De tuin zomerklaar maken – wat te doen?

Was het lente of niet, de afgelopen dagen? Tijd dus voor ons om de tuin zomerklaar te maken zodat we er straks weer heerlijk kunnen zitten. Gelukkig hebben we ook een plekje waar het hele jaar door twee stoeltjes staan om van onverwacht zonnige en warme momenten te genieten, maar dé tuin, die is er nog niet klaar voor. De blauwe druifjes en tulpen staan vrolijk te bloeien, de groene knoppen zitten aan de struiken, maar de oude resten van het afgelopen seizoen jaar zijn nog niet weg. Daar moeten we even wat aan doen.

1. Opruimen.

We beginnen met opruimen. De afgevallen bladeren bij elkaar vegen en in de gft-kliko. De troep die door de duiven en kraaien wordt gemaakt in hun pogingen een nest te fabriceren (takjes, mos, zachte dotjes viezigheid van onbestemde oorsprong) opruimen. Dat is helaas een klusje dat elke dag twee keer voorkomt. (Ik zet dus op het lijstje van mijn echtgenoot die wat technischer en hopelijk stoerder op ladders is dan ik punt 3: het dak). Wat kom ik dáár nu tegen bij het oprapen van dode blaadjes en troep? Liefde in de tuin… Ze hupsen na een tijdje vanzelf weg, nog steeds stevig samen.

parende kikkers
Wat zie ik daar nou zitten? Hoe mooi. Liefde in de tuin.

2.  Ontgroenen van tegels, terras en houten vlonder

We hebben best wel wat steen in de tuin, en dat heeft een beurtje nodig. Vooral de tegels in de achtertuin, op het noorden en met veel schaduw dus, zien er na de lange winter niet uit. Van oorsprong grijszwart, nu donkergroen door de groei van mossen en algen. Daar moet even wat aan gedaan.

 • Eerst alles goed schoon bezemen. Zand en aarde en takjes er af. Het grote onkruid tussen de stenen trekken.
 • Waar nodig even met een plamuurmes de grootste stukken mos los bikken.
 • Met een sproeier of gieter met HG groene aanslag verwijderaar over de tegels gieten. Dit moet 36 uur intrekken, dus let op het weerbericht. Het is handig om te doen als er geen regen verwacht wordt.
 • Je kunt ook gewoon schoonmaakazijn verdunnen met water en over de tegels sproeien. Dat is een stuk goedkoper. Vorig jaar voor het eerst geprobeerd en het lijkt te werken.
 • Eventueel gebruik je een hogedrukreiniger of hogedrukspuit. Je spuit de tegels snel en moeiteloos schoon. Mijn man is altijd bang dat er ook teveel van het zand onder de tegels weggespoten wordt zodat de boel gaat verzakken maar er zijn ook speciale borstels voor het terras te koop die de druk wat verdelen. Dat lijkt mij zeker de moeite waard om eens te proberen. Bij BOL.com lees je meer over welke hogedrukreiniger geschikt is in jouw situatie.

3. Dak inspecteren

Het dak inspecteren is een typisch klusje voor na de winter. Even kijken hoe de dakgoot erbij staat, eventueel bladeren en vuil verwijderen. Dakpannen recht leggen en – in ons geval – even kijken waar de gaten zitten waar die hele grote vogels in gaan nestelen en dat dichttimmeren om nieuwe nesten te voorkomen.

4. Planten

De bestaande planten in de tuin hebben ook even een check-up nodig. Hier en daar haal ik de uitgebloeide planten weg, ik bewonder de nieuwe knoppen. Soms is er een struik bij die de winter niet helemaal goed heeft overleefd. De lege gaten worden later in het voorjaar, als er geen nachtvorst meer is, opgevuld. Ondertussen zijn de tulpenbollen en blauwe druifjes goed uitgekomen en staan vrolijk te bloeien.

choisya ternata
De “Choisya ternata” heeft het moeilijk gehad afgelopen winter

Hoewel snoeien niet echt voor deze tijd van het jaar is zijn er planten die je het hele jaar kan snoeien, zoals de hedera / klimop struiken die maar door blijft groeien. De viburnum tinus / sneeuwbal bloeit nu prachtig, maar ook nu pas valt op dat hij eigenlijk weer veel te groot is geworden. Daar mag na de bloei wel een stukje van af.

euonymus
Het Euonymus haagje is nu zo heerlijk fris geelgroen weer! Bijsnoeien of gewoon maar lekker wild laten..

5. Gazon

Heb je een stuk gras in de tuin, dan moet je daar ook wat aandacht aan besteden. Maaien, zaaien, bemesten, weet ik het. Wij hebben een grasloze tuin, en dat is niet voor niets. Soms zie ik ergens een pluk gras opkomen maar die trek ik er resoluut uit.

schutting verf beits
ehh…. verfje op de schutting is geen overbodige luxe

6. Schutting of afscheiding

De hardhouten schutting is ooit in een bloedrode kleur geverfd, met olieachtige verf. Die rode kleur is vrolijk en warm en staat heel mooi als achtergrond van de groene bladeren. Helaas is ook op de schutting de kleur meer groen dan rood tegenwoordig, dus die mag worden schoongemaakt en opnieuw in de verf of beits.

