Voor- en nadelen van thuiswerken

We werken nu allemaal al wat langer thuis, ook mensen die dat voorheen eigenlijk nooit deden. Het onderwerp van gesprek vaak, als je elkaar dan weer eens spreekt. Wat valt op? Een rijtje met voor- en nadelen van thuiswerken zoals ik en de mensen in mijn omgeving dat ervaren.

Voordelen van thuiswerken

 • Geen reistijd! Veel mensen houden veel tijd over op een dag.
 • En dus ook enorm veel voordelen voor het milieu, de files worden minder, het ov minder druk, de lucht schoner… Hoeveel meer kan ik er over zeggen. Super, toch?
 • Fijn voor de baas: lager ziekteverzuim. Ben je niet helemaal fit dan is de drempel om thuis te werken in plaats van op kantoor toch lager.
 • Vergaderen via tools als Teams , Webex of Zoom is efficiënter
 • Ik ben veel productiever dan op kantoor. Minder afleiding, minder overleg en een betere concentratie vanwege de fijne, helemaal op mijzelf afgestemde omstandigheden in mijn eigen werkkamer. Ik ben minder moe aan het einde van de werkdag.
 • Flexibele tijden. Heerlijk vind ik dat. Hoewel ik voor een groot deel de kantooruren aanhoud heb  ik toch wel dat ik soms een uurtje tussendoor extra pauze houd als de concentratie op is, om dan na het eten ‘s avonds nog wat te werken als ik weer inspiratie heb. Een veel natuurlijker werkritme.
 • De pakjesmannen zijn zó blij met ons thuiswerkers 🙂 Het scheelt ze uren nu iedereen gewoon zelf de deur opendoet.
 • De was is ‘s avonds klaar, dankzij die 2 keer 5 minuten die ik nodig heb om de wasmachine te vullen tussen twee klusjes door. Het ding draait verder zonder mijn hulp, maar is wel klaar voor het einde van de werkdag en de was stapelt zich niet op tot in het weekend.
 • Lekker op de blote voetjes werken. Ik doe nog steeds gewoon wat ik elke werk- en vrije dag doe aan persoonlijke verzorging, doe deo en parfum op en trek een vrolijk jurkje aan. Maar die schurende panty’s en knellende pumps kunnen lekker in de kast blijven.
 • De lunch is supervers en goedkoop. (Weet je nog , die dure bedrijfskantine met veel te vaak een kroket? Of die kleffe boterhammen die je zelf meenam in een zakje?)
 • Veel zzp-ers  kunnen je vertellen dat het heerlijk is om je eigen tijd in te kunnen delen en te werken waar en wanneer jij dat wilt en doen al jaren aan “thuiswerk” zonder dat het eigenlijk zo wordt genoemd.
 • En last but not least… minder kans om besmet te worden met een eng virus…

Nadelen van thuiswerken

 • De rekening voor koffie en brood is hoger dan ooit sinds we met zijn allen thuis zijn. En die van gas, water en elektra zal vast ook hoger gaan uitvallen.
 • De scheiding tussen werk en privé is soms lastig. Soms wordt er dan minder gewerkt omdat de kinderen of de klusjes in huis aandacht vragen, maar vaak wordt er juist ook teveel gewerkt. Gewoon omdat het zo makkelijk kan, ook in het weekend en ‘s avonds. Een valkuil voor mensen die zeer toegewijd of perfectionistisch zijn en maar moeilijk los kunnen laten. Pas op voor een burn-out.
 • Je krijgt minder beweging. Mijn man mist zijn fietstochtje naar de zaak. Maar ook de stappenteller laat zien dat je thuis toch een stuk minder loopt dan op een dag op kantoor.
 • Weinig persoonlijk contact met collega’s, minder mensen om je heen. Het  informele praatje bij het koffieapparaat doe je minder snel via whatsapp. Ik heb een collega die daar na een paar weken echt zwaar door in de put is komen te zitten.
 • Werkgever heeft wellicht het idee controle kwijt te zijn. Worden er werk genoeg uren gemaakt?  Ook al is ook daar natuurlijk niet iedereen hetzelfde in, over het algemeen worden er evenveel of meer uren gemaakt dan op kantoord. En die uren zijn vaak ook nog eens productiever. En dat is wel weer meetbaar natuurlijk.
 • Het is lastiger om even snel iemand te vragen als je vastloopt, waar zeker nieuwe medewerkers last van kunnen hebben. Of mensen die nog niet zo handig zijn met tools en internet. Even de juiste knop aanwijzen of iets voordoen gaat toch net wat makkelijk als je in dezelfde ruimte bent.
 • Beveiliging van gegevens (AVG) moet goed geregeld zijn.

Tips en trucs voor als je vaker thuis gaat werken

Ik denk dat iedereen die heeft gestudeerd en al een tijdje werkt al weet dat regelmaat, ritme en afleiding vermijden een goed idee is als je je werkt netjes wilt afronden.

Wat ik zelf heb gedaan/geleerd/gehoord in de afgelopen weken waarin veel werd thuisgewerkt is het volgende.

 • Een eigen werkplek is fijn. Ben je niet alleen thuis, zorg dan voor een eigen afgebakende werkruimte en maak desnoods afspraken met je gezin (“als de deur dichtzit alleen storen voor korte/belangrijke vragen” bijvoorbeeld, werkt bij ons prima.) Ik vertel ook altijd hoe laat ik denk klaar te zijn met werken en de tijd voor het gezin begint.
 • Ik ken ook een stel dat samen aan de eettafel zit te werken, maar een hoekje in de slaapkamer hebben ingericht als “conference call room”. Zodat de partner die druk moet bellen de ander niet al te zeer afleidt. Zouden ze op kantoor ook moeten doen, bedenk ik me nu!

  telefoonstandaard beeldbellen
  Beeld en geluid op de telefoon, werken op de laptop
 • Investeer in ergonomische verantwoord meubilair en apparatuur. Een fijne bureaustoel, je bureau op de juiste hoogte (of een zit-sta bureau!) Sluit je laptop op een groot scherm en toetsenbord aan.
 • Goede WiFi is een must!
 • Maar denk ook aan raambekleding, verwarming of juist airco.
 • Beeldbellen kan ook met smartphone op een standaard  zodat je laptop/pc vrij hebt om op te werken.
 • Maak het een beetje gezellig, zet een plantje voor je raam of hang een vogelvoederbak buiten om vogels te lokken. Verf je muren in een vrolijke of juist rustgevende kleur.
 • Verplaats gerust een uurtje werk als dat beter uitkomt voor je concentratie en ga een half uurtje mediteren (of: net zoiets, trek een half uurtje onkruid uit de tuin…)
 • Om te voorkomen dat je vereenzaamt zonder collega’s, maak in de pauze een wandeling met je partner of de buurvrouw, lunch met je kinderen, en bel of app een collega ook eens over een niet werkgerelateerd onderwerp.
 • Neem een kat. Ik heb al zóveel foto’s en video’s gezien van katten op toetsenborden en voor het oog van de camera. Ik denk dat het echt beter werkt 🙂

Conclusie thuiswerken

Niet elke baan is natuurlijk geschikt voor thuiswerk. Maar er kan wel veel meer dan eerst werd gedacht, is de laatste tijd wel gebleken. Ik begreep bijvoorbeeld dat ook artsen van plan zijn in de toekomst veel vaker controleafspraken waarbij er niet “gevoeld” hoeft te worden via beeldbellen willen blijven doen. Kan prima en bespaart vooral de patiënt een hoop reizen en wachten. Maar die wortelkanaalbehandeling of het aanleggen van een nieuwe stoep, dat zal toch lastig worden via internet.

