Follow:

Vleesloze week

hamburger

Heb ik weer, is het de Week van de Vegetariër, of de Week zonder Vlees of weet ik hoe het heet, heb ik nét voor het eerst in lange tijd twee heerlijke biefstukjes in de koelkast klaar liggen.

Voor je verder leest. Dit is géén informatief stuk met argumenten voor of tegen vlees eten, of goede tips hoe je dat moet doen. Wat die heb ik niet. Het is een persoonlijk blog uit de zeker niet zo perfect keuken van huize Saralien. 

Weinig vlees

Wij als gezin eten eigenlijk helemaal niet zoveel vlees. Man gaat nog wel eens met collega’s bij Loetje biefstukken eten, maar thuis is het geen vetpot of vleesgebied. Soms een plakje ham op het brood, wat gehakt door de saus, een stukje worst bij de borrel. Bij het avondeten doe we eens een visstick, een slavink. Of gewoon niks. De kinderen houden nogal van platte kipachtige dingen met veel paneer en een buitenkant die lekker wegbakt in de pan (“schubbenvlees” heet dan bij ons, ik geloof dat ze het in de supermarkt liever schnitzel noemen) maar ik heb persoonlijk een beetje een griezel van kip. Pas als het echt lekker is verstopt in salade of onder dikke saus krijg ik echte brokken vlees weg. Een carpaccio op zijn tijd in het restaurant vind ik daarentegen echt heerlijk.

Toch wil ik het wel meer proberen, thuis goed en gezond vegetarisch eten. Het niet eten van vlees scheelt een hoop dierenleed, het schijnt beter te zijn voor het milieu ook en je huishoudportemonnee. Aan de andere kant moet je dan wel, als je echt heel erg vegetarisch en al helemaal als je veganistisch bent, opletten dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebalanceerd, verantwoord. Vleesvervangers. Van die woorden waar ik het alleen al bij het bedenken hóe dan Spaans benauwd krijg. En dan weten de kinderen nog van niets. Dat is stap twee.

Niets lusten

(“Wat eten we vandaag?” “Bah”, zegt jongste altijd, als het antwoord geen pannenkoek of patat is. De oudste twee zijn iets gehaaider, die informeren ruim van te voren en lijkt het tegen te gaan vallen kunnen ze altijd nog na school even langs de Mac of een paar goedkope maar lekker broodjes bij de Lidl halen om thuis onder het “huiswerk maken” op te eten en zo alvast een bodem te leggen.)

Ik lust Ze lusten helaas niet zo veel. En zeker niet te veel gezonde of onbekende dingen. Daar staan kinderen overigens vaker om bekend. Zowel man en ik hebben er ook jaren over gedaan om meer te leren eten. We snappen dus waarom het moeilijk is, maar weten inmiddels ook dat je jezelf best heel veel kunt aanwennen qua smaak. Of afwennen, wat dat betreft. Een ánder smaken aanleren of afleren is overigens lastiger. (Ik probeer man al jaren stiekem vleesvervangers en volkorenpasta te voeren, maar heeft het altijd door en wordt daar heel ongelukkig van.)

Biefstukjes

Een leuk initiatief dus, die vleesloze week. Maar ik had het dan wel graag van te voren had geweten. De weekboodschappen zijn afgelopen weekend gearriveerd en daarbij dit keer voor het eerst in hele lange tijd weer eens twee dure biefstukken om met zijn vijven te verdelen. En die ga ik écht niet in de prullenbak gooien, of, wat op hetzelfde neerkomt, invriezen tot volgende week. Hier ga ik eens lekker van genieten, bewust proeven. Ik ben meer een flexitariër dan een vegetariër geloof ik. En vis, dat blijft er gewoon in.

Maar ná die biefstukjes ben ik helemaal klaar voor een week of langer zonder vlees. Geen probleem. Als ik nou maar eens wist wat ik op tafel kan zetten aan makkelijke saralien-gezin-proof vegetarische gerechten die én gezond zijn én gegeten worden? De vleesvervangers als in schnitzels en balletjes die ik tot nu toe geprobeerd heb zijn het allemaal net niet. Tofu of paddenstoelen, vind ik zelf misselijkmakend. Bonen, of alles wat daarvan gemaakt wordt daar is de ene helft van de familie wel van gecharmeerd maar krijgt de andere helft van de familie paniekaanvallen van.

Tips gevraagd: makkelijk én gezond kidsproof vegetarisch

Een weekje patat zónder frikandel dan maar? Bietensalade en boterhammen met hagelslag. Wordt allemaal probleemloos gegeten en er zit geen vlees in. Zelfs kaas wordt door het grootste deel van de familie gegeten, en ei. Maar of dat in zijn totaal voldoet aan de eisen die het voedingscentrum stelt…

Recepttips voor lekker makkelijk en gezond avondeten zijn welkom! 🙂

Share on
Previous Post Next Post

Lees ook

11 Comments

  • Reply Naomi

    Lastig. Ik was als kind ook een slechte eter, maar inmiddels vind ik bijna alles lekker. Ik heb alleen één voorwaarde voor het avondeten: Vlees. En ja, ik weet hoe slecht dat is, maar ik vind het heerlijk. Geen kip, overigens, dat ben ik met je eens. Ik ben echter ook iemand die laag in de vitamines zit en de nodige B12 haal ik toch echt uit, jawel, vlees. Tip voor (makkelijke) recepten: Website van Brenda kookt. Daar staan ook behoorlijk wat vegetarische recepten op, volgens mij.
    En eh…geniet van de biefstuk!

    maart 11, 2019 at 3:57 pm
    • Reply Sandra

      Vleesvervangers komen hier vanwege de toegevoegde tarwe niet op het menu, maar stoofpotten met peulvruchten weer wel. Opties chili sin carne, pasta met groentesaus.

