Traprenovatie

van loper naar houten overzettreden

Op zoek naar heel iets anders stuitte ik op de volgende foto: de ridder! Tijd voor een blog over onze trap en de ruimte er om heen.

Trappen op Pinterest

Ik neus regelmatig op Pinterest op zoek naar leuke interieurs en stylingtips. Onder meer voor de trap, want die is wel weer eens aan een nieuwe bekleding en verfje toe. Helaas blijken de trappen die ik echt prachtig vind dan altijd net in een wat groter en luxer huis te staan dan dat wij bezitten. Een flinke vestibule, een open wenteltrap van beton en glas, strak en modern design…

moderne trap
Afbeelding Pinterest – helaas niet mijn eigen trap

 

(Voor de liefhebbers: bekijk mijn Pinterest account om te zien wat ik zoal mooi vind 🙂 )

Onze trap

Ridder in het trapgat

De beschuit met muisjes was nét op, toen het pakje werd bezocht. Dat wil zeggen, het pak. Een hele grote kist, eigenlijk, met kreunende pakjesman eronder. Helemaal vanuit Portugal, een heus harnas. Speciaal besteld om die kale, lege plek boven de trap op te vullen.  (Waarom een harnas? Eh, tja. We zochten voor iets dat veel hoger dan breed was. En op die fijne rondreis door Portugese steden en dorpjes waren we veel oude antieke harnassen zomaar in winkeltjes tegengekomen, wat wel een bijzondere sfeer gaf, vonden we.)

Mijn man, die weinig talent heeft voor geduldig afwachten, stond dus al snel hard vloekend met een nog veel meer herrie makende klopboormachine op een wankel trapje in het trapgat een plateautje te timmeren. Vlak naast de kamer waar ik mijn eerstgeborene heel voorzichtig in zijn bedje legde en heel zachtjes welterusten fluisterde, op mijn tenen naar buiten liep. In de hoop zelf nog wat slaap te kunnen inhalen. De kersverse vader had echter andere prioriteiten en verlangde van de pasbevallen vrouw vol kraamtranen en gierende hormonen een helpend handje met het vasthouden en aangeven van de klus spullen. Als de baby toch in bed lag…

Harnas ridder trapgat
Onze trouwe ridder in het trapgat – Portugees harnas

Gelukkig bleek oudste een kind dat (áls ie sliep) goed kon slapen en niet snel wakker werd van geluid. En heeft de buurman geholpen om “de ridder” op zijn plek te tillen. Ook al was het harnas leeg en zat er geen échte vent in, het bleek toch een stuk meer te wegen dan wij samen tillen konden.

Van ridder naar raket

Ridder heeft jarenlang in ons trapgat de wacht gehouden. Tot het moment dat we besloten een nieuwe verdieping nodig te hebben op ons huis, er moest nog een trap in het trapgat en de ridder moest plaatsmaken. Ik had hem graag buiten op de stoep gezet, vlak voor de tuin, maar ik betwijfel of hij dat in ons klimaat lang had volgehouden. We hebben hem uiteindelijk verkocht.

Kuifjeraket - raket naar de maan
Kuifje raket – raket naar de maan

En nu? De muren naast trap 1 zijn leeg, kaal, in een saaie kleur geverfd. In de lege ruimte boven trap 2 daarentegen heeft mijn man zich opnieuw uitgeleefd. Man was al kuifje-fanaat toen ik hem leerde kennen. Niet alleen is “Kuifje op de Maan” een van zijn favorieten, ook is de kuifjeraket zelf natuurlijk een prachtig object. Te koop in allerlei kunstwinkels, maar deze door de man zelf ontworpen en gemaakt met de 3d-printer.

Traptreden en bekleden

Los van de styling er naast en erboven is de bekleding van de treden zelf bij ons ook nog een puntje. We kozen jaren geleden voor de trap die het meest in het zicht staat een klassieke loper, maar inmiddels is die wel wat aan het slijten. De kleur die op de muur is gekozen was van het begin af aan een verkeerde. Het moest zacht warm oud roze worden, maar vaak lijkt de muur gewoon vies wit. Daar moet wat aan worden gedaan!

traploper
Trap met traploper

Traprenovatie in stapjes

Stap 1: de muren mogen geverfd. We hebben gekozen voor een mooie levendige en toch strakke kleur grijs “zilvergrijs” van Flexa. Afhankelijk van hoe het licht er op valt wat lichter of wat donkerder.

Stap 2: de zijkanten van de trap opnieuw wit geverfd en de plint langs de zijkant vervangen door een nieuwe.

Stap 3: de stootborden – de verticale gedeeltes achter een trede – zijn allemaal vervangen door een witte plaat. De platen kun je kant en klaar in de bouwmarkt kopen.

Stap 4: de treden. Ook te koop in de bouwmarkt, wij kozen voor een echt eiken toplaag, maar er zijn er ook in kunststof met houtuitstraling of juist meer een “tegel”look.

Stap 5: in de groef een zilvergrijze strip om te voorkomen dat je uitglijdt op de treden. Staat mooi bij de muur en inderdaad, uitglijden doen we er niet op.

Stap 3 en 4 waren overigens niet zo heel simpel als het lijkt. Je koopt dan wel kant en klare overzettreden, maar een bestaande trap is natuurlijk niet recht, zelfs als hij recht lijkt. Er moet wel wat gemeten worden en gezaagd op de vierkante centimeter, maar na een dag of twee heeft mijn man het er toch zelf allemaal netjes op weten te krijgen.

Wij zijn superblij met het resultaat in ieder geval. Het is degelijk, makkelijk schoon te houden en ziet er weer modern en strak uit.

7 reacties
 1. Naomi zegt

  Je hebt tegenwoordig trappen met verlichting in de treden. Ik vind dat zo tof! Maar jullie loper vind ik ook mooi.

 2. Nienke zegt

  Dat harnas.. echt te gek!
  Je hebt tegenwoordig ook een gemakkelijk systeem waarbij je look a like Portugese tegeltjes tegen het verticale stuk van de traptreden plakt. Ik heb geen idee hoe ik het beter uit moet leggen of hoe het heet…
  (Je kunt het vast op Google vinden) Maar ik vind het er heel leuk uit zien, misschien ook iets voor jullie?

  1. Saralien zegt

   Ja! Dat kwam ik gisteren toevallig ook tegen. Mooi hoor, Portugese tegels… en plakken is natuurlijk ook makkelijk. Geb er wat bewaard ip mijn pibterestaccount (saralien)

 3. klaproos zegt

  wauw dat harnas was wel supermooi zeg,
  maar ik begrijp het…
  wat je nu hebt ziet er ook mooi uit 🙂
  pinterest is verslavend hé 🙂

 4. Rietepietz zegt

  Ik herinner me de omslag van het stripalbum met deze raket, toch wel heel knap gemaakt door manlief.

 5. nicole zegt

  Ik vind die ridder werkelijk geweldig! Die zou ik zo willen kopen. Hopelijk hebben ze er een keer eentje bij de Action ; ) Ik kocht daar immers ooit ook de Mona Lisa, dus ik zie kansen!

  1. Saralien zegt

   Je weet maar nooit, bij de Action word je altijd weer verrast 🙂

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!