Follow:

Vleesloze week

hamburger

Heb ik weer, is het de Week van de Vegetariër, of de Week zonder Vlees of weet ik hoe het heet, heb ik nét voor het eerst in lange tijd twee heerlijke biefstukjes in de koelkast klaar liggen.

Voor je verder leest. Dit is géén informatief stuk met argumenten voor of tegen vlees eten, of goede tips hoe je dat moet doen. Wat die heb ik niet. Het is een persoonlijk blog uit de zeker niet zo perfect keuken van huize Saralien. 

Weinig vlees

Wij als gezin eten eigenlijk helemaal niet zoveel vlees. Man gaat nog wel eens met collega’s bij Loetje biefstukken eten, maar thuis is het geen vetpot of vleesgebied. Soms een plakje ham op het brood, wat gehakt door de saus, een stukje worst bij de borrel. Bij het avondeten doe we eens een visstick, een slavink. Of gewoon niks. De kinderen houden nogal van platte kipachtige dingen met veel paneer en een buitenkant die lekker wegbakt in de pan (“schubbenvlees” heet dan bij ons, ik geloof dat ze het in de supermarkt liever schnitzel noemen) maar ik heb persoonlijk een beetje een griezel van kip. Pas als het echt lekker is verstopt in salade of onder dikke saus krijg ik echte brokken vlees weg. Een carpaccio op zijn tijd in het restaurant vind ik daarentegen echt heerlijk.

Toch wil ik het wel meer proberen, thuis goed en gezond vegetarisch eten. Het niet eten van vlees scheelt een hoop dierenleed, het schijnt beter te zijn voor het milieu ook en je huishoudportemonnee. Aan de andere kant moet je dan wel, als je echt heel erg vegetarisch en al helemaal als je veganistisch bent, opletten dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebalanceerd, verantwoord. Vleesvervangers. Van die woorden waar ik het alleen al bij het bedenken hóe dan Spaans benauwd krijg. En dan weten de kinderen nog van niets. Dat is stap twee.

Niets lusten

(“Wat eten we vandaag?” “Bah”, zegt jongste altijd, als het antwoord geen pannenkoek of patat is. De oudste twee zijn iets gehaaider, die informeren ruim van te voren en lijkt het tegen te gaan vallen kunnen ze altijd nog na school even langs de Mac of een paar goedkope maar lekker broodjes bij de Lidl halen om thuis onder het “huiswerk maken” op te eten en zo alvast een bodem te leggen.)

Ik lust Ze lusten helaas niet zo veel. En zeker niet te veel gezonde of onbekende dingen. Daar staan kinderen overigens vaker om bekend. Zowel man en ik hebben er ook jaren over gedaan om meer te leren eten. We snappen dus waarom het moeilijk is, maar weten inmiddels ook dat je jezelf best heel veel kunt aanwennen qua smaak. Of afwennen, wat dat betreft. Een ánder smaken aanleren of afleren is overigens lastiger. (Ik probeer man al jaren stiekem vleesvervangers en volkorenpasta te voeren, maar heeft het altijd door en wordt daar heel ongelukkig van.)

Biefstukjes

Een leuk initiatief dus, die vleesloze week. Maar ik had het dan wel graag van te voren had geweten. De weekboodschappen zijn afgelopen weekend gearriveerd en daarbij dit keer voor het eerst in hele lange tijd weer eens twee dure biefstukken om met zijn vijven te verdelen. En die ga ik écht niet in de prullenbak gooien, of, wat op hetzelfde neerkomt, invriezen tot volgende week. Hier ga ik eens lekker van genieten, bewust proeven. Ik ben meer een flexitariër dan een vegetariër geloof ik. En vis, dat blijft er gewoon in.

Maar ná die biefstukjes ben ik helemaal klaar voor een week of langer zonder vlees. Geen probleem. Als ik nou maar eens wist wat ik op tafel kan zetten aan makkelijke saralien-gezin-proof vegetarische gerechten die én gezond zijn én gegeten worden? De vleesvervangers als in schnitzels en balletjes die ik tot nu toe geprobeerd heb zijn het allemaal net niet. Tofu of paddenstoelen, vind ik zelf misselijkmakend. Bonen, of alles wat daarvan gemaakt wordt daar is de ene helft van de familie wel van gecharmeerd maar krijgt de andere helft van de familie paniekaanvallen van.

Tips gevraagd: makkelijk én gezond kidsproof vegetarisch

Een weekje patat zónder frikandel dan maar? Bietensalade en boterhammen met hagelslag. Wordt allemaal probleemloos gegeten en er zit geen vlees in. Zelfs kaas wordt door het grootste deel van de familie gegeten, en ei. Maar of dat in zijn totaal voldoet aan de eisen die het voedingscentrum stelt…

Recepttips voor lekker makkelijk en gezond avondeten zijn welkom! 🙂

Share on
Previous Post Next Post

Lees ook