Wratten

Hè bah, wratten!

Je hebt vast wel eens een wrat op je hand of op je voet gehad. Deze knobbeltjes voelen hard en ruw aan. Ze zitten meestal op je handen of je voeten, maar soms ook op andere plekken op je lichaam. Vaak weet je niet waar je ze precies hebt opgelopen. Ze zijn niet gevaarlijk, maar soms wel vervelend. Hoe ontstaan wratten? Wat kun je er aan doen? En het belangrijkste: hoe voorkom je dat je wratten krijgt?

Waar komen wratten vandaan?

Het humaan papillomavirus (HPV-virus) veroorzaakt wratten. Er zijn meer dan honderd varianten van dit virus. De meeste veroorzaken wratten op je huid. Twee varianten zijn ook bekend van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Als het wrattenvirus op je huid komt, ontstaat er soms een wrat. Sommige mensen zijn gevoelig voor dit virus, anderen niet. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon wel wratten krijgt en een ander niet.

Het virus gaat in je huid zitten. Er komt eelt omheen, waardoor die witte plekken op je huid ontstaan. Midden in de wrat zit vaak een zwart puntje.

Wat doe je aan die wratten?

Wratten kunnen geen kwaad. Meestal verdwijnen wratten vanzelf zonder een litteken op je huid achter te laten. Je hoeft ze alleen te behandelen als je er last van hebt. Als een wrat op je voet bijvoorbeeld pijn doet bij lopen, kun je die zelf weghalen of weg laten halen bij de huisarts.

Bij de helft van de mensen verdwijnen de wratten binnen een jaar. Twee derde van de wratten is binnen twee jaar weg. Je immuunsysteem ruimt het virus uiteindelijk vanzelf op.

Als je er toch last van hebt, kun je bij de drogist zonder recept spullen krijgen om de wrat te verwijderen.

 • Je kunt de wrat bevriezen. Dit bevriest niet alleen de wrat, maar ook een beetje van de huid eromheen. Als de behandeling lukt, valt de wrat er dan af. Je huid geneest weer.
 • Met een wrattenpen de wrat aanstippen werkt ook. Vaak duurt het enkele weken voordat de wrat helemaal weg is.
 • Als je de wrat niet weg wilt halen, maar er wel last van hebt, kun je de bovenste eeltlaag eraf vijlen. Of je kunt ze insmeren met een zalf met salicylzuur. Daardoor worden de wratten vlakker en minder pijnlijk als er druk op komt. S

Moet je met een wrat naar de dokter?

Gewone wratten zijn niet gevaarlijk. Maar als je twijfelt of het wel een wrat is, of wanneer de wrat ontstoken is, moet je wel even langs de dokter gaan. Zeker als er pus uit de wrat komt of deze gezwollen is. Dan zijn er waarschijnlijk bacteriën in de wrat gekomen.

Ook als je niet wilt wachten tot de wrat vanzelf weggaat en je de wrat niet zelf wil of kan behandelen, kan de huisarts je helpen. Daar krijg je een behandeling met stikstof, waardoor de wrat bevriest. Je krijgt een blaar, waarna de wrat verdwijnt. Soms blijven er helaas virusdeeltjes achter na behandeling met stikstof. De wrat kan dan weer terugkomen.

Zijn wratten besmettelijk?

Je krijgt het wrattenvirus van iemand anders. Als je zelf een wrat hebt, kun je dit virus dus ook aan andere mensen geven. Bijvoorbeeld bij een handdruk of als je de huid van iemand aanraakt. Ook kan het virus zich verspreiden naar andere plekken op je lichaam. Meestal heeft het virus een beschadigde plek op de huid nodig om zichzelf te kunnen vermenigvuldigen.

Ook als je een voorwerp aanraakt waar het virus op zit, kun je besmet raken met het wrattenvirus.

Kun je wratten voorkomen?

Verdere verspreiding van wratten voorkom je door zo min mogelijk aan de wrat te zitten. Zo geef je het virus zo min mogelijk kans om te verspreiden.

 • Als je immuunsysteem niet zo sterk is, heeft het wrattenvirus meer kans om een wrat te veroorzaken. Kinderen hebben ook meer kans op wratten, omdat hun immuunsysteem in ontwikkeling is.
 • Zorg dat je je huid goed vochtig houdt. In een droge huid ontstaan kloofjes, waar het virus zich in kan verstoppen.
 • Het virus kan ook in schoenen en sokken van andere mensen Als je dus sokken (of andere kleding) moet lenen of uitlenen, check dan of het van tevoren gewassen is en was het als je het terugkrijgt.
 • Als je gevoelig bent voor wratten, is het verstandig om in openbare ruimtes (zoals het zwembad of kleedkamers in de sporthal) slippers te dragen.

Bronnen:

Thuisarts.nl, Drleenarts.nl, Endwarts.nl

2 reacties
 1. Jeanette zegt

  Als puber had ik heel veel wratten op mijn vingers. Wat ik ook probeerde aan middeltjes van drogist, apotheek, huisarts en zelfs ervoor naar het ziekenhuis geweest voor wegbranden, niets hielp! Ze werden er eigenlijk alleen maar groter door.

  Totdat ik op mijn 15e verhuisde en bij iemand thuis kwam wiens moeder mijn vingers zag en tegen mij zei, je moet elke ochtend je handen onder plassen. Klinkt vies, en zeker als puber vind je dit soort tips helemaal niets, maar omdat niets had geholpen en ik er toch wel graag vanaf wilde, heb ik dat toch maar geprobeerd. 3 weken lang elke ochtend over mijn handen de straal laten lopen, in laten trekken en daarna heel goed mijn handen gewassen en het werkte! Sindsdien nooit meer last van wratten op mijn vingers gehad.

 2. Nicole Orriëns zegt

  Wratten zijn erg vervelend vind ik altijd. Tegenwoordig heb ik er gelukkig niet veel meer mee te maken. Even afkloppen…

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet getoond op de site

Dank je wel!