen het lijf aan kan worden geplakt.

4. Plak de delen aan elkaar. Gebruik tape om alles extra vast te plakken. Je ziet er straks niets meer van als de papier maché er overheen gaat. Het belangrijkste is nu dat de vorm goed is en het frame stevig in elkaar zit en netjes blijft staan.

 

Stap 3: maak van de losse onderdelen een hondje

 

Afwerken met papier-maché

Zodra het frame klaar is kun je het gaan bekleden met papier maché.

 1. Maak eerst een pot behangplaksel.
 2. Scheur reepjes van de krant af.
 3. Doop de reepjes in de plaksel of besmeer ze met een kwast. Zorg dat de reepjes goed nat zijn.
 4. Plak de reepjes op het skelet zodat het helemaal bedekt is met papier
 5. Laten drogen!
 6. Doe eventueel een tweede laag papier-maché er op als je niet tevreden bent met de vorm of het papier nog niet stevig genoeg is.

 

Papier maché over het skelet plakken

Je geknutselde puppie afwerken

Je kunt je puppie van papier maché nu gaan verven. Die van mij werd wit met zwarte delen, maar als jij liever een bruine of een rode hebt is dat natuurlijk ook prima.

Maak de oren door stukje uit (gekleurd) karton te knippen. Plak de bovenkant van het oor vast aan het kopje van de pup, de rest van het oor mag los hangen.

De oogjes kun je los kopen in de knutselwinkel, maar ik heb ze gemaakt van zwarte stukjes karton en tape.

De zwarte staart en zwarte oren kun je verven, maar ik heb er voor gekozen ze af te werken met zwart stevig tape. Ook op de voorkant van de neus mag een zwart stukje tape, of als je een zachte neus wilt kun je een zwart stukje stof (panty) gebruiken.

Het halsbandje is uit een stuk vilt geknipt. Je kunt ook een ketting haken of een koordje gebruiken.

Een mandje voor je pup maken

Een surprise hoort natuurlijk een cadeau in zich verstopt te hebben. Dat kun je natuurlijk in het hondje stoppen, maar dan moet het beestje kapot worden gemaakt. Ik vond het leuker om er een mandje omheen te maken waar het cadeau (een kalender, in dit geval) prima in paste.

De kartonnen doos heb ik zover afgeknipt dat hij laag genoeg was om als mand te dienen. De doos zelf kun je beplakken met papier, of beschilderen naar keuze. Het cadeau op de bodem, een zacht dekentje eroverheen en de pup er op en klaar is je surprise!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!