Waarom de menstruatie uitblijft

Vlak voor ik een dagje sauna of zwembad plan, er een tenniswedstrijd gepland staat kijk ik even in de agenda of er mogelijk een menstruatie aan zit te komen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Je zou voor gekke verrassingen kunnen komen te staan.

Maar wat nu als je agenda zegt dat je al een week of twee “overtijd” bent? En je lijf daar verder niets aan toe te voegen heeft? Los van die enorme borsten die voelen alsof ze op knappen staan.

Ik zocht het op. De meest voorkomende redenen waarom je menstruatie uitblijft (*)

 1. Zwangerschap
 2. Borstvoeding
 3. Medicijnen (hormonen, antidepressiva, hormoonspiraaltje bijv)
 4. Psychische stress
 5. Lichamelijke belasting (zeer intensief sporten, eetproblemen, erg mager zijn)
 6. Wisselende hoeveelheid hormonen: in de eerste jaren van de menstruatie bijvoorbeeld moet een en ander nog op gang komen.
 7. De overgang

Eens even kijken…

Borstvoeding geven (of krijgen), dat is me nog nooit gelukt. Zeer intensief sporten zou ik dat uurtje tennis niet willen noemen, net als dat het overslaan van een zak chips en de alcoholische versnaperingen waarschijnlijk ook niet onder anorexia valt. Mager ben ik ook al niet. Psychische stress? Mwah. Pubers zijn soms lastig, maar die stress is om andere redenen wel eens erger geweest en ik bloedde gewoon door. Medicijnen slik ik niet, ook geen anticonceptie. Wat leidt tot punt 1:

1. Zwangerschap
Heeft u steeds een voorbehoedmiddel gebruikt? Dan is de kans dat u zwanger bent natuurlijk veel kleiner.

Ik heb seks gehad ja. En heb mezelf niet beschermd. Ik begreep dat de kans op zwangerschap na die ene, nogal pijnlijke actie van die uroloog waarbij de ballen van mijn wettige echtgenoot werden platgeknepen (dat sneetje stelde verder niets meer voor) toch nog 0.1 procent is.

Het zóu zomaar kunnen…

Ik houd van kleine kinderen, vond het leuk om zwanger te zijn en zwijmel bij het zien van de foto’s van onze zwangere nichtjes. De bevalling zelf, onverdoofd en niet heel makkelijk, was niet het toppunt van een ontspannen uitje, maar het was wel heel bijzonder. Ik wist direct na de eerste keer: dit wil ik nog wel vaker!

Maar op je vijftigste?

Mocht er morgen om de een of andere reden een baby voor mijn deur liggen die niemand heeft om voor hem of haar te zorgen, dan zal ik het graag doen. Maar baby’s kosten tijd en geld, ruimte in je huis, tijd die je anders aan jezelf zou kunnen besteden. En ze worden groter, en dan nemen ze nog meer ruimte in. Ze willen dure schoenen, verre vakanties, een grotere kamer, geen huiswerk maken en alles beter weten. Ook leuk hoor, maar van dat soort heb ik er nu wel weer even genoeg. Daarbij, we begonnen net weer een beetje te wennen aan de vrijheid van zomaar eens samen op stap zonder oppas te hoeven regelen. Niet op vakantie hoeven met een kofferbak vol met babybadjes, spenen en luiers. Geen autozitjes kinderwagen en boxen meer in de weg hebben staan.

Dus ik denk dat, hoe leuk ik het vind, en hoe graag ik denk dat ik 30 ben in plaats van 50, ik toch voor optie 7 ga. De overgang.

2. Overgang
Blijft de menstruatie langer weg, dan bent u mogelijk in de overgang. Vaak heeft u dan ook andere verschijnselen, zoals … <dit wil ik niet weten> .. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun 50e gestopt.

Zou het? Zou ik dan eindelijk eens dé gemiddelde vrouw zijn, door precies op mijn 50e door de overgang heen te zijn? klaar is? Zonder al te veel voortekenen?

En net als ik de opties met mijn man bespreek weet hij vrij zeker dat het nog wel meevalt. Bij nadere inspectie ik zelf ook (over rode bloedmanen gesproken). Misschien over een tijdje dan. Ik heb nog een krap jaar om gemiddeld te zijn.

* bron: thuisarts.nl

3 reacties
 1. Mrs. T. zegt

  Hahaha, herkenbaar blogje. Toen mijn menstruatie onregelmatig werd, dacht ik ook heel eventjes dat ik zwanger was (https://www.triltaal.nl/2016/04/13/overtijd/). 😉

 2. Rietepietz zegt

  Mwah…. een puber in huis als je 65 bent…? Nee hoor, gelukkig is de overgang véél waarschijnlijker.

 3. nicole zegt

  Als ik het goed heb ben je pas officieel door de overgang als je precies 1 jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd. Dus je zal maar net op dag 364 weer ongesteld worden: dan begint de teller weer bij 0!

  God is vast een man! Dat kan niet anders.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!