7. Nestkastjes

Die grote beesten onder mijn dak, die hoef ik dus niet. Maar een koolmeesje in een nestkastje aan de muur vind ik wel heel schattig. Voor zover nog niet bewoond moeten de nestkastjes dus even goed geïnspecteerd worden op gebreken en eventueel voorzichtig wat schoongemaakt. Ik hang ook altijd graag nog wat extra voederkastjes op.

8. De tuinmeubels uitpakken

Een deel staat in de schuur, een ander deel op elkaar gestapeld in de tuin onder een groot dekzeil ter bescherming tegen winters weer en wind. Nu we weer vaker in de tuin gaan zitten mag dat worden uitgepakt en neergezet.

Deel van de tuin in winterstand – toegedekte meubels, groene tegels, verweerd hout

Vooral dat laatste, daar heb ik altijd zin in, een beetje vrolijkheid in de tuin maken met leuke tuinkussen, lichtjes, accessoires. Ik heb dit jaar een mooi hoekje in gedachten voor de loungebanken, achterin de tuin, op de plek waar de trampoline nu staat. (Een geluk bij een ongeluk dat we hem niet hebben laten ingraven, nu kan hij makkelijk worden verplaatst.) Een extra zitje erbij, wat accessoires…. ik denk dat ik maar eens langs het tuincentrum ga!

vrolijke tuin met grote bank
Hopelijk wordt het dan straks ongeveer zo 🙂 bron: Pinterest

 

Of zo (bron: Pinterest)

 

Strakke tuin
Of (vindt manlief net wat leuker) een strakke variant… Bron: Pinterest

Maar voor we zover zijn. Wij zijn nog met stap 1 bezig, binnenkort stap 2, het ontgroenen. Het is even en werkje alles bij elkaar, maar dan hebben we straks ook weer een piekfijne tuin om lekker van de zomer te kunnen genieten.

Heb jij een tuin en hoe ziet die er momenteel uit?

10 reacties
 1. Naomi zegt

  Als ik dit zo lees, ben ik toch stiekem wel blij dat ik maar een klein tuintje heb. Ik ga je tips voor groene aanslag even onthouden, want dat moet ik ook nog aanpakken en tot nu toe vond ik niks werken, zelfs HG (mijn grote schoonmaakheld) niet.

 2. Rietepietz zegt

  Onze tuin is niet groot genoeg voor grote tuinmeubels nog geen 50 vierkante meter . Menigeen heeft dat al aan terras nodig. Ik heb genoeg aan een hoekje waar twee tuinstoelen kunnen staan en nog een hoekje achterin waar we eventueel ook die twee stoelen heen kunnen slepen met een smal pad naar de schuur laat dat de meeste vierkante meters vrij voor planten, struiken en zelfs een piepklein boompje.

 3. Mrs. T. zegt

  Yep, voor- en achtertuin. Tuin voor het huis paar jaar geleden aangelegd en helaas wel wat planten moeten vervangen.
  AChtertuin al bijna 20 jaar geleden aangelegd en nog steeds erg tevreden over. En de veranda is bijna klaar. Zal binnenkort ‘ns een logje over plaatsen.

  1. Saralien zegt

   Ben heel benieuwd! Mét foto’s, toch?

   1. Mrs. T. zegt

    Duh, tuurlijk met foto’s.

 4. Wiek zegt

  Ah, veel tuinervaring heb ik niet, maar ik leerde wel kortgeleden dat je de dakgoot dus juist niet nu moet leegmaken. Dat doe je ergens in het najaar, met de verse bladeroogst en fris de winter in. En dat doe je vooral omdat eventuele meuk die er nu nog in ligt de dakgoot ook beschermt. Echt waar, die meuk is een beschermend laagje. En wel tegen de hitte van de zon. Dus als de hitte in de meuk gaat zitten, als een soort zonnebrandje, zit het niet in het metaal dat krimpt en uitzet onder invloed van temperatuur en daardoor sneller verouderd.

  Verder ben ik heel bedreven in het pinteresten over mogelijkheden voor onze tuin waar ook dringend wat moet gebeuren. En is de verdeling hier redelijk gelijk, ik ga voor warme kleuren en ronde vormen en manLief wil iets strakkers (en in zijn optiek ook automatisch onderhoudsarmer).

  1. Saralien zegt

   Ah ja, dat klinkt ook logisch. Ik pas het aan. (Maar dat nest mag er wel uit toch? 🙂 )

   Hier hetzelfde verhaal wat betreft smaken van man en mij, maar er is een groot overlappend gebied gelukkig!

 5. MultiVroon zegt

  1, 2,5 en 8 al gedaan… En dat met mijn energie! Wel in kleine stapjes…

  Biotex groen is ook goed tegen groene aanslag. Alleen aanbrengen dmv een sopje, de volgende dag is het meeste weg. De enzymen eten het groen op ofzo 🙄

  1. Saralien zegt

   Ah, goeie tip. Ga ik ook eens proberen.

 6. klaproos zegt

  ja ik heb een tuin, maar ik probeer er zo weinig mogelijk in te doen, enkel een keer blad ruimen en hier en daar wat onkruid plukken en snoeien, het is een feestje voor de diertjes en mij natuurlijk 🙂

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!