      maart 13, 2019 at 10:27 am
  • Reply Nicolet

    Kijk eens bij uitpaulineskeuken of bij francescakookt. Beide hebben voldoende vega opties en vrijwel alles is kidsproof. Of gewoon site van de appie en optie vega aanklikken. Ik heb geluk, die van mij lust vrijwel alles, ook de bonen en de vleesvervangers. Dus ik heb het makkelijk

    maart 11, 2019 at 5:06 pm
  • Reply Anne

    De mozzarella pizza’s van dr. Oetker zijn veggie hoor 🙂
    Nee serieus (maar dat was ook wel serieus), ik weet het ook niet goed. Ik heb lang een donderdag veggiedag gehouden, maar dan kwamen we altijd uit bij eitjes ter vervanging van vlees. (veganisme is écht niks voor mij trouwens). Vleesvervangers vind ik niet lekker, en dingen als kikkererwten, linzen en bonen zijn ook niet aan mij besteed. Ah, een groenteburger ja, als ik ergens een goede groenteburger vind, dat gaat er ook wel in. Maar voor de rest… geen idee.
    Ik zoek het vooral in hoeveelheden beperken. En als we eens iets eten met spekjes of blokjes hesp, dan gaat er zelfs nog minder in. Idem in wokschotels & co. met kip. Beperkte hoeveelheid.
    En dit vind ik allemaal ook al behoorlijk onder te brengen in de categorie “the best you can is good enough”.
    Misschien ben ik te snel tevreden. Ik vind dat ik snel tevreden mag zijn.

    maart 11, 2019 at 6:22 pm
  • Reply Mrs. T.

    We eten hier gemiddeld een dag in de week vegetarisch. Verder veel kip (lekker!!!), vooral de kippendijfilet. Af en toe rundergehakt en soms wat varkens (worst en spekjes om uit te bakken). En af en toe vis.

    maart 11, 2019 at 6:42 pm
  • Reply Rietepietz

    Aan mij heb je niets, ik ga ook zeker geen vleesloze week inlassen, voorschriften over wat ik moet eten, of juist niet, zit ik niet te wachten. We zijn met het ouder worden kleinere porties gaan eten, en zeker ook kleinere porties vlees dus dat weegt zeker wel op tegen een vleesloze dag.

    maart 11, 2019 at 7:47 pm
  • Reply Nienke

    Wij eten iedere dag vlees, mannengezin hier, ze zijn er gek op. Ik kan gewoon niet aankomen met een vleesloze maaltijd. We eten wel veel minder vlees dan zo’n 10-15 jaar geleden, dat helpt wellicht een beetje…
    De vegetarische balletjes van de Lidl vinden ze hier trouwens wel heel lekker, die eten we meestal wel 1x per week. Soep lukt ook nog wel zonder vlees (verse tomatensoep bijv.) maar verder heb ik echt geen enkel vegetarisch recept in mijn repertoire, helaas!

    maart 11, 2019 at 8:03 pm
  • Reply Nicole Orriëns

    Ik moet bekennen dat ik toch wel vlees eet deze week, van het varken van neef Henk. Maar wij hebben al wel flink geminderd wat vlees betreft.

    maart 12, 2019 at 7:59 am
  • Reply Marlou

    Hoi Saralien,

    ik ben ook een flexitariër… en dat bevalt me prima. Zo nu en dan een balletje gehakt of een stukje kip.
    Mijn dochter is al meer dan 20 jaar vegetariér, en haar dochter inmiddels meer dan 10 jaar. Ze doen er allebei nooit moeilijk over. Eten overigens wél is.
    Ik zie ze wel eens kokkerellen met vleesvervangers.
    Een goeie vleesvervanger is een combinatie van peulvruchten en granen. Dan hoef je echt geen gek ding toe te voegen.
    Een soort van Chili sin carne dus…

    Succes!
    Groetjes van Marlou

    .

    maart 12, 2019 at 10:25 am
  • Reply mimsemams

    Lasagne zonder vlees, chili sin carne, pasta met spinazie en boursin en nootjes, wraps met groente, stamppot zonder vlees maar met pittige nootjes, couscous met rode bietjes en feta.
    Wij zijn ook druk aan het experimenteren;-)

    maart 12, 2019 at 7:16 pm
  • Reply Ilona

    Nou laatste de Keuringsdienst van Waarde over vegetarisch “vlees” gezien brrrr. rotzooi en je betaald de hoofdprijs. Maar ja dan toch maar een recept: pasta naar keuze, ca. 15 deelblokjes spinazie, 20 kerstomaatjes in 3 stukjes, 1 grote ui in stukjes, bakje (nep) boursin van de Lidl (Crefee o.i.d. groen rond bakje),Quorn stukjes (of kip, of kalkoen, of gehakt), 1 eetlepel pesto, eventueel wat geraspte parmezaan. Ui met vlees of nepvlees bakken, tomaatjes erbij, deelblokjes spinazie met 2 eetlepels water (of witte wijn),zachtjes laten garen, (nep) boursin erbij (laten smelten), pesto erbij, pasta erbij. Goed doorwarmen en bestrooien met kaas.
    Of kijk eens op Lekker en Simpel daar heb ik al vaak inspiratie opgedaan. Oh, ja en anders de pakketten van Lidl of AH voor van alles. Heb Moussaka geprobeerd, Burrito’s en couscous allemaal simpel en lekker. Ook de soeppakketten zijn een aanrader. Lekker met tosti’s. (ons meest gebruikte huishoudelijk apparaat momenteel 🙂

    maart 13, 2019 at 4:21 pm
  • Leave a Reply