Vakantie 2019 – wat waar en waarom?

Vakantie. Dat schijn je al direct na de kerst te moeten boeken, wil je nog een beetje keuze hebben. Bij ons lukt dat nooit, pas een maand voor we gaan zijn we zover dat we weten hoe en wat en waar. En dan is inderdaad veel al weg. Nu maar eens wat eerder oriënteren.

De grote reisorganisatie TUI heeft onderzoek gedaan naar wat de rest van Nederland op het moment voor vakantiewensen heeft. Het blijkt dat zo’n 90 procent  van de ondervraagden op vakantie wil, 48 procent zelfs meer dan één keer.

Nederlanders en vakantie

Waarom mensen op vakantie willen? Met top op nummer één staat ontstressen. Tijd voor jezelf. Er wordt vooral genoemd dat men een gevoel van vrijheid wil hebben en gezelligheid wil ervaren. Een beetje mooi weer en een mooie omgeving is daarbij natuurlijk ook gewenst. Nieuwe herinneringen maken, samen dingen beleven en bekijken. De mooie dingen in de wereld bekijken. Ook noemt men tijd voor het gezin en sportiviteit. Ook op vakantie is een gezonde levensstijl met gezond eten en drinken en bewegen tegenwoordig hot. Er wordt weer veel vaker voor een wandelvakantie gekozen.

Nieuwe herinneringen maken, samen dingen beleven en bekijken

Favoriete vakantiebestemmingen van 2019

De afgelopen maand is er op Google vooral gezocht naar vakanties op Curaçao (met afstand de nr. 1), Kaapverdië, Winterberg, Mauritius en Zanzibar. Meer dan vorig jaar werd er ook gekeken naar Egypte, Turkije en Kenia. Lijkt me interessant ja. Ik zou ook wel eens wat verder willen. Maar dat kost natuurlijk wel wat. Doe je ook niet elk half jaar.

Kennelijk is Nederland het daar mee eens, want als het op daadwerkelijk boeken van een reis aankomt geldt dat de top drie nog steeds binnen Europa ligt:

1. Spanje
2. Turkije
3. Griekenland

Voor verre reizen is de top drie:

1. Curaçao
2. Amerika
3. Kaapverdische eilanden

Nederlanders die met de auto op vakantie gaan kiezen vooral voor

1.Italië
2. Oostenrijk (wandelvakantie!)
3. Frankrijk
4. Denemarken.

Vakantie bucketlist Nederland

Volgens het onderzoek heeft zo’n 70 procent van de Nederlanders een concreet idee over een droomvakantie – als ze niet hoeven te kijken naar tijd en geld. Sommige mensen noemden een ritje met een helikopter,. anderen wilden zes jaar over de wereld zeilen. Het vaakst genoemd werden reizen met de partner naar Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Dat snap ik, ver weg, (dus) duur en doe je niet voor een weekendje. Men wil dan zoveel mogelijk natuur en/of cultuur zien. Een rondreis dus, geregeld of zelf met de camper. Liefst een beetje luxe.

     

Mijn eigen vakantiewensen

Vroeger was mijn belangrijkste motivatie om “op” vakantie te gaan ergens heen gaan, iets te gaan doen en vooral zien wat ik thuis niet had. Liever thuis blijven en wat uitstapjes maken dan een week in een modderige hutje in het bos zonder elektriciteit, wat bijvoorbeeld mijn zus zo heeeeerlijk ontspannen vond. Aan de andere kant, ik ben ook absoluut geen echte avontuurlijke reiziger die met rugzak door diarree opwekkende gebieden trekt. Maar we hebben wel leuke reisjes gemaakt. Voordat er kinderen waren deden de man en ik graag een fly-drive. Door Portugal, Spanje, Italie. Afwisseling, lekker weer, cultuur, terrasjes.

Op vakantie met hele kleine kinderen

En toen kregen we een kind. Met zijn tweetjes op vakantie leverde bij mij enorme heimwee op. Met baby erbij, als het niet in een vakantiepark vlakbij huis was, vooral stress. Met drie kinderen was het helemaal klaar met mij en de vakantiemodus. Niks ontspanning, ik was de hele tijd aan het zorgen dat iedereen blij was en het opletten dat er niets gebeurde. Ik werd al nerveus bij het idéé ergens in het buitenland op een toeristische plek te staan met een huilende baby, een dwarse peuter en een springerig kind dat voortdurend “kwijt” raakte. Dus daar begonnen we maar niet aan. We boekten alleen vakanties zonder lange reistijd, mét ballenbak, subtropisch zwembad en een supermarkt om de hoek.

Met pubers

Tegenwoordig gaat alles prima – zolang er wifi is. Inmiddels zijn de kinderen wat ouder en meer zelfredzaam en zie ze ook de lol wel weer in van “anders dan thuis”. De laatste vakanties waren Turkije (een heerlijk all-inclusive mét zwemparadijs) gedaan, een week naar Praag (cultuur én zwemmen)  en een weekendje Ardennen waar we genoten hebben van de omgeving, de grotten, een  boottochtje en slenteren door de stad Dinant.

