We missen er eentje – een soort van vakantie

Normaal zijn we met zijn vijven thuis, maar soms is er eentje niet. Voor een avondje, een nachtje soms of heel soms een paar dagen. En dan is het een beetje traditie geworden, de achterblijvers doen dan een klein beetje wat anders minder goed kan. Is dochter er niet dan kunnen we stamppot eten, is papa niet thuis dan koken we soms helemaal niet en houden het bij een broodje kroket of tosti. Nu is de jongste een hele week op kamp, en dat biedt toch ook wel perspectieven….

Vooropgesteld, we zijn dol op hem, en vinden het heerlijk om af en toe een berichtje te krijgen dat hij zich prima vermaakt daar aan de andere kant van Nederland. Hij doet dingen die hij thuis niet doet, petje af voor de organisatie daar. (Ik zelf ben al blij als ik de spelcomputer aan weet te sluiten met deze temperaturen in huis, veel actiever ga ik niet met hem worden, maar zij gelukkig wel.)

Dus eh, lekker, de jongste even door een ander laten vermaken. En dat biedt ook weer kansen voor de rest, zoals ik al zei.

Zo hebben we geen oppas nodig, dus gaan we ’s avonds samen uit eten en laten de pubers gewoon alleen thuis met hun favoriete pizza. Op een andere avond nemen we de pubers mee naar de bios (lang leve het Pathe unlimited abonnement, waar ik nog wel een keer een post over ga schrijven). We eten héél veel pasta. En sla. Jongste lust het niet, en bovendien kookt het zo lekker snel en makkelijk met dit hete weer. Daarbij kan ik ’s ochtends gewoon mijn eigen gang gaan, zonder dat ik me met hem hoef bezig te houden. Zodat ik in theorie soms uit zou kunnen slapen maar meestal gewoon  heerlijk vroeg – vroeger dan anders – op het werk verschijn.

“Wat is het heerlijk stil zonder hem”, viel ook de oudste twee op. De pubers kunnen veel herrie maken en veel ruimte innemen, zeker als er vriendjes bijkomen, maar zijn ook gewoon úren weg, of op hun kamer. Zeker in de ochtend is het berestil hier in huis. “Straks zit ook je jongste de hele dag met een paar andere pubers op een strandje, en ben je gewoon alleen thuis”, schetst man me een mogelijk toekomstbeeld.

Dáár moet ik ook wel weer even bij slikken. Ik ben toch blij dat hij morgen weer thuiskomt.

5 reacties
 1. Naomi zegt

  Het duurt vast nog wel even voor de jongste ook op dat strandje zit;). En joh, die paar dagen dat je ‘m gemist hebt, zorgen ervoor dat je hem morgen weer nóg leuker vindt dan ie al was.

 2. Villasappho zegt

  Nog even en ze zijn het huis uit. Geniet er maar van hij is zo weer thuis.

 3. Mrs. T. zegt

  Heerlijk voor eventjes. Dat snap ik. Maar het mooiste is toch als het gezin compleet is nietwaar?

 4. Rietepietz zegt

  Een duidelijk gevalletje van “ieder voordeel heeft zijn nadeel”en omgekeerd.

 5. nicole zegt

  Het is wonderlijk hoe de hele groepsdynamiek verandert als er een persoon niet is. Dat herken ik ook hier thuis. We hebben vijf kinderen en het valt me altijd weer op hoeveel uit uitmaakt als er eentje even niet is. Het doet hoe dan ook iets voor de dynamiek.

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!