Het succes van thuiswerken ligt niet alleen aan het soort werk, maar ook aan de thuissituatie en de persoonlijkheid van de thuiswerker. De een vindt dat prettiger dan de ander. Veel mensen missen kantoor en dan vooral de collega’s om zich heen, maar toch geeft ook bijna iedereen die ik heb gesproken aan zeker één of meerdere dagen per week thuis te willen blijven werken en dat het fijn is dat de mogelijkheid geboden wordt. Ik vermoed dat er wel veel meer thuisgewerkt zal gaan worden dan voorheen.

Wat vind jij? Meer of minder thuiswerken? Hoe heb je afgelopen periode aan thuiswerk ervaren, indien voor jou van toepassing?

11 reacties
 1. Ilona zegt

  Ik denk inderdaad dat er veel positieve kanten aan thuiswerken zitten en dat dit ook na het virus zo zal blijven al schijnt het dat er alweer meer verkeer op de weg is dan voor het virus. E.e.a. hangt denk ik ook wel een beetje af aan je woonsituatie als je geen extra kamer hebt en computer etc. op de eettafel moet zetten of als je continue rekening moet houden met kinderen wordt het een stuk lastiger. Manlief is met pensioen en begeleid nog af en toe studenten op afstand. Ik werk in de zorg (nu even niet wegens heupluxatie) en dat moet echt op locatie 🙂

 2. Naomi zegt

  Wat heb jij een heerlijke werkplek zo zeg. Wat je zegt over die plek om te bellen vind ik een heel goed plan voor op werklocaties. Voor mij persoonlijk was werken terwijl er in hetzelfde kantoortje een collega zat te bellen echt niet te doen. Soms moest ik dan trouwens zelf ook bellen, dat ging al helemáál niet!

 3. nicole zegt

  Ik werkte al thuis, maar nu zijn twee kinderen en mijn man ook permanent thuis. En eerlijk gezegd ben ik hun thuiswerken echt helemaal zat.

  1. Saralien zegt

   Dan begint het ook steeds meer op een heus kantoor te lijken natuurlijk, als iedereen boven op elkaars lip zit!

 4. Samaja zegt

  Ik heb nagenoeg alleen maar voordelen ondervonden: ik ben productiever, minder moe, minder gestresseerd,… Het enige nadeel is dat ik moeilijker kan overleggen met mijn leidinggevende, die moeilijk te pakken te krijgen is. Na de crisis hoop ik dat we meerdere dagen zullen mogen thuiswerken. Die hogere energierekening betaal ik met plezier!

  1. Saralien zegt

   Ja herkenbaar! Ik vind het ook veel relaxter. Soms bijna saai. Een combi zou het fijnst zijn.

 5. Nicky zegt

  Ik werkte al regelmatig thuis (als we doktersbezoeken hadden of zo) maar nu werk ik elke week twee dagen thuis en twee dagen in mijn eentje op kantoor. Ik vind het heerlijk. Vooral de wasjes tussendoor en het feit dat ik geen reistijd heb. Ook fijn om klusjes waarbij je erg geconcentreerd moet zijn te bewaren voor mijn thuiswerkdagen. Mijn collega op het secretariaat vindt dat ook. Dus als we straks weer naar kantoor mogen voeren we allebei een vaste thuiswerkdag in. En oh ja! Onze kat vindt het ook heel gezellig.

  1. Saralien zegt

   Fijn he. Komt er toch wat goeds uit deze crisis. Thuiswerken was 20 jaar terug vaak ondenkbaar…

 6. Villasappho zegt

  Wat een mooi leven heb je als je thuis kan werken. Ik wil trouwens geen kantoorbaan heb ik geen zitvlees voor.

  1. Saralien zegt

   Er is ook zeker wat te zeggen voor een baan waar je niet de hele dag achter je scherm gekluisterd zit!

 7. Rietepietz zegt

  Mensen zonder zelfdiscipline zullen het wel moeilijker hebben , maar het heeft verder best wel veel plussen zo te zien.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!