Zowel de pubers als ik zouden nu nog een stapje verder willen, iets anders dan een vakantiehuisje met ballenbak, liefst in het buitenland. De echtgenoot heeft echter één bezwaar: geld. Dit jaar mag we even wat zuiniger aan doen en de komende vakantie mag niet te veel kosten. De negenjarige vindt gelukkig alles best. Hij is nog in het stadium dat een flink zwembad met glijbanen in combinatie met een korte reistijd het belangrijkst zijn…. Al vindt hij het stiekem wel heel tof om op één kamer te moeten/mogen slapen met de pubers.

het is vooral fijn om samen te zijn en samen dingen te doen

Als het maar gezellig is – familylife

En weet je? Anno 2019? Of eigenlijk, zoals we er nu voorstaan, met het gezin dat we nu hebben? Ik ben het eigenlijk helemaal eens met wat “Nederland” zegt: het is vooral fijn om samen te zijn. Zeker met een gezin met grotere kinderen, die op een vrije dag thuis vooral op hun kamer zitten te gamen of buitenshuis met vrienden afspreken, is een vakantie met zijn vijven waardevol. Even er uit, gewoon gezellig als gezin iets doen, wat dan ook, waar dan ook. Als iedereen blij en tevreden is, gelukkig met elkaar, is dat voor mij goud waard. Waar dan ook.

Tips zijn welkom!

En jij? Wat ga jij dit jaar doen, wat staat er op je bucketlist?

(Bron onderzoek TUI) 

11 reacties
 1. Ilona zegt

  Een bucketlist heb ik niet maar ik zou graag weer eens naar het Zwarte Woud gaan hou oubollig dat ook klinkt…..en volgens velen is. Of anders Yorkshire of het Lake District in UK, enfin we zien wel. Vorig jaar in Bretagne geweest en dat was ook leuk. Enfin we zien wel, ook wij boeken nooit maanden van te voren.

 2. Rietepietz zegt

  Vakantie is minder mijn ding maar de waddeneilanden trekken altijd wel.

 3. Nienke zegt

  Wij gaan graag en wrs ook wel veel op vakantie, ondanks die jengelende kinderen in alle leeftijden. De laatste jaren wel graag in een huisje, met enige luxe, goedkoop particulier gehuurd. Voorjaarsvakantie gaan we niet omdat ik dan hopelijk net bevallen ben van de vijfde. Maar de zomervakantie is wel al geboekt. Drie weken in drie verschillende huizen, eerste in de Eifel, tweede in de Elzas en derde halverwege Frankrijk. Nog nooit zo vroeg geboekt, maar heerlijk, zóveel zin in!

 4. Saralien zegt

  O wat leuk, een verse baby! Heb je een site om te volgen? Anders hier even laten weten als het zover is hoor!

  Particuliere huisjes ben ik ook wel eens over aan het denken kaatste tijd. Zo’n heel vakantiepark heb je ook niet alrijd nodig.

 5. Anne J. zegt

  Heb net de hele avond op de bank doorgebracht op de site homeaway.co.uk. De keuze is reuze….nu neigen we naar een gite bij een kasteeltje bij de Loire, met zwembad (te delen met 2 andere gites). Man wil per se niet in een sta caravan bij een camping met groot zwembad(dat zouden de kinderen wel willen vermoed ik zo). In mijn ideale wereld huren we een heel groot huis met vele vrienden, en dan de hele dag koken, eten drinken en kletsen. En dan om af te kicken een week met alleen ons gezin in een huisje. Maar ja, al onze vrienden hebben oudere kinderen en die willen dit soort vakanties niet meer….het moet actiever/avontuurlijker/meer disco’s etc. En overigens zijn ook niet alle vrienden geschikt voor dit soort vakanties, de kinderen moeten wel enigszins opgevoed zijn en een bijdrage aan het koken etc. wordt ook wel gewaardeerd.

  1. Saralien zegt

   Leuk om te lezen! Ik denk niet dat je ons meewilt: de kinderen zijn keurig opgevoed maar willen ook actie, en ik ben niet van het koken 🙂 Die gite klinkt wel top. En ja, hier ook liefhebbers van grote zwembaden vol actie.

   1. Anne J. zegt

    Kinderen willen nu liever huisje aan de kust zonder zwembad (tot mijn verbazing) En we gaan eerst een week fietsen is nu het plan, hoef ik ze die week niet van hun apparaten af te sleuren.

    PS je schrijft overigens precies over de dingen die mij ook bezighouden, hoe moet ik in hemelsnaam van mijn 10 kilo extra afkomen die er in de afgelopen 6 jaar zijn bijgekomen???? Ik eet gezond (maar te veel dus), drink nauwelijks, fiets naar mijn werk en sport. Arghh, en de man in huis is een lange lat en kan alles eten en koopt altijd overheerlijke rauwmelkse camembert enzo. Daar kan ik geen weerstand aan bieden.

 6. Anne J, zegt

  Tot slot, vakanties leveren mij ook altijd stress op, maar andere stress dan thuis. Ik ga dus ook niet op vakantie om uit te rusten of zo, maar alleen om andere dingen te beleven met mijn gezin en iets meer aandacht voor elkaar te hebben.

  1. Saralien zegt

   Moeten we tich maar een keer samen op vakantie om bij te praten 😉 houd je ook van wijn? 😜

   1. Anne J. zegt

    Zeker!

 7. Mrs. T. zegt

  Wij gaan naar Frankrijk. Naar een camping bij Pays de Belvès. En hebben al geboekt.
  Wensen: Toscane, SChotland, Ierland.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!