Wellness – Spa Weesp

Ik ben een fervent wellness liefhebber en saunabezoeker, vaak samen met een vriendin of soms met mijn echtgenoot. Ik houd ervan om een dagje lekker te relaxen. Lekker genieten van de warmte, beetje bijkletsen en ontspannen, alles in zeer relaxte sfeer. Je hoeft niets, je kunt ongegeneerd gaan liggen luieren, of een boekje lezen, geen gedoe met kleren, lekker eten en drinken… Het lijkt wel een kleine vakantie! En om het helemaal af te maken boek je dan een massage of eventueel een schoonheidsbehandeling.

We komen natuurlijk vaak in de sauna’s bij ons in de buurt, maar het is ook wel eens leuk om een nieuwe sauna te ontdekken. Het is tenslotte toch een dagje uit. Dit keer gingen we naar SpaWeesp, in, eh, Weesp.

Sauna

Heerlijk, de warmte van de sauna. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, ik kies vaak de minder warme sauna’s: 80 graden vind ik wel genoeg, 100 is me net té. En dan spreid ik mijn handdoek ook nog op het allerlaagste bankje uit waar de temperatuur in verhouding het laagst is. Inmiddels houd ik het wel de gebruikelijke 15 minuten vol. Maar dan ben ik ook wel goed warm, en koel ik graag weer af. Beetje buiten lopen in de winter, door een neveldouche of met mijn kop in de bak met ijs. Die stortemmer met koud water en het dompelbad, daar ben ik nog steeds niet stoer genoeg voor.

Spa Weesp buiten
Spa Weesp buiten (foto: SpaWeesp)

De laatste tijd doen we ook steeds vaker mee aan een opgieting. Een saunamedewerker staat dan wat extra geurige druppels op de hete stenen te gooien, water er overheen en de warme lucht verspreiden maar door middel van een grote handdoek of waaier. En dat voel je goed hoor, als hij/zij bij je langs komt! Het is wel een happening, muziekje erbij, soms een verhaaltje, wat verschillende geuren of een klankschaal. En je hebt geen last van mensen die in- en uitlopen, want de hele groep start op dezelfde tijd. (Je mag er  natuurlijk wel altijd uit als je het niet lekker meer vindt…)

Bij SpaWeesp hebben we meegedaan aan een speciale opgietingsritueel waarbij we vooraf nog een bodycreme kregen om ons lijf mee in te smeren voordat we de sauna ingingen. Eerlijk gezegd vond ik dat zelf niet zo heel prettig. Het trok niet goed in en ook na het opgietritueel en het afdouchen bleef ik nog wat plakkerig voelen.

Met een “natte” sauna, een Turks stoombad of zo maak je mij ook altijd wel blij. Net als met de warme baden en bubbelbaden. In Weesp hebben we de stoombaden overgeslagen: er is zoveel te zien en te doen dat je keuzes moet maken. Wel was er een heerlijk warm water bad in een soort donkere grot vol sterren.

Algemene indruk / gebouw

De algemene indruk van SpaWeesp was goed. Het is een nieuw complex, en dat zie je. Er is een flinke parkeerplaats, de entree ruim en netjes. De kleedruimte is verdeeld in verschillende afgescheiden gedeelten. De lockers werken op polsbandje, dus geen gedoe met codes of sleutels. Wel moet je nog het nummer van het door jou gekozen kastje onthouden.

Spa Weesp (foto SpaWeesp)
Spa Weesp (foto van de site van SpaWeesp)

De ruimte na de kleedkamers is sfeervol blauw geverfd, met een enorm raam achter het zwembad waardoor je de buitenruimte kan zien. Er zijn binnen en buiten genoeg sauna’s, baden, bubbelbaden. Een flinke vijver buiten ook waar je (bij lekker weer, maar dat hadden we!) heerlijk kunt vertoeven. Buiten zijn er helemaal veel fijne plekken om even te liggen of te zitten. In de hangmat, op een bedje op het gras of gewoon bij de horeca op het terras.

Bij slecht weer is er minder zitgelegenheid. In de relaxruimte boven, waar we even gingen kijken uit nieuwsgierigheid, lag een stelletje te vozen op een grote bank. Veel zit- of ligruimte was er verder niet. Er lagen wat tuinkussens op de grond, maar het geheel gaf niet zo’n gezellige indruk. Misschien wordt het wat beter aangekleed als het weet echt omslaat. Of je moet in de horeca gaan zitten, dat is natuurlijk altijd een optie, al ben je dan waarschijnlijk ook wel verplicht een drankje te nemen.

Horeca

Er is een groot, vrij donker maar wel sfeervol, restaurant. Met de gebruikelijke lekkere loungebanken om in weg te zakken, stoelen, open haarden, en wat tafeltjes voor als je wilt eten. We hebben er ‘s ochtends koffie met taart genomen. De rest van de dag hebben we op het terras gegeten en gedronken, om nog van het late herfstzonnetje te profiteren. Op van die leuk uitziende maar niet echt lekker zittende bistrostoeltjes. De lunch, een salade en een enorm uitgebreide omelet met van alles en nog wat, was gewoon goed. De kaart was vergelijkbaar met andere sauna’s waar we wel eens komen.

Je kunt er de voor een sauna gebruikelijke schoonheidsbehandelingen en massages krijgen. Ook klankschaalsessies en rasul zijn te boeken. Dit hebben we nog niet geprobeerd.

Conclusie SpaWeesp

Alles zit er op en er aan, het is allemaal nieuw en netjes, aardig groot ook, zonder dat het heel ongezellig of onoverzichtelijk overkomt. De tuin was groot en prettig om in te zitten. Minpunt vonden we de relaxruimtes binnen. De entree is zo’n 35 euro, maar er zijn vaak wel genoeg acties als je goedkoper uit wilt zijn.

Ga jij wel eens naar de sauna?

6 reacties
 1. Mrs. T. zegt

  Ik ben er een keer geweest en dat is heel lang geleden. Ik vond het toen verschrikkelijk moet ik zeggen.

 2. Rietepietz zegt

  O heerlijk, ik ben liefhebber maar het zit er de laatste tijd helaas niet meer in.

 3. Anne J. zegt

  Nee nooit…..houd meer van buiten wandelen of fietsen, maar wel leuk om over je ervaringen te lezen. Ik heb kennelijk ook geen vriendinnen die me hiervoor uitnodigen….. Anne J.

  1. Saralien zegt

   Ik zag zelfs een stelletje dat elkaar voor het eerst in de sauna ontmoette bij wijze van first (Tinder) date?!? Maar daarover een ander blogje binnenkort…

   1. Anne J. zegt

    ha ha, dat zou ik dus never nooit doen…. (ben ik ook veel te oud voor natuurlijk). Wel leuk blogmateriaal. Hoe is het met de baan trouwens?

    1. Saralien zegt

     Los van de gedachten in mijn hoofd nog niet veel gebeurd. Tweede (arbeidsvw) gesprek staat gepland. Wordt vervolgd